Меню

2 г. и 3 м.

Да се пазите ли от варицела?

Понякога на входа на яслите и детските градини може да видите надпис "Карантина". Това означава, че повече деца са болни от инфекциозно заболяване. Честа причина за карантина е варицелата. Въпреки че най-често болестта засяга деца между 3 и 9 години, според националния консултант по инфекциозни заболявания доц. д-р Майда Тихолова, пиковете й са между 1 и 4 години, а после – между 10 и 14.

Някои родители се притесняват от контакта на детето им с болни, а други се надяват да се зарази. Вероятността да се зарази е много голяма – 90%. Но добрата новина е, че след като веднъж е боледувало от варицела, детето обикновено придобива имунитет за цял живот. Има ли тогава причина да се притеснявате?

  • Ако вие самите не сте боледували от варицела – да. При възрастните заболяването протича по-тежко. 
  • Ако детето ви страда от имуно-дефицитно състояние – също да.

Ако имате основателна причина да не искате да се заразите, добре е да знаете, че има ваксина, която може да се постави в първите 5 дни от контакта с носител на заразата. Изследвания показват, че тя може да намали наполовина вероятността да се заразите.

Това, което може да предпази децата от заразяване, е силният имунитет. Има дори изследване, цитирано от д-р Джон Брифа в неговата книга, че ежедневното приемане на мултивитамини и минерали може да намали риска от заразяване. Той съветва също, ако искате да намалите тежестта на протичане на заболяването, превантивно да давате на детето (или на себе си) витамин А и/или бета-каротин – по 10 000 IU всеки ден в продължение на две седмици. Този витамин помага за заздравяването на кожата и намалява риска от усложнения. Това е особено важно, ако детето е в контакт с носители на инфекцията. Усложненията при децата идват именно от разчесването, което може да причини вторична бактериална инфекция – бактериите от кожата, нечистите нокти и др. могат да проникнат навътре през разчесаните рани.

По какво ще я познаете? По покачването на температурата и червените сърбящи точици. Когато варицелата "почука" на вратата ви, можете да прочетете повече за нея и за това какво да правите в едноименната ни статия Варицела. Можете да получите допълнителна информация и на сайта на нашия партньор, предлагащ на пазара марката PoxClin. И задължително заведете детето на лекар.

 

Каква трябва да е обиколката на детската талия?

Знаете ли, че коремната обиколка е важен показател за потенциални рискове за здравето. Защо е така? Защото коремните мазнини са в състояние да произведат по-голямо количество причинители на възпаления (възпалителни адипоцити) в сравнение с подкожните мазнини на други места. Тези възпалителни адипоцити вредят на целия организъм като увеличават риска от метаболитни и сърдечно-съдови заболявания. Разбира се, и други опасни агенти, като например един особен протеин, се произвежда отново в мастната тъкан. С други думи, излишните мазнини носят излишни рискове...

Връзката между храненето, движението и здравето е ясна. 

И само да напомним, че половината от децата с наднормено тегло остават пълнички и като възрастни. Затова сега е моментът да вземете мерки както на талията, така и за това детето да се храни правилно и да се движи достатъчно :-) 
 

Повече за излишните мазнини

Енергията, която детето приема чрез храната не трябва да е повече от тази, която изразходва чрез движението. Тоест, не трябва да яде повече, отколкото изразходва. Неизразходената енергия остава в тялото под формата на мазнини. Тези излишни мазнини се трупат под кожата – в т.нар. адипозна тъкан, т.е. тъкан, състояща се от мастни клетки. Често обичаме да казваме, че "имаме сланинки", когато говорим за нея. Дори и при децата, тя е видима, особено в областта около корема. Измерването на обиколката на талията само ще потвърди това.Вижте пълната таблица

 

 

Трябва ли децата да пият нискомаслено мляко след 2-3 г.?

Канадско проучване опровергава препоръките след 2-3 г децата да пият нискомаслено мляко, за да се намали риска от затлъстяване и наднормено тегло.

Според официалните препоръки в много страни, сред които Канада, Америка, включително и България, децата след 2 или 3 годишна възраст е по-добре да пият нискомаслено (1.5%–2%) краве мляко, за да намалят риска от наднормено тегло. Канадски учени от St. Michael's Hospital* в Торонто опровергават това твърдение. Дори напротив, те установяват, че при 40% от децата, които са пили пълномаслено мляко има по-нисък, а не по-висок риск от наднормено тегло и затлъстяване. С други думи – ако сте решили да преминете към мляко с по-ниска масленост, обмислете внимателно дали това е необходимо. Междувременно, изследванията продължават.

За повече информация, прочетете пълната ни публикация по темата.

Харесай ни във Facebook