Меню

Бъдете здрави и търпеливи! И това ще мине!

Бъдете здрави и търпеливи! И това ще мине!

Здравейте, аз съм Ива – майка на три деца. Двама ученици на 9 и 7 години и син на година и половина. Реших да се включа в инициативана на Дневникът на мама и татко и да споделя чувства и преживявания от карантината в момента. Ако трябва да съм честна, за мен тя беше изненада – знаех, че има доста болни по света от Covid-19, но бях толкова погълната от собствените си ангажименти и проблеми, че не обръщах много внимание на новините. Когато обявиха втората грипна ваканция, се изпълних с гняв и безпомощност. Та нали вече имахме една грипна ваканция, всички вкъщи изкарахме поредния грип, възстановихме се и аз имах неистово желание да продължа напред. Да влезем отново в ритъм цялото семейство и най-накрая да свърша ангажиментите, които отлагах от седмици.

Предполагам, че за повечето родители които работят някъде това е добра новина, но за мен и моя съпруг това си е пaгубно. Ние сме собственици на нашите фирми и всяко забавяне в работата се отразява финансово, но това което най-вече ни притеснява е постоянното напрежение, че имаш нещо да свършиш, трябва да го свършиш и не можеш. Сигурна съм, че има много други хора като нас, но на този етап това не ни успокоява особено.

След първоначалните чувства на гняв и безпомощност реших да се взема в ръце и да се справя със ситуацията, та имах ли избор? И така, взехме всички учебници от училище (знаех си, че трябва да отида с ремарке), напазарувахме си стандартно (както правим всяка седмица) и направихме график за действие.

Настана понеделник – дотогава никой не беше дал програма от училището на децата, а течеше комуникация коя платформа ще използват и как да качваме домашните в нея. Моят съпруг за пореден път трябваше да разучава нещо ново, за отрицателно време и да е в крак с развитието.

През първия учебен ден анархията беше пълна – вместо с една платформа се оказахме с 4. Едни преподаватели пускаха информация през Class Dojo, а след това правеха групи в Skype, за да проведат уроците. Други използваха Google, но това не беше нищо в сравнение с провеждането на уроците. Моята 7 годишна дъщеря за пръв път ползваше Skype, а явно и другите й съученици и настана анархия, микрофония...Едно кълбо от въпроси като – „Кое да отворим Мис?“ (15 пъти) и „На коя страница Мис?“ (поне още 15 пъти), а това беше само началото. С баща им тичахме ту при единия, ту при другия (в отделни стаи, за да не си пречат), за да помагаме при нужда.

След онлайн уроците естествено имат куп домашни, които ние трябва да изпращаме ежедневно...

Малко по малко успяхме да овладеем ситуацията с обучението, но естествено ние не работехме на два фронта, а на много повече. Марк – на година и половина, който включва фурната поне по 150 пъти на ден и постоянно е в унищожителен режим.

Готвенето, Боже това край няма... Ние сме 5 членно семейство и освен че трябва да се яде по три пъти на ден, трябва да има и следобедна закуска. Сготвеното изчезва за секунди, а на всичкото отгоре, изключително трудно можем да намерим добре зареден магазин покрай нас с всичко необходимо. Намалиха работното време на супермаркета до нас с по два часа, а ние отказваме да се редим на опашка, за да пазаруваме. Та нали това беше целта на занятието, да не се събираме много хора на едно място?

Спирам дотук с разказа, защото трябва да свърша и малко работа и след това да готвя и да помагам с писането на домашни...

Бъдете здрави и търпеливи! И това ще мине <3

COVID-19. Извънредните мерки наложиха извънредно различно ежедневие за всички. Споделете какво се случва при вас. Историите ви ще споделим според вашето желание – анонимно или с име. 

Пишете ни в месинджър или по мейл:
Каква е ситуацията при вас?
Как минава денят ви?
Как се справяте?
Кое ви спасява физически и емоционално? 

Още по темата

Още от Ива Петкова

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с вашия термин или възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook