Меню

Хомеопатията лекува грип и настинка за 2-3 дни

Хомеопатията лекува грип и настинка за 2-3 дни

2012 г.

 

Най-важни за здравето и развитието на детето са 9-те месеца вътреутробен живот, твърди д-р Енчо Николов

Как в седмицата на хомеопатията ще заинтригувате родителите на малки деца да започнат да ги лекуват с хомеопатични средства?

– Точно на такъв въпрос не знам как да отговоря... Човек трябва да е запознат поне малко с хомеопатията, да се убеди в предимствата ѝ, за да пожелае да я прилага.

Чувала съм много родители да казват, че поназнайват за хомеопатичните методи, биха пробвали, но нямат личният опит и убеденост в ефекта им. И тъй като при децата всичко е спешно, продължават по утъпкания път. Още повече, че първият хомеопатичен преглед е доста дълъг, а и обикновено струва повече от прегледа на личния лекар.

Д-р Енчо Николов е завършил Медицинската академия в София през 1981 г. Специализирал е вътрешни болести и гастроентерология. През 1992-1998 г. специализира и клинична токсикология.
До хомеопатията като специалност стига през 1996 г., когато завършва курс по класическа хомеопатия, а от 1998 г. работи само като хомеопат. 

– В центъра, където работя, са обявени безплатни консултации през тази седмица. Обаждат се много пациенти. Това е един от начините родителите и най-вече майките да се запознаят отблизо с хомеопатията. Нямаме възможност за друг начин на популяризиране. А и сме много претоварени и уморени. Всеки, който се обади, получава отговор на въпросите си – за какво става дума и най-вече какви болести лекуваме с хомеопатия.

Какво най-често лекувате при децата?

– Каквото и най-често се среща при тях. Ще разделя нещата на две: остра патология и хронична патология.
При острата патология най-често става дума за настинки, заболявания на горните дихателни пътища, на системата уши-нос-гърло. Тези заболявания се повлияват много добре и много бързо от хомеопатията, което е голям плюс, защото децата бързо се оправят и родителите бързо се успокояват.

Какво имате предвид под много бързо?

– Знаете, народът казва, че грип минава за седмица с лечение и за 7 дни без лечение. Когато се приложат хомеопатичните методи, това става за 2-3 дни максимум. При това децата не получават усложнения, не пият антибиотици. Много са предимствата, но най-важното е, че всичко минава без усложнения – просто преминава и толкоз. Има и нещо друго: малките пациенти, които вече са пациенти на хомеопат, получават преди сезона на болестите така наречените конституционални лекарства или пък нозоп, които подготвят организма и самото боледуване е много по-кратко, много по-леко и организмът се оправя много по-бързо – това е голямото предимство. И заради това превантивно лечение имаме деца, които идват веднъж на няколко месеца – просто за да се видим, защото родителите са доволни, че детето не боледува.
Тук става дума за всичките остри заболявания – червени и бели ангини, за вирусни инфекции, включително и такива, при които преобладават симптомите на храносмилателната система, бронхити, пневмонии и така нататък. Честно казано, през последните 15 години не съм изписал антибиотик нито веднъж – не знам как ви звучи това.

Звучи ми като мечтата на всяка майка...

– А колкото до хроничната патология, там най-често са рецидивиращи заболявания – на първо място са гнойни ангини, отити, бронхити, ларингити, спастична кашлица, които често появяват при едно и също дете. Сред спастичните състояния на белия дроб е и астмата, която за съжаление зачестява. След това са кожни прояви, които обикновено наричат атопичен дерматит. По-рядко са гнойните секрети от очите или запушване на слъзния канал...

И хроничните заболявания ли оправяте за 2-3 дни?

– Е, не, там зависи от много неща – от колко време продължава състоянието, наследствено ли е, лекувано ли е, с какво е лекувано, потискано ли е заболяването. Всеки конкретен случай е различен.

Какви странични ефекти могат да очакват майките от хомеопатичното лечение?

– Никакви. Ако докторът си знае добре работата, не трябва да очакват никакви странични ефекти. Позната е така наречената хомеопатична криза, но и за този проблем има решение, което специалистите добре познават.

Чувала съм и за майки лекуват известно време децата си с хомеопатия, но после се стряскат и отиват при конвенционалния педиатър. Имате ли обяснение?

– Трудно е хомеопатичното лечение. И проблемът не е в доктора, в детето или в заболяването. Повечето проблеми идват от родителите. Не мога да дам лекарство на детето, за да успокоя майката, нейните съмнения и страхове. Ако тя има търпение, всичко е наред. Има малък процент майки, които опитват с хомеопатия, но бързо се отказват и отиват при друг педиатър. Има и други майки, които имат доверие и търпение, но под натиска на роднините или на съпруга, също в един момент се отказват.
Но повечето майки успяват да „устискат“ ако им се обясни добре. Особено е важен подходът на лекаря – ако той обясни добре какво трябва да се очаква стъпка по стъпка, какво трябва да се получи, кога да се очакват първите положителни резултати, тогава тя е спокойна, обнадеждава се като види резултатите и нямаме проблеми.

