Меню

Хомеопатия и температура

Хомеопатия и температура

Температурната реакция в хода на едно боледуване е нормална за организма и е част от неговите защитни механизми. Затова не бива да бързаме с приема на антипиретици (температуропонижаващи медикаменти) при стойности под 38° С, които не създават сериозен дискомфорт или опасност за организма. Когато температурата е повишена, подборът на хомеопатичен медикамент, с помощта на който да противодействаме  се извършва индивидуално и се определя от:

 1. Температурната крива – дали температурата се е повишила внезапно или постепенно, дали лесно се понижава или дълго време остава повишена.
 2. Поведението на болния в хода на температурата: например – неспокоен, отпуснат, превъзбуден.
 3. Начинът, по който изглежда болния: например – с бледо или зачервено лице, със суха или изпотена кожа.
 4. Общите симптоми: например – наличие или отсъствие на желание за прием на течности.
 5. Наличието на някакви външни обстоятелства, предшествали изявата на температурното състояние – например излагане на студен вятър.

 

Най-често използвани медикаменти при температура

 
Aconitum napellus 9/15 СН

Температурата се повишава внезапно и бързо. Липсва изпотяване. Болният е много неспокоен и изпитва силна жажда. Често това състояние е предхождано от „премръзване“ – например излагане на „пронизващ“, студен вятър.

 

Belladonna 15/30 СН

Температурата се понижава лесно, но скоро след това стойността й отново тръгва нагоре. Лицето е зачервено, кожата е изпотена. Редуват се състояния на отпадналост и възбуда. Отбелязва се свръхчувствителност към светлина и шум. Често болният има болки в гърлото и/или корема. Този медикамент е особено подходящ при деца със склонност към фебрилни гърчове (в тези ситуации се приема в разреждане 30 СН и често в съчетание с медикамента Stramonium 30 CH).

 
Stramonium 15/30 CH

Температурата е трайно повишена и трудно спада дори и след приложението на конвенционални температуро-понижаващи средства. Високата температура се съпровожда с халюцинации, кошмарни сънища и страхове. Често има главоболие. Налице е склонност към фебрилни гърчове.

 
Gelsemium sempervirens 9/15 СН

Температурата се повишава с втрисане. Налице е силна отпадналост. Има болки по мускулите и главоболие. Въпреки високата температура, няма желание за прием на течности. Понякога, в хода на температурната реакция, се появява скарлатино-подобен обрив. Този медикамент е особено подходящ при вирусни, грипоподобни заболявания.

 
Ferrum phosphoricum 9/15 CH

Температурата се повишава постепенно. Заболяването е с нехарактерни симптоми: лека отпадналост, общо неразположение. Често се наблюдават зачервени бузи и по-бледа кожа около устата. При прегледа може да се установи и леко зачервена тъпанчева мембрана.

 
Rhus toxicodendron 9/15 СН

Температурата се покачва постепенно. Болният има усещане за болка в мускулите, която той се опитва да облекчи като непрекъснато се движи. Често температурното състояние се придружава от дрезгав глас и/или поява на херпес.

 
Bryonia alba 9/15 СН

Температурата се покачва постепенно. Налице е изразена сухота на лигавиците и силна жажда. Болният е отпаднал и се чувства още по-зле, ако трябва да се раздвижи. Често температурното състояние се придружава от главоболие и/или суха кашлица.

Начин на прием

Обичайно прилагайте по 5 гранули, толкова по-често, колкото по-висока е температурата. Например, при висока температура избраният медикамент се дава през 15 – 20 мин. до намаляване на температурата в разумни граници, а при по-слабо изразени температура и оплаквания на пациента – 3-4 пъти на ден. Няма противопоказание, когато това е необходимо, хомеопатичните медикаменти да се съчетават с конвенционалните антипиретици.

При кърмачета, от избраните медикаменти се разтварят по 10 гранули в един биберон с вода (50-60 мл.) и детето пие от тази водичка през целия ден, след енергично раздрусване на бутилката.

 

Дневникът на мама благодари на д-р Райна Томова, зам. председател на Българската медицинска хомеопатична организация, за подготовката на тази тема.

Още по темата

 • Течащият нос при децата – основни причини

  Течащият нос е ежедневие и притеснение за много родители. Повечето деца до 6 години, особено посещаващите детски колективи – ясли и детски градини – боледуват...

 • Грип: вирусите причинители; симптомите; усложненията

  Видове грипни вируси. Какви са симптомите на грипа? Има ли усложнения от тази вирусна инфекция и какви могат да бъдат те?

 • Течащият нос – как да се справим

  Лечението на течащия нос при децата е комплексно – етиологично – справяне с причината, и симптоматично – справяне със симптомите. То се определя от причинителя на...

 • Как точно се разболяваме от грип?

  Как се заразяваме? Как да се борим с вирусите на грипа? Можем ли да се предпазим? Как да се лекуваме?

 • Как се лекува грип

  Как да разпознаем грипа и неговите усложнения? Как се лекува грипа? Имуностимулатори, справяне със симптомите, препарати против грип. Хомеопатия.

 • Имунитет и температура

  Повишената температура е защитна реакция на организма, която алармира за "нападение" на микроорганизми (вируси, бактерии) или за вече задействана защитна реакция. Тя...

 • Хомеопатия и хрема

  Хомеопатичните препарати, които можем да препоръчаме са много и зависят от характеристиките на хремата - кои са те - прочетете тук. Познаването на най-често използваните...

 • Хомеопатия при атопичен дерматит

  Един от методите, които могат значително и трайно да облекчат оплакванията на страдащите от атопичен дерматит е хомеопатията.

 • Хомеопатия и възпалено гърло

  Хомеопатията позволява бързо и ефикасно облекчаване на симптомите на възпаление на гърлото като се прилага самостоятелно или като терапия, допълваща антибиотичното лечение...

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook