Меню

Алергии и астма – влиянието на вътрешната среда

Алергии и астма – влиянието на вътрешната среда

В днешно време децата прекарват много голяма част от деня на закрито, особено в дома или детската градина. Затова е необходимо вниманието на родителите да бъде насочено към влиянието на вътрешната среда в домовете върху здравето на техните деца. Развитието на алергия към различни фактори на средата през кърмаческата и ранната детска възраст повишават многократно риска от алергични болести през следващите възрастови периоди.

Добре е да се знае, че:

Децата са по-податливи и уязвими към влиянието на обкръжаващата ги среда в сравнение с възрастните.

Децата имат по-бърз метаболизъм и по-ускорено дишане от възрастните, което води до по-голям прием на храна, напитки и въздух за единица обем на тялото.

Децата обикновено не могат да избират обкръжаващата ги среда, тя е избрана и създадена от техните родители.

В  последните десетилетия броят на децата, страдащи от алергични заболявания и астма се увеличава  драстично: през 2001 г в България 11% от подрастващите на възраст 0-11 години са били с диагноза астма по данни на Националния Статистически Институт (НСИ,2006), докато по-малко то 1% от подрастващите в същата възрастова група са били регистирирани през 1969 година (Башева и кол.,1972). Разбира се подобни данни трябва да се приемат предпазливо, тъй като в много случаи изследванията имат различна методология. Въпреки това, те са индикация за зачестилите случаи на астма и алергии при подрастващите. През 2004 година родителите на 8% от децата в София и Бургас на възраст между 2 и 7 години, които участваха в проекта ALLHOME, докладваха за наличието на астма, диагностицирана от лекар и 30% – за свиркащо дишане  или  свистене  в  гърдите  през последните 12 месеца (астматични симптоми) (Найденов, 2007).

 

Фактори, които влияят на риска от поява на астма и алергии

Факторите, които влияят върху риска от поява на астма и алергии могат да се разделят на такива, които причиняват развитието на болестта и тези, които предизвикват симптомите, а някои – и двете.

Причиняващи развитието на болестта са основно генетични фактори;

Предизвикващи симптомите на болестта са обикновено фактори, свързани с обкръжаващата ни среда като:

алергени от спори на мухъл

полени

акари в домашния прах

домашни животни

тютюнев дим

замърсяване на въздуха

респираторни инфекции

диета

социално-икономически статус

други

В поредица от няколко статии ще бъдат представени онези фактори, който имат пряка връзка с вътрешната среда.  Излагането на факторите от вътрешната среда в домовете като влага, тютюнопушене, наличие на домашни животини, строителни материали и покрития в дома и др. до голяма степен зависи от решенията и действията на обитателите и тяхното поведение в сградата. С представената информация и съвети, авторите се надяват да предизвикат интереса на читателите и да и помогнат за предприемането на адекватни мерки за превенция.

Представените данни са базирани на проекта ALLHOME – изследване на влиянието на вътрешната среда в домове върху появата на астма и алергии при деца, проведено в София и Бургас в периода 2004-2005, както и на други изследвания в тази област.

Първата статия ще бъде посветена на влагата в дома.

 


Използвана литература:

Башева, Рачев, Мустаков, Петрунов, Калайджиев, 1972, Алергия в детска възраст.Медицина и физкултура.

Националния статистически институт, НСИ, 2006 г., Основни резултати от изследване на здравното състояние на населението в България през март 2001 г. и някои сравнения с данни в предишни разследвания

Найденов К, 2007, On   the   Association   between   Home Exposure   and   Asthma   and   Allergies among Children in Bulgaria /The ALLHOME study/, With  special  reference  to  dampness,  smoking,  pet-keeping  and phthalates, Ph.D. thesis, DTU

Още по темата

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Доброволно изтегляне на дигитален видео монитор Philips Avent (SCD620) 

Като предпазна мярка Philips доброволно изтегля и обезщетява притежателите на този модел. Прочети повече...

Харесай ни във Facebook