Тазгодишната седмица на хомеопатията е посветена на репродуктивното здраве. Малко хора знаят, че с хомеопатия може да се стигне до бременност. Кои проблеми лекувате?

– Може да лекува и жени, които нямат видими проблеми, нямат патология, а може да лекува и и такива с прекарани в миналото възпалителни процеси, състояния след аборт, усложнения след прекарана операция, да речем апендицит. Но може би най-много би помогнало, ако забременяването не става заради психоемоционални причини, стресът е на първо място. Има такива жени – ходили са по лекари, всичко им е здраво и проверено, но бременност няма. И при този прословут „разпит“ при първия преглед, става ясно, че или спалнята на свекървата е в съседство, или че в работата има проблем, или с мъжа нещо се дърпат – и душичката ѝ се е свила. А когато душичката е свита, по-добре и да не забременее, защото после детето няма да излезе от лекарските кабинети – все ще го лекуваме за нещо. 9-те месеца вътреутробен живот са най-важното, което може да се случи на детето – най-най-важното за здравето и развитието му. Дори и аз късно разбрах това истински...

Проследявате ли лекуваната от безплодие жена и след като забременее?

– Разбира се. Най-добре е всичките проблеми, които се появят по време на бременността, да се лекуват с хомеопатични лекарства.

Говорите само за жените, но половината от причините за безплодието на семейството са у мъжа.

– Могат да бъдат, разбира се – от психоемоционално естество или плод на заболяване, което е довело до нисък процент подвижни сперматозоиди. До това води, например, туберкулозата, но и някои други заболявания. Това може да се лекува с методите на хомеопатията.
Но този мъжки проблем не е толкова фатален – при инсеминация мъжът може да събере за няколко месеца достатъчно подвижни сперматозоиди, за да се осъществи осеменяването успешно. Затова и проблемът при мъжете не е толкова голям.

Имате ли статистика за решени случаи на репродуктивни проблеми? Имате ли много такива случаи?

– О, статистика не мога да ви кажа. Но имам случаи в практиката си. Дори в момента имам около 30 бременни майки на мои малки пациенти, три вече родиха. Бременни за втори или за трети път. Понякога се шегувам – очите ли ми са „лоши“, какво ги накара да забременеят?
А иначе имам две пациентки лекувани специално за това. Едната беше около 40-годишна, никога не е имала менструация, предизвиквали са цикъла ѝ с противозачатъчни. Но ако гълта хапче – няма бременност, а ако няма хапче, няма и цикъл. Успяхме да стигнем до бременност, но след това загубих връзка с нея.
Сега имам друга пациентка, която иска второ дете, но има много тежки бизнес проблеми и съответно много стрес в живота си. Освен това първото ѝ дете се родило с рекордно ниско тегло, под 700 грама, което също говори за проблем. Но мисля, че ще се справим, вярвам в това.

Благодаря ви за това интервю.

Още по темата

 • Най-важното за високата температура

  Температурата е нормална реакция на организма за борба с инфекцията. Ако детето е с температура под 38°С, не бързайте да давате лекарства за свалянето ѝ. Обърнете се...

 • Естествено родителство

  „Естественото“ покрива всички аспекти на родителството – от раждането през храненето и здравето до възпитанието на децата. Терминът е много широк, но в най-общи линии...

 • Как точно се разболяваме от грип?

  Как се заразяваме? Как да се борим с вирусите на грипа? Можем ли да се предпазим? Как да се лекуваме?

 • Как се лекува грип

  Как да разпознаем грипа и неговите усложнения? Как се лекува грипа? Имуностимулатори, справяне със симптомите, препарати против грип. Хомеопатия.

 • Хомеопатия и хрема

  Хомеопатичните препарати, които можем да препоръчаме са много и зависят от характеристиките на хремата - кои са те - прочетете тук. Познаването на най-често използваните...

 • Таблица - от хрема до пневмония

  Симптоми, за които да следите + какво да направите, когато видите, че детето има хрема, кашлица, температура, общо неразположение. Ако навреме откриете някои симптоми,...

 • Хомеопатия и температура

  Когато температурата е повишена, подборът на хомеопатичен медикамент, с помощта на който да противодействаме  се извършва индивидуално. От какво се определя и как се...

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Доброволно изтегляне на дигитален видео монитор Philips Avent (SCD620) 

Като предпазна мярка Philips доброволно изтегля и обезщетява притежателите на този модел. Прочети повече...

Харесай ни във Facebook