Меню

Рубрики

Естествено раждане и нормално раждане – има ли разлика?

Естествено раждане и нормално раждане – има ли разлика?

Със сигурност всички правят разлика между естествено раждане и цезарово сечение. За повечето хора обаче естествено раждане означава всяко раждане, осъществено през естествените родови пътища. Всъщност това е нормалното раждане, което не винаги означава естествено.

Раждането може да протече коренно различно в зависимост от подхода на медицинския екип, който го води, а също и от нещата, които раждащата жена прави. Нека да видим има ли разлика между естественото раждане и раждането, което повечето хора са свикнали да приемат за нормално.


Какво е активно естествено раждане?

Естественото раждане протича възможно най-физиологично, без медицинска намеса.

Не винаги напълно естественото раждане е възможно, така че дори по-важно е то да бъде не само естествено, но и активно. Терминът естествено активно раждане е въведен за първи път от известната авторка и активист Джанет Баласкас. Това означава, жената да има активна роля т.е. да избира как иска да роди, атмосферата, присъстващите лица и да участва при вземането на решения дали ще се прилагат медикаменти и други процедури. Всичките медицински интервенции, които се извършват на нея или нейното бебе, ѝ се разясняват подробно и се правят само с нейното съгласие.

Освен това при активното раждане жената има пълната свобода да се движи и да заема позите, които са ѝ най-удобни, през цялото време, дори и по време на втория период на раждането или т.нар. изгонване на плода.


Какво е активен мениджмънт на раждането?

Какво е нормално раждане? Зависи от гледната точка.
Начинът, по който най-често се води раждането в болниците в България и по света, се нарича дирижирано раждане. Другият термин, който се използва в английски език е активен мениджмънт на раждането. Това означава водене на раждането с активна лекарска намеса в протичане на родовия процес, при който медицинския персонал предприема определени действия, за да осигури раждане в рамките на фиксиран период от време. Този подход предполага извършване на рутинни процедури като предизвикване и ускоряване на раждането, епизиотомия (разрез на перинеума), раждане в легнала по гръб поза, изкуствено спукване на околоплодния мехур, продължителен електронен мониторинг на плода и други.

Разбира се, медицинските процедури, които се прилагат, си имат своето място и своя смисъл. Всички те са въведени с цел да се избегнат потенциални усложнения, да се намали продължителността на процеса и да се спести болката на раждащата жена. С времето обаче много от тях са доказали своята неефективност и негативно въздействие върху майката и плода.

Противоположност на дирижираното раждане е изчаквателен, физиологичен подход – интервенции се предприемат само по медицински показания (независимо от времето). Медицинските специалисти, които подкрепят естественото активно раждане, предпочитат именно този подход.

Факт е обаче, че в днешно време дирижираното раждане е норма, а естественото раждане – по-скоро изключение.


Ползите от свободното движение

Свободното движение по време на раждането има много предимства:

  • Раждането е по-кратко, защото на бебето не му се налага да се бори с гравитацията, както е при легналата по гръб поза;
  • Бебето по-лесно слиза надолу и се завърта в оптималната позиция;
  • Тазът се разширява;
  • Постъпва повече кислород към матката и към бебето;
  • Майката изпитва по-малко болка;
  • Майката има усещането за контрол.

Доказано е, че ако е оставена да действа инстинктивно, жената ще заеме оптималната позиция, която ще помогне на бебето да се роди по-лесно. Няма една единствена правилна поза по време на раждането, важно е жената да се движи свободно и да сменя позите така, както се чувства най-добре.

При активното естествено раждане родилката се движи свободно. При дирижираното раждане се предпочита позата, която е най-удобна за екипа – легнала по гръб.


Ролята на хормоните по време на раждане

По време на раждането майката и бебето отделят коктейл от хормони, които имат сложни взаимодействия помежду си. Окситоцин е хормонът, който предизвиква контракциите и напъните, предпазва майката от кръвоизлив след раждането и помага за привързването между нея и бебето. Ендорфините са естествените обезболяващи хормони, който помагат на майката и на бебето да се справят с предизвикателството по-леко. Адреналинът и норадреналинът са хормоните на силните усещания, които отделяме при уплаха и стрес. По време на първия период на раждането те пречат на отделянето на окситоцин и могат да повлияят негативно на хода на раждането. Но по време на втория период дават на майката прилив на енергия, за да роди, а също помагат на бебето да диша и да се адаптира след като се роди.

Намесите в този процес чрез медикаменти, упойки или цезарово сечение нарушават този фин механизъм, отразяват се на адаптацията на бебето, поведението и емоциите на майката и връзката между тях.

При естественото активно раждане се разчита на естествените хормони, които се отделят от мозъка. При дирижираното раждане често се използва система с изкуствен окситоцин, който предизвиква контракции, ускорява раждането, но и крие някои рискове като хиперстимулация на матката, повече болка и падане на тоновете на бебето.


Заключение

Без съмнение когато бременността е безпроблемна, няма усложнения по време на раждането и родилката го иска, естественото раждане е най-доброто и за нея, и за бебето. Защото всяка намеса в естествения процес на раждането крие своите рискове. Упойките, системите, легналата по гръб поза, разделянето на майката и бебето – свикнали сме, че всички тези неща са част от нормалното раждане.
Но доколко това е естествено?

Снимка: Тихомир Илиев 

Още по темата

Още от Олга Дукат

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Доброволно изтегляне на дигитален видео монитор Philips Avent (SCD620) 

Като предпазна мярка Philips доброволно изтегля и обезщетява притежателите на този модел. Прочети повече...

Харесай ни във Facebook