Меню

Рубрики

Димитър: Да отгледам децата си и да ги въведа в живота е моята мисия от тук насетне и това променя моя път

Димитър: Да отгледам децата си и да ги въведа в живота е моята мисия от тук насетне и това променя моя път

Денят на бащата 2016 беше избран за рожден на новата платформа – Дневникът на мама и татко. Открихме много татковци, които се съгласиха да споделят с нас частици от своето бащинство. Техните мисли за това как децата са им повлияли след появата си ще споделяме с вас от днес до края на месеца, за да отпразнуваме бащинството!

 

Димитър, баща на Момчил (7) и Мари (5)

Какво е твоето най-голямо откритие за бащинството?

Може би, че да съм татко ме прави щастлив, обичан и чувствам, че живея и във всеки миг оттук насетне има нещо за правене. Преодолявайки първоначалния страх и притеснения от тоталната промяна в начина ми на живот, осъзнавах, че съм получил най-ценния дар в живота, а именно да бъда баща, да възпитавам и да съпровождам децата си в техният път и израстването им като хора.

Как бащинството промени пътя ти?

Смениха се всички приоритети и неща за които съм мислел, че са важни, вече изглеждат далечни и нищожни. Ангажиментите покрай децата нямат край, което налага вземането на решения ежедневно, като на заден план останаха личните грижи и нужди. Нося отговорност, което ме задължава постоянно да съм нащрек и в готовност.  Вече мисля не за собствената си реализация в личен и професионален план, а за тази на децата –  как да ги подготвя за живота и предизвикателствата, които ги очакват. Всъщност да отгледам децата си и да ги въведа в живота е моята мисия от тук насетне и това променя моя път.

Какви искаш да бъдат не само твоите, но всички деца на България? Какво искаш да промениш за всички?

Тук ми е най-трудно. Всеки иска децата му да бъдат първи във всичко и пример за всичко, но истината е, че това са индивидуални личности със своите положителни и отрицателни страни и някои неща, колкото и да ни се иска, не подлежат на промяна. Най-важно е да бъдат позитивни и настроени положително към живота, което всъщност зависи от нас и нашето общество, политиката на държавата по тези въпроси и т.н. Промени със сигурност са нужни, защото всичко е динамично и ситуацията се променя постоянно, но едно трябва да се направи, а именно всеки от нас да поеме отговорността и да работи за благото на децата ни и на държавата като цяло.

Какво правиш, за да го постигнеш?

Най-важното според мен е възпитанието и примера, който ние самите като родители им даваме и средата в която израстват. Ето защо се опитвам при всеки подходящ случай, да им покажа кое е правилно и кое не, кое е добро и защо и кое е лошо и не бива да се прави. Това изгражда усет в децата, който те впоследствие развиват и започват лесно да отличават правилното от неправилното. Стараем се и средата (приятели, обкръжение и т.н), в която нашите деца комуникират и развиват сетивата си за всичко, да бъде правилната и да спомага за тяхното развитие. Спорта за мен е важен като част от възпитанието и развива редица качества в децата.

По темата работиха Силвия и Елена

 

Още по темата

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Доброволно изтегляне на дигитален видео монитор Philips Avent (SCD620) 

Като предпазна мярка Philips доброволно изтегля и обезщетява притежателите на този модел. Прочети повече...

Харесай ни във Facebook