Меню

Рубрики

Безценна помощ у дома при отглеждането на Вашето бебе

Безценна помощ у дома при отглеждането на Вашето бебе

Какво представлява подкрепената от УНИЦЕФ патронажна грижа за деца от 0 до 3 г. и техните семейства

Запознайте се с Диана и нейното едномесечно бебе – Лили.

Както много млади майки, за да бъде по-уверена и да знае, че полага правилната грижа за детенцето си, Диана има нужда от практически съвети за кърмене и сън например, както и от емоционална подкрепа.

Такава подкрепа предоставят патронажните сестри, които правят безплатни посещения в домовете на семействата и адресират индивидуалните потребности на децата и родителите. Практиката е разпространена в почти цяла Европа и е много добре приета в Англия, откъдето идва и партонажната сестра Сара Галоун, която е на посещение в Нова Загора. Първото нещо, което тя прави в дома на Диана, е да установи емоционална връзка с малката Лили… 

Докато Сара общува с едномесечната Лили, като й говори, успокоява я и насърчава да изрази вътрешните си вълнения – редом то тях в тази благородна мисия е и Пенка Колева, патронажна сестра с дългогодишен опит от Центъра за майчино и детско здраве в област Сливен.

Пенка поема Лили – иска да се увери, че тя се развива по възможно най-добрия начин във физическото, емоционално и познавателно отношение. 

Развитието на детето  през първите няколко години от живота му е изключително важно – тогава се образуват най-много нервни връзки в мозъка, а околната среда и подходящите грижи в този период определят до голяма степен потенциала за учене, общуване и развитие в по-късните етапи от живота на човек.

 

Ето защо Пенка ще покаже за първи път на мама Диана как да прави масаж на малката Лили, за да расте тя спокойна и радостна.

Лили се наслаждава на масажа – тялото й е намазано с бебешко олио, а върху коремчето й е поставена топла хавлиена кърпа срещу стомашни колики, а и за да може да се чувства комфортно Тя е център на вниманието за мама и медицинската сестра, които й говорят ласкаво и топло. 

Едномесечната Лили получи първия масаж в живота си и вече е готова и за обяд.

Разбира се, най-добрата и естествена храна за бебето е майчината кърма. Важно е мама да е спокойна и в удобна поза, за да може нейната кърма да потече и детенцето да й се наслади. Патронажните сестри Пенка и Сара помагат за физическия и психологическия комфорт на Диана и Лили и дават насоки за успешно кърмене.

Подкрепени от УНИЦЕФ, „Пощенска банка“, дарители и партньори – Центровете за майчино и детско здраве са интегрирана здравно-социална услуга, която включва домашни посещения от медицински сестри и акушерки за оценка на потребностите, здравни грижи и социална работа за осигуряване на индивидуализирана подкрепа на бременни жени и родители на малки деца – за опазване на тяхното здраве и насърчаване на ранното им развитие.

В домашни условия медицинските сестри и акушерките предоставят на родителите подкрепа, информация и обучение за здравословна бременност, кърмене и хранене на малките деца, безопасност, насърчаване на физическото, познавателното и социално-емоционалното развитие на детето, както и съвети за възпитание и справяне с нежелано поведение – а също така и достъп до различни услуги в общността.

Патронажната грижа е достъпна за всички бременни жени и семейства с деца до 3 години, като подкрепата, която се предоставя, е съобразена с индивидуалните потребности на отделните деца и родители. Към настоящия момент работят Центрове за майчино и детско здраве в областите Шумен и Сливен, престои откриване и в Монтана.
УНИЦЕФ вярва, че патронажната грижа е универсална услуга, която – с помощта на националните и местните власти – трябва да заработи на територията на цялата страна, за да могат повече майки като Диана и повече бебета като Лили да се чувстват спокойни, обгрижвани и да пристъпват уверено напред по вълнуващия житейски път, който им предстои.

  • Повече за важността на ранното детско развитие прочетете тук.
  • А за проекта на УНИЦЕФ и Пощенска банка „Най-добър старт за всяко детете“ вижте тук.

Текст и снимки: Ивайло Спасов

За УНИЦЕФ:  
УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца.

За повече информация:  
Жаклин Цочева, Директор Комуникации, УНИЦЕФ България  
Teл: 02/9696208, E-mail: jtzocheva@unicef.org 

Още по темата

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Доброволно изтегляне на дигитален видео монитор Philips Avent (SCD620) 

Като предпазна мярка Philips доброволно изтегля и обезщетява притежателите на този модел. Прочети повече...

Харесай ни във Facebook