Меню

Бактериите нямат шанс пред кърмата!!!

Бактериите нямат шанс пред кърмата!!!

Тази снимка е направена от студент по биотехнологии в първи курс, като част от лабораторно упражнение. Белите кръгчета в средата са малки дискове с кърма от две жени, кърмещи деца на 1г и 3м и на 3г. Жълто-зеленикавата част са различни видове бактерии.

"Толкова съм горда...на снимката виждате 9 проби с бактерия M. Luteus. Белите петна в средата са кърма. Виждате ли прозрачната част около тях - там протеинът от кърмата е убил бактерията! Толкова се вълнувам!!! По същия начин уби и E. coli, както и имаше добър ефект при MRSA....бъдещето е светло, бъдещето е кърмене :) "

Снимка и текст: Vicky Greene

линк към оригиналния пост

 

Тази снимка и текст на Вики Грийн, предоставена ни от НАПК, се разпространи по целия свят благодарение на социалните мрежи. Вероятно причината толкова много хора да я споделят, е ясното показване и доказване на ефекта на кърмата. Много майки се притесняват, че кърмата им след първите месеци променя свойствата си и не е достатъчно добра. Фактът, че в експеримента е използвана кърма на майки с деца над 1 г обаче доказва обратното. Различни научни изследвания доказват ефекта на кърмата. През 2010 например, Университетите в Готенбург и Лунд, Швеция, публикуват свое изследване, според което субстанция, открита в кърмата може да убие ракови клетки. Субстанцията носи името HAMLET (Human Alpha-lactalbumin Made LEthal to Tumour cells). 

Субстанцията, открита няколко години по-рано, е тествана върху хора с рак на пикочния мехур - след всяко лечение, в урината им са откривани мъртви ракови клетки, което е дало надежда за използване на субстанцията в бъдеще, при лечение на рак.

HAMLET е открита случайно в изследване на антибактериалните свойства на кърмата. Следващи изследвания показали, че субстанцията се състои от протеин и мастна киселина, естествено съдържащи се в човешкото мляко. До момента обаче не е установено дали HAMLET се формира спонтанно в кърмата. Има предположения, че това става в киселинната среда на бебешкото стомахче. HAMLET убива само ракови клетки и не влияе върху останалите клетки. Лабораторни експерименти са показали, че  HAMLET убива 40 различни видове рак. Изследванията продължават. 

от редакцията на Дневникът на мама и татко, февруари 2017 г


източник: https://www.sciencedaily.com/releases/2010/04/100419132403.htm

 

 

Още по темата

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с вашия термин или възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook