Меню

5 месеца

Бебетата учат най-добре седнали

Ако под учене все разбирате ходене на училище, забравете това. Ученето започва още в самото начало. Още от сега то се случва с различна скорост. Изправяне, прохождане, проговаряне, научаване да четат, а после и различни интереси се формират у децата по различно време. В ученето ги води ги тяхното любопитство и интерес, помага им играта. 

Съвременните родители търсят различни начини да подпомогнат развитието на детето и неговите познавателни способности още от невръстна възраст – пускат му музиката на Моцарт или други класически произведения, за които се смята, че „правят децата по-умни“, разменят помежду си образователни видеозаписи, които децата да гледат и т.н.

Изследване на Университета на Северна Дакота и Тексаският университет A&M прибави още един фактор за развитието на познавателните възможности, и то още от 5-6-месечна възраст на детето – седящото положение на тялото. За „ефекта Моцарт“ опонира самият авторски научен екип, като обяснява надълго и нашироко, че става дума не за влиянието на моцартовата музика върху интелигентността изобщо, а за влияние ѝ върху невроните, което подобрява кратковременно само пространственото мислене. За „ефекта на седенето“ засега няма опоненти, но пък обяснението на механизма му е много по-ясно и „близко до ума“ от обяснението за влиянието на звуковите честоти върху невроните.

Съавторите на изследването, професорите по психология Ребека Уудс от Северна Дакота и Тереза Уилкокс от Тексас, са стигнали до заключението, че стабилното седене на бебето има драматичен положителен ефект върху опознаването на предметите. Ако бебето още не може самостоятелно да седи стабилно, използването на стабилността, която осигурява бебешкото столче, води до същия ефект върху способността му да учи.

„Важна част от човешкото когнитивното развитие е способността му да разбере дали даден предмет е същият или е различен от видени преди това предмети“, обяснява д-р Уудс.
Когнитивното развитие е развитие на способностите за мислене, възприемане и запомняне.

Децата на 5-6 месеца още не използват свои модели, за да разграничават предметите. Те обаче могат да бъдат „научени“ да го правят, ако им се даде възможност добре да разгледат предмета, да го сграбчат, опипат и да го напъхат в устата си преди да се направи теста, обяснява психоложката. Това е и едно от обясненията за необходимостта от стабилно седящо положение – когато усилията на детето не са фокусирани върху осигуряването на баланса на тялото си, те ги съсредоточават върху разглеждането и манипулирането на предмета.

Ако помогнете на бебето си да седи стабилно за известно време през деня, това решително увеличава възможностите му за научаването на много неща, не само в опознаването на предметите, смята д-р Ууудс. И подчертава, че това е особено важно за децата с когнитивни забавяния, които се нуждаят от оптимална околна среда.

Изследователите предполагат, че закъснялото сядане на бебето може да лиши децата от опита да научават, което влияе и върху други аспекти на развитието.

Ако все пак твърдо вярвате в „ефекта Моцарт“, въпреки многото изследвания които го потвърждават и още толкова, които го отричат, нищо не пречи да съчетаете двата ефекта – седенето на фона на жизнерадостна и в мажорните гами музика и с нещо за „изследване“ в ръцете на бебо или пред погледа му.

Готово ли е бебето за захранване? А вие?

Хранене в шестия месец

от Христина Янева-Хедра

Колко много неща се научава да прави бебето ви около средата на първата година! Обръщане от гръб по корем и обратно, начало на пълзене, начало на седеж – все неща, които отнемат много енергия и изискват усилена мозъчна работа.

Наддаването на бебето видимо спада. Това може да е съпроводено с учестено желание за сукане и често нощно будене, които обаче сякаш не водят до увеличаване на кърмата.

Това са част от признаците, които показват, че вашето бебе има нужда да започне да получава и други храни освен кърменето. Изчезването на рефлекса за избутване на храната с език, добрата координация и целенасочено поднасяне на играчки към устата, както и настървеният интерес и опитите да си открадне по нещо от вашата чиния са ясни показатели, че детето е готово да опита първите си хапки от друга храна наред с кърменето.

Добре е да предлагате твърдите храни в определени часове – така ще започнете да изграждате режим на хранене. Кърменето продължава да е на поискване, но ако вашето бебе няма голям интерес към твърдите храни, може да следите бебето да не суче непосредствено преди времето за предлагането им, за да има все пак интерес и към тях.


Ранно захранване (след навършване на 4-5 месеца) може да се препоръча при намаляла кърма и ниско наддаване; при хранене с мляко за кърмачета и при проблеми от страна на бебето (например рефлукс). При всички случаи е необходима консултация с лекаря на детето. 

Готово ли е детето за захранване и от какво има нужда – прочетете.

Готови ли сте вие за захранването и с какво да започнете – прочетете.

Желязото в кърмата: Съдържанието на желязо в кърмата се усвоява в оптимална степен (49%), тъй като е свързано с белтък на име лактоферин. Така свързано, то не може да бъде използвано от попадналите в организма патогенни бактерии за техния растеж и репродукция, за разлика от желязото, добавяно в свободна форма в млеката за кърмачета*


Кърменето дава връзка

Ако се колебаете дали да продължите с кърменето, провокирани от съвети, липса на подкрепа, необходимост от тръгване на работа или друга причина, не сте единствени. Вероятно когато детето е по-голямо по-лесно си даваме сметка за връзката с него. А сега? Много родители казват за периода дотук, че в него има основно хранене, спане, смяна на пелени... А дали е така? Храненето също е връзка. Бебето се нуждае от близостта на майката и кърменето му я дава. Това му помага да се развива. 

Между кърменото бебе и майката се създава уникална връзка

"Кърменето е предпоставка за често взаимодействие между майката и детето по един приятен и за двамата/двете начин. Майката е физически близо до детето си и тази физическа близост се случва често и продължително във времето. Така майката и бебето се опознават много добре. Кърмещата майка може да разбере много деликатни сигнали от страна на бебето и вече порасналото ù дете – кога то е изморено, кога се разболява, кога има нужда от сън, храна, вода, разходка, полюшване, прегръдка, спокойствие, разнообразие. Майките, които кърмят дълго време, говорят за емоционалните предимства на кърмените им деца (Sinnott, 2010). Тези наблюдения на майките се потвърждават от допусканията на Теорията за привързаността на Боулби и Ейнсуърт. Според теорията,

когато майката реагира по подходящ начин на нуждите на детето, когато откликва навреме и това се случва продължително във времето, детето расте с усещане за сигурност.

Нормалното социално и емоционално развитие и благополучие на детето зависи от ранните връзки, създадени с грижещия се за него човек (Петров, 2010). Кърменето създава отлични предпоставки за изграждане на тези позитивни ранни връзки."

Прочетете за това в статията на Ани Атанасова Кърменето: психологически предимства и недостатъци


*от лекция на проф. Стефка Петрова, Национална конференция по кърмене 2016, Велико Търново

Обриви

След раждането защитният липиден слой на кожата на бебето е подобен на възрастния, но се променя след няколко седмици. Промяната продължава в първите няколко месеца на бебето - това е период на адаптация от вътреутробна среда към извънутробна среда. Има четири основни разлики между кожата на бебето в този период и тази при възрастните (над 18 г). Те могат да послужат за по-доброто разбиране как и защо да се грижим за бебешката кожа, както при наличие, така и за профилактика на атопичен дерматит и дерматити в зоната на пелената. Прочетете.

Обриви под пелената (подсичане)

Бебешката кожа има по-тънък повърхностен слой – възможни са дерматити в зоната на пелената. Това се случва най-често между след шестия месец.

От какво се получават?
 • Ako не са засегнати гънките – знак за контактен дерматит. Обривът е само там, където има урина или изпражнения, които дразнят кожата.
 • Ако са засегнати и гънките – знак, че кожата е инфектирана:

  Кожата на бебето е по-тънка и лесно може да се ожули или раздразни от пелената. През засегнатото място навлизат бактерии (стафилококи или стрептококи), токсини (изпуснати от бактериите) или гъбички (кандида). Гъбички се развиват заради влагата – най-често по гънките, където се задържа най-много влага. 
 • Много по-рядко причината е алергична реакция към съставките на пелената или мокрите кърпички или гъбична инфекция след прием на антибиотици от бебето.

Превенция

До напкин дерматит може да доведе нередовната смяна на пелените и лошата хигиена. Затова те са изключително важни за превенцията му. 

БИО сертифицирана натурална козметика SO'BiО БЕБЕ

Купете SOBiO за бебебта от SOpharmacy.bg

SO'BiО БЕБЕ почистващ гел за коса и кожа 

400мл

Благодарение на нежната измивна база, гелът е перфектен за къпане на бебета и малки деца. Той е неагресивен и запазва естествения баланс на кожата. Обогатен с алое вера и растителен глицерин, гелът не изсушава кожата, а я оставя мека и нежна. Не люти на очите, отмива се лесно. 100% натурален аромат със сладки флорални нотки.

