Меню

Рубрики

Архангел Михаил, ангелските чинове и ангелите-пазители

Архангел Михаил, ангелските чинове и ангелите-пазители

Според православната вяра, всеки, приел светото кръщение, има свой ангел-хранител, който се моли пред Бога за него. Онези родители, които вярвят в силата на този ангел, най-често правят кръщене на бебенцата си скоро след раждането им. Неслучайно казват, че децата са най-близо до Бога. Исус Христос, посочвайки децата, казва:

"Гледайте да не презрете едного от тия малките, защото, казвам ви, техните ангели на небесата винаги гледат лицето на Моя Отец небесен!" (Мат. 18:10).

Църквата е избрала деветия месец от сътворението на света (ноември), за да почете съборното единството на ангелските чинове. Защо деветият? Смята се, че Ангелските чинове са девет и затова празникът, посветен на Събора на Светите Ангели, е в месец ноември.  А защо “Събор на ангелите”? Защото “те всички заедно и единогласно славят Отца и Сина и Светия Дух - Светата Троица, на Която и ние на земята въздаваме слава во веки. Амин.”*

Деветте ангелски чина всъщност са разделени на три йерархии: висша – това са серафимите, херувимите и престолите; средна - господства, сили и власти; нисша - начала, архангели и ангели.

Важно е уточнението, че названието ангел отделно се използва като ангелски чин от нисшата йерархия, отделно наричат ангели всички безплътни сили от горе представената йерархия, а архангели - техните предводители: 

Седемте висши архангела, почитани в православния свят: Михаил, Гавриил, Рафаил, Уриил, Салатиил, Йехудиил, Варахиил. Всички те стоят пред престола Господен, а пръв сред тях е Архангел Михаил. В Писанието Архангел Михаил е наричан княз, вожд на безплътните сили, на Божието войнство. Затова се изобразява като главен борец против дявола и всякакви беззакония сред хората. Църквата го почита като защитник на вярата и борец против ересите и злото. Затова в иконите той държи огнен меч или копие, а с крака тъпче дявола.

Празникът се чества на 8 ноември. На този ден именници са:

Ангел, Ангелина, Лина, Михаил, Михайлина, Михаела, Мила, Милена, Рангел, Рафаил, Гавраил, Гаврил, Серафим, Райко, Рая, Радко, Райна, Радослав, Рада, Радостин, Радивой, Емилия, Емил, Райка, Райчин, Рачо, Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Милко, Милка, Михо, Геле, Ханка.

 

 


Събор на св. Архангел Михаил

В света, в който живеем, без Бога е душно и тясно като в клетка. Наистина тази клетка е позлатена с чудесата на техниката, с „велики” научни открития, но железните пръти на материята въпреки всичко слагат непреодолим предел за човешкия дух. Само вярата освобождава човека, издига го, показва му безграничните далечини на истинското богосъвършенство.
На този ден небето като че ли се разтваря пред нас и в божествено откровение ни разкрива великата тайна на отвъдния свят, въвежда ни в живота на безплътните небесни сили, на ангелите, окръжаващи и служещи на Всемогъщия Господ.
Ние виждаме с духовните си очи огнените Серафими, пламтящи от любов към Бога и възпламеняващи тази любов и в нашите сърца; виждаме многооките Херувими, даруващи богопознание, просвещаващи ни в истините на вярата; Престолите, на които почива Сам Господ. Виждаме Господствата - ангелските сили, които дават на човека сили за борба със страстите и похотите; Силите - ангелите, които дават сила за чудотворство и ни утвърждават във вярата; Властите - на които се дава власт над бесовете; Началата - ангелите, които бдят над съдбите на народите; Архангелите, възвестяващи нови откровения, пророчества и тайни на вярата, и Ангелите, които невидимо стоят близо до нас и бдят над всяка човешка душа.
А пред тези девет ангелски чина стои архистратигът Божий Михаил. Името му означава „кой е като Бога” или „кой е равен на Бога”. Той е вождът на небесното войнство.
 

(Проповед за празника на Свещ. Йоан КАРАМИХАЛЕВ, публикувана в Църковен вестник) 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*© Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ("Четьи-Минеи") на св. Димитрий Ростовски

Още по темата

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook