Меню

Фталатите - навсякъде в дома

Фталатите - навсякъде в дома

Фталатите са химически съединения, използвани за подобряване пластичността на пластмаси като ПВЦ, полиетилен,силикони и т.н. Поливинилхлоридът (ПВЦ) е един от най-разпространите източници на фталати в домовете. Той се използва като материал в производството на подови настилки и стенни облицовки, завеси за баня, синтетична кожа, играчки, козметика и редица други продукти. Фталатите се отделят постоянно от подобни материали във въздуха и домашния прах тъй като те са физически, а не химически свързани към структурата на ПВЦ. Ди(2-етилхексил) фталат(DEHP) и бутил бензил фталат (BBzP) са най-често откриваните видове фталати в домашния прах, с концентрации съответно между  0.01-10 мг/г прах и до 1.3 мг/г прах. Концентрацията на фталати във въздуха е по-ниска от тази в домашния прах. Доказано е, че хората са ежедневно изложени на различни видове фталати, като децата са по-вече изложени от колкото възрастните.

Различни изследвания показват връзка между наличието на ПВЦ в дома и алергични/астматични симптоми. Jakkola et al. (1999) докладват за зависимост между ПВЦ повърхности в дома и бронхиални обструкции при малки деца в Норвегия.

Във Финландия, Jakkola et al. (2000) доказват увеличен относителен риск за пневмония, бронхит, асматични симптоми, кашлица, отделяне на храчки при наличие на пластмасови стенни облицовки. В Швеция, Bornehag et al. (2005) докладват за силна зависимост между концентрацията на  ди(2-етилхексил) фталат (DEHP) в домашния прах и екзема, както и между бутил бензил фталат (BBzP) и ринит.

 

Изследването "ALLHOME":

Химически анализи за 6 вида фталати бяха направени от събраните проби с прах. Домашният прах беше събран в стаята на детето над пода, например от рамката на врата, полици и т.н., с помощта на специално устройство за събиране на проби с прах, монтирано на прахосмукачка.

В праха събран от спалните на деца с алергични или астматични симптоми беше открито повишено количество на ди(2етилхексил) фталат (DEHP). 

При статистическите анализи, наличието на този фталат беше свързано с наличието на свиркащо дишане на децата през последната година. Също така беше открита количествено-следствена връзка между ди(2-етилхексил) фталат и риска детето да има алергични и астматични симптоми.


За повече информация:

Барбара Коларик
bf@mek.dtu.dk

Кирил Найденов
naydenov@youmail.dk

 

Още по темата

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Доброволно изтегляне на дигитален видео монитор Philips Avent (SCD620) 

Като предпазна мярка Philips доброволно изтегля и обезщетява притежателите на този модел. Прочети повече...

Харесай ни във Facebook