ХИДРАТАЦИЯ: селекция от органични натурални съставки.

ЗАЩИТА: формула без вредни вещества.

БЕЗ РАЗДРАЗНЕНИЕ: хипоалергенна формула, висока толерантност, без алергени.

ОСНОВНИ АКТИВНИ СЪСТАВКИ: органично алое вера (хидратира, успокоява, противовъзпалително и противораздразнително действие, подпомага клетъчния растеж); органичен мед (хидратира, омекотява, антиоксидантно и антисептично действие); флорална вода от органична лайка (успокоява, намалява зачервяванията и раздразнението, ребалансира, почиства, тонизира); растителен глицерин (намалява загубата на влага, предпазва от изсушаване на кожата, защитава и омекотява). Тестван под дерматологичен контрол. Хипоалергенен продукт. 

 • Защитава детската кожа и коса
 • Успокоява чувствителната детска кожа и скалп
 • Овлажнява кожата
 • Чист органичен сок алое вера (хидратира, успокоява)
 • Органичен мед (антисептично и антиоксидантно действие)
 • Флорална вода от органична лайка (успокоява, почиства, тонизира)
 • Растителен глицерин (намалява загубата на влага, предпазва от изсушаване на кожата, защитава и омекотява)
 • 99% натурални съставки
 • 20% съставки от биологично земеделие

НАЧИН НА УПОТРЕБА: Нанася се върху мокра коса и кожа и се масажира до образуване на пяна. След това се изплаква. Да не се нанася върху раздразнена кожа. Може да се използва от момента на раждане.

Не съдържа парабени, сулфати, EDTA, PEG, Bisphenol A, гликолни етери, парафини, силикони, алергени, феноксиетанол, фталати, синтетични аромати.

 

SO'BiО БЕБЕ почистваща вода

400мл

Почистваща вода без изплакване, която може да се използва по всяко време. Оставя кожата освежена и почистена. Високото съдържание на органично алое вера защитава кожата от изсушаване, а растителния глицерин я омекотява. 100% натурален аромат със сладки флорални нотки.

ХИДРАТАЦИЯ: селекция от органични натурални съставки.

ЗАЩИТА: формула без вредни вещества.

БЕЗ РАЗДРАЗНЕНИЕ: хипоалергенна формула, висока толерантност, без алергени. 

ОСНОВНИ АКТИВНИ СЪСТАВКИ: органично алое вера (хидратира , успокоява, противовъзпалително и противораздразнително действие, подпомага клетъчния растеж); флорална вода от органична лайка (успокоява, намалява зачервяванията и раздразнението, ребалансира, почиства, тонизира); растителен глицерин (намалява загубата на влага, предпазва от изсушаване на кожата, защитава и омекотява). Тестван под дерматологичен контрол. Хипоалергенен продукт. 

 • Защитава и успокоява чувствителната детска кожа
 • Овлажнява кожата
 • Чист органичен сок алое вера (хидратира, успокоява)
 • Флорална вода от органична лайка (успокоява, почиства, тонизира)
 • Растителен глицерин (намалява загубата на влага, предпазва от изсушаване на кожата, защитава и омекотява)
 • 99% натурални съставки
 • 20% съставки от биологично земеделие

НАЧИН НА УПОТРЕБА: С помощта на памучен тампон внимателно се почиства кожата. Да не се нанася върху раздразнена кожа. Може да се използва от момента на раждане.

Не съдържа парабени, сулфати, EDTA, PEG, Bisphenol A, гликолни етери, парафини, силикони, алергени, феноксиетанол, фталати, синтетични аромати.

 

SO'BiО БЕБЕ почистване на бебешко дупе

400 мл

Благодарение на своята формула, обогатена с органично маслиново масло, този лосион нежно почиства дупето на бебето и предотвратява появата на зачервявания. Използван всеки път при смяна на пелените, този крем защитава и успокоява деликатната кожа на бебето. След употреба кожата е успокоена и мека.

ХИДРАТАЦИЯ: селекция от органични и натурални съставки.

ЗАЩИТА: формула без съдържание на вредни вещества.

БЕЗ РАЗДРАЗНЕНИЕ: хипоалергенна формула, висока толерантност, без алергени. 

ОСНОВНИ АКТИВНИ СЪСТАВКИ: органично алое вера (силно хидратира, успокоява, с противовъзпалително и противораздразнително действие, подпомага клетъчния растеж); био мед (хидратира, омекотява и подхранва, с антиоксидантно, антисептично и антибиотично действие); вода от лайм (почистващо и антисептично действие); органично маслиново масло (омемотява, подхранва, предпазва, преструктурира, богато на витамини А,В,С и Е). Тестван под дерматологичен контрол. Хипоалергенен продукт. 

 • Почиства дупето на бебето
 • Подходящ при смяна на пелени
 • Предотвратява появата на зачервяване и подсичане
 • Защитава и успокоява кожата
 • Чист органичен сок алое вера (хидратира, успокоява)
 • Органичен мед (антисептично и антиоксидантно действие)
 • Органично масло от маслини (омекотява, защитава, подхранва – богато на Витамини А, В, С, Е)
 • 99% натурални съставки
 • 20% съставки от биологично земеделие

НАЧИН НА УПОТРЕБА: При смяна на пелените, с помощта на памучен тампон внимателно се почиства седалището, като се обръща специално внимание на гънките, зачервените и раздразнени зони. Да не се нанася върху раздразнена кожа. Избягвайте контакт с очите.

Не съдържа парабени, сулфати, EDTA, PEG, Bisphenol A, гликолни етери, парафини, силикони, алергени, феноксиетанол, фталати, синтетични аромати.

 

Повече за продуктите на SO'BiO étic® тук.

 

Производител: SO'BiO étic®, Франция

 

Дистрибутор: Софарма Трейдинг АД, ул. Лъчезар Станчев 5, Софарма Бизнес Тауърс, сграда А, ет 12, София 1756 


Ако детето вече има обрив?

Следвайте съветите за редовна смяна на пелените и спазвайте добра хигиена на половите органи, за да не премине инфекцията в пикочните канали. Това означава измиване на течаща вода след всяко изхождане по голяма нужда, внимателно подсушаване и намазване с крем против подсичане; смяна на пелената през 3-4 часа; специално внимание при зачервяване на половите органи – виж отново в хигиена. При всяка възможност – оставяне на кожата да диша (без пелена). Ако тези мерки не доведат до подобрение до 2-3 дни, консултирайте се с лекар. Важно е да се определи причината за обрива и да се назначи точно лечение.

Прочетете статията Обриви под пелената – причини, превенция, помощ
 

Атопичен дерматит

Бебешката кожа е по-суха (с изключение на зоната под пелените). Сухата кожа се свързва с по-висока честота на атопичен дерматит. Около 45% от всички случаи на атопичен дерматит започват през първите 6 месеца. При 70% от децата се постига спонтанно преодоляване на заболяването преди тийнейджърска възраст.

По какво ще го познаете?

Първите обриви са по бузите и скалпа. По окосмената част на главата и зад ухото се появяват плътно прилепнали кори. Около устата и долната челюст на детето могат да се наблюдават зачервявания, които най-често са резултат от бебешката храна или слюнка. Телцето и крайниците на детето са сухи. Могат да се появят струпвания на ситни, групирани пъпчици, наподобяващи “гъша кожа”. Върху тези обриви се образуват зачервени, залющении плаки, които по-късно прогресират в детски атопичен дерматит. Сърбежът се появява няколко седмици след обрива и се забелязват следи от разчесвания. 

Причини

Знае се, че предразположението към този вид дерматит (екзема) е наследствено, но се проявява при наличието на отключващи фактори (алергени или психични). Все още причините не са напълно изяснени.

 
Ако детето има атопичен дерматит

Обърнете се към лекар. Прочетете за атопичен дерматиталтернативни методи за лечение и грижа за сухата кожа.

Сменяйте пелените на бебето често, за предпочитане е хигиената на дупето да се извършва само с вода и един път дневно с измивно средство с pH 5,5, за да се поддържа характерната за бебешката кожа киселинност – тази киселинност има анти-бактериален ефект. Ако се налага обтриване с мокри кърпички, да се прави без търкане, поради по-тънкия повърностен слой на кожата. Детските пудри и кремове са подходящи за успокояване на леки зачервявания, но ако се развие дерматит от пелената, се налага приложението на багрила, антибактериални и антимикотични кремове. 

 

Споделете вашия опит с обривите като ни изпратите мейл

По текстовете работиха Елена Бачева,  д-р Анастасия Миланова

Прегледи и имунизации на 5 месеца

 1. Измерване на ръста и теглото
 2. Оценка на психическото развитие
 3. Измерване на обиколката на главата и гърдите

Харесай ни във Facebook