Меню

Рубрики

Боледуването и „силната” храна

Боледуването и „силната” храна

Спомняте ли си колко зле сте се чувствали, а мама е идвала с бульончето и филийката.

Трябва да хапнеш, за да имаш сили...

Сега вече е добре известно, че по време на боледуване е по-добре да се приема лека храна в малки количества, а ако детето не иска да яде не бива да го насилваме.

Приемът на храна е свързан с отделяне на енергия за нейното усвояване. Когато човек е болен тази енергия му е необходима, за да се пребори с болестта.

Още по темата

  • Да бързаме ли с даването на температуро-понижаващи средства

    Как да действаме адекватно особено, когато трябва да се реагира нощем и връзката с лекаря е по-затруднена или невъзможна. Всеки родител трябва да търси помощ винаги,...

  • Измервания и стандарти за ръст, тегло, обиколка от 0 до 5 г

    Кога и как се измерват теглото, ръста, обиколката на главата? Какво означават измерените стойности и как се интерпретират. Стандарти на СЗО. Прочетете...

  • Захранване

    Първите храни – подходящи първи храни, схеми на захранване, примерни количества. Това е актуализираният текст от книжното издание "Дневникът на мама и татко",...

  • Бактерии и бактериални инфекции

    Огромното множество бактерии, които живеят в човека, са безвредни или дори полезни. Но в тялото ни има и т.нар. патогенни бактерии - това са бактериите, причинители на...

  • Вирусни инфекции

    При вирусна инфекция температурата спада при прием на антипиретици. Ако няма гнойна ангина, възпаление на ушите или находка в белия дроб, вероятно се касае за вирусна...

  • Акриламид в храната - какво представлява и как да го избегнем

    Какво представлява акриламида, в кои храни се съдържа най-много, какво се случва когато попадне в нашето тяло и можем ли да го избегнем? На тези и още важни въпроси...

Публикации

Харесай ни във Facebook