Меню

9 препоръки за бременните и COVID-19

9 препоръки за бременните и COVID-19

Какво трябва да знаят бременните във връзка с разпространението на COVID-19 в България

Препоръки на Министерството на здравеопазването 

1. Въпреки наложените ограничения за работата на женските консултации, има задължителни изследвания, които трябва да бъдат извършени от акушер-гинеколог по време на бременност. Такива са:

- ултразвуковото установяване на вътрематочна бременност

- ранният биохимичен скрининг (11-13-та гестационна седмица)

- ултразвукова диагностика (УЗД) за фетална морфология (20-22-ра гестационна седмица).

- Възможни са и други изследвания по преценка на наблюдаващия бременността гинеколог.

Във всички тези случаи, касаещи женската консултация, препоръчваме на бременните да се свържат по телефона с наблюдаващия гинеколог или да позвънят в лечебно заведение, в което по принцип се извършва женска консултация, за да запишат час за преглед.
 

2. В случай че бременната има оплакване или въпроси, свързани с бременността, извън задължителните изследвания, трябва да потърсят по телефона наблюдаващия акушер-гинеколог или да се свържат със специализирано АГ звено.

3. При започващ аборт или раждане, раждане в ход и други спешни състояния, бременните жени трябва да потърсят медицинска помощ в най-близкото специализирано звено по акушерство и гинекология или там, където са наблюдавани по време на бременността, или да позвънят на спешния номер 112.

4. При симптоми на COVID-19 без акушерски усложнения, бременните трябва да се свържат по телефона със своя личен лекар като всички останали граждани.

5. Бременна жена със симптоми на COVID-19 и започнало раждане, или бременна с акушерски усложнения,  трябва да бъде транспортирана с помощта на Спешна помощ до лечебно заведение с родилно отделение за получаване на специализирана медицинска помощ. По възможност лечебното заведение трябва да бъде уведомено предварително от Спешна помощ, наблюдаващия акушер-гинеколог или от личния лекар.

6. Наблюдаващият акушер-гинеколог или личният лекар са длъжни да издават болничен лист за майчинство.

7. Начинът на раждане при бременна жена с доказан COVID-19 се определя от акушер-гинеколога в зависимост от акушерските индикации, като при изрично изразено желание на бременната за раждане с цезарово сечение, лекарят е длъжен да се съобрази с нея.

8. Няма научни данни COVID-19 да се предава от майката на плода.

9. На бременните и родилките се препоръчва да спазват с още по-голяма строгост мерките за социална дистанция и висока лична хигиена, тъй като те са по-податливи към инфекции.

Препоръките са предоставени от членовете на Експертния съвет по медицинска специалност „Акушерство и гинекология“.

Източник: Министерство на здравеопазването

Още по темата

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с вашия термин или възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook