Меню

Рубрики

Безценна помощ у дома при отглеждането на Вашето бебе

Безценна помощ у дома при отглеждането на Вашето бебе

Какво представлява подкрепената от УНИЦЕФ патронажна грижа за деца от 0 до 3 г. и техните семейства

Запознайте се с Диана и нейното едномесечно бебе – Лили.

Както много млади майки, за да бъде по-уверена и да знае, че полага правилната грижа за детенцето си, Диана има нужда от практически съвети за кърмене и сън например, както и от емоционална подкрепа.

Такава подкрепа предоставят патронажните сестри, които правят безплатни посещения в домовете на семействата и адресират индивидуалните потребности на децата и родителите. Практиката е разпространена в почти цяла Европа и е много добре приета в Англия, откъдето идва и партонажната сестра Сара Галоун, която е на посещение в Нова Загора. Първото нещо, което тя прави в дома на Диана, е да установи емоционална връзка с малката Лили… 

Докато Сара общува с едномесечната Лили, като й говори, успокоява я и насърчава да изрази вътрешните си вълнения – редом то тях в тази благородна мисия е и Пенка Колева, патронажна сестра с дългогодишен опит от Центъра за майчино и детско здраве в област Сливен.

Пенка поема Лили – иска да се увери, че тя се развива по възможно най-добрия начин във физическото, емоционално и познавателно отношение. 

Развитието на детето  през първите няколко години от живота му е изключително важно – тогава се образуват най-много нервни връзки в мозъка, а околната среда и подходящите грижи в този период определят до голяма степен потенциала за учене, общуване и развитие в по-късните етапи от живота на човек.

 

Ето защо Пенка ще покаже за първи път на мама Диана как да прави масаж на малката Лили, за да расте тя спокойна и радостна.

Лили се наслаждава на масажа – тялото й е намазано с бебешко олио, а върху коремчето й е поставена топла хавлиена кърпа срещу стомашни колики, а и за да може да се чувства комфортно Тя е център на вниманието за мама и медицинската сестра, които й говорят ласкаво и топло. 

Едномесечната Лили получи първия масаж в живота си и вече е готова и за обяд.

Разбира се, най-добрата и естествена храна за бебето е майчината кърма. Важно е мама да е спокойна и в удобна поза, за да може нейната кърма да потече и детенцето да й се наслади. Патронажните сестри Пенка и Сара помагат за физическия и психологическия комфорт на Диана и Лили и дават насоки за успешно кърмене.

Подкрепени от УНИЦЕФ, „Пощенска банка“, дарители и партньори – Центровете за майчино и детско здраве са интегрирана здравно-социална услуга, която включва домашни посещения от медицински сестри и акушерки за оценка на потребностите, здравни грижи и социална работа за осигуряване на индивидуализирана подкрепа на бременни жени и родители на малки деца – за опазване на тяхното здраве и насърчаване на ранното им развитие.

В домашни условия медицинските сестри и акушерките предоставят на родителите подкрепа, информация и обучение за здравословна бременност, кърмене и хранене на малките деца, безопасност, насърчаване на физическото, познавателното и социално-емоционалното развитие на детето, както и съвети за възпитание и справяне с нежелано поведение – а също така и достъп до различни услуги в общността.

Патронажната грижа е достъпна за всички бременни жени и семейства с деца до 3 години, като подкрепата, която се предоставя, е съобразена с индивидуалните потребности на отделните деца и родители. Към настоящия момент работят Центрове за майчино и детско здраве в областите Шумен и Сливен, престои откриване и в Монтана.
УНИЦЕФ вярва, че патронажната грижа е универсална услуга, която – с помощта на националните и местните власти – трябва да заработи на територията на цялата страна, за да могат повече майки като Диана и повече бебета като Лили да се чувстват спокойни, обгрижвани и да пристъпват уверено напред по вълнуващия житейски път, който им предстои.

 • Повече за важността на ранното детско развитие прочетете тук.
 • А за проекта на УНИЦЕФ и Пощенска банка „Най-добър старт за всяко детете“ вижте тук.

Текст и снимки: Ивайло Спасов

За УНИЦЕФ:  
УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца.

За повече информация:  
Жаклин Цочева, Директор Комуникации, УНИЦЕФ България  
Teл: 02/9696208, E-mail: jtzocheva@unicef.org 

Още по темата

 • Какво може да ви убеди да кърмите

  Кърменето е най-естественият начин за хранене на бебето. Вашата кърма е предназначена специално за вашето бебе. Кърмата осигурява всичко необходимо за правилен растеж и...

 • Закърмване на новороденото

  В началото стомахчето на бебето може да поеме едва около 10-15 мл. на кърмене, а нуждата от силна „храна” е голяма. Затова кърменето започва с коластра. Започнете да...

 • Имам ли достатъчно кърма – първия месец

  От момента на първото поставяне на бебето на гърда този въпрос натрапчиво се върти в главата на всяка майка. Дали му е достатъчно, дали се нахранва, дали всичко е наред......

 • Млека за кърмачета и преходни млека

  Понякога кърменето е неуспешно. Към храната на бебето трябва да се добави мляко за кърмачета или то да премине изцяло на хранене с него. Какво мляко е най-подходящо за...

 • Колики

  Коликите протичат с различна тежест и продължителност, но могат да достигнат и до 3-4 часа. Бебетата на кърма са с по-леки колики с по-малка продължителност. Кога започват...

 • Оригване и връщане на храна

  След всяко хранене е добре е да помогнете на бебето да се оригне и така да отдели погълнатия по време на храненето въздух. Хранените с биберон имат нужда да се оригват...

 • 7 въпроса за Кърменето и COVID-19

  Отговорите на въпросите, свързани с кърменето и вируса – обобщени от Христина Янева-Хедра.

 • В първия час след раждането – здравей бебе!

  Какво да очакваме от себе си и бебето си и какво може да ни помогне.

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с вашия термин или възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook