Меню

Глутен

Глутен

Какво е глутен?

Глутен наричат протеините в пшеница, ръж, ечемик, лимец, спелта, овес. Глутенът помага на храните да запазят своята форма, действайки като лепило. Има го в много храни, дори в такива, в които не очакваме.* Повечето видове хляб и хлебни изделия се приготвят от глутен-съдържащи зърнени храни – пшеница, лимец, спелта, овес, ечемик, ръж. Предлагаме го на малките деца и под формата на каша, попара, паста (макарони, спагети и др.). 


Непоносимост към глутен

Някои деца могат да развият непоносимост към глутен – целиакия. Ако баща, майка, брат или сестра е с диагностицирано заболяване, счита се, че детето също е с висок риск от целиакия. Консултирайте се с лекаря, преди да започнете захранване. Ако детето вече има диагноза целиакия, няма да може да се храни с глутен-съдържащи храни. 

 

Захранване с глутен

При децата, които не са с висок риск за целиакия, хляб можете да въведете още след първите храни (но не по-рано от 6-месечна възраст) – започва се с малко количество и постепенно се достига до 1 филийка в рамките на 1-2 месеца. Изследванията показват, че включването на глутен след 8-ия месец увеличава риска от развитие на непоносимост също толкова, колкото и въвеждането му преди 4-месечна възраст – последното становище на ESPGHAN, което излезе по този въпрос през 2016, е че няма значение по кое време между 6 и 12 месец се включва глутена. Затова, след като бъде захранено с първата си храна,  може да му връчите изпитания от поколенията начин за въвеждане на глутенови храни – дайте му коричка хляб, която да опитва да дъвче и смуче. Това ще бъде и първата от серия забавни “храни за ядене с пръсти” (finger foods), които можете да предлагате от тук нататък.

В някои зърнени количеството глутен е по-малко. Такива са например лимеца и овеса. Можете да започнете с тях и постепенно да въведете всички. Добро начало е например овесената каша. 

Как се приготвят каши и попара – прочетете.

По време на захранването с глутен не предлагайте други нови храни. Глутенът и храните алергени се въвеждат една по една. След като предложите една от тях, изчакайте три дни преди въвеждане на друга храна-алерген. Водете си дневник като записвате в него кога каква храна е въведена и каква е била реакцията на детето към нея. Ако всичко е наред, след 3 дни можете да въведете следваща храна-алерген.

 

 

celiac.org

Още по темата

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Доброволно изтегляне на дигитален видео монитор Philips Avent (SCD620) 

Като предпазна мярка Philips доброволно изтегля и обезщетява притежателите на този модел. Прочети повече...

Харесай ни във Facebook