Меню

Хомеопатията в помощ през бременността - хемороиди

Хомеопатията в помощ през бременността - хемороиди

Често срещан съдов проблем в хода на бременността, както и непосредствено след раждането – това са хемороидите.

Можем да облекчим проблема с хомеопатия, като подходите са два – профилактичен и терапевтичен. Тъй като по същество хемороидите представляват разширение на венозните съдове около ануса, в профилактиката използваме хомеопатична схема за укрепване на кръвоносните съдове на жената. Същата схема играе роля и в профилактиката на разширените вени. Използваме Calcarea fluorica 9 CН и Arnica montana 9 СН, като ги редуваме по 5 гранули през ден (едното се смуче на четна, а другото – на нечетна дата), а веднъж седмично се приемат 10 гранули Sepia officinalis 15 СН. Важно е бременната жена да обърне внимание и на начина си на хранене като избягва пикантни храни и алкохол и приема достатъчно течности и фибри за осигуряване на редовна дефекация.

При вече появили се хемороиди, най-често се използва някой от следните медикаменти:

 • Aesculus hyppocastanum 5 CH – при оплаквания от тежест и пулсиране в областта на ануса. Няма склонност към кървене или ако има кървене, то е съвсем слабо.
 • Muriaticum  acidum 9 СН – при силно подути и много болезнени  хемороиди.
 • Hamamelis virginiana 9 СН – при кървящи хемороиди.
 • Lachesis mutus  9 СН – при лилавеещи на цвят и силно болезнени хемороиди. Болката се влошава от топло и се облекчава след прокървяване. 

Изброените медикаменти се приемат самостоятелно или в комбинация, 4 пъти дневно по 5 гранули, до отшумяване на оплакванията. Обичайно в периодите на обостряне и приемът на Arnica monatna 9 CH се увеличава до 4 пъти дневно по 5 гранули.

Често в хода на бременността, дори и при жени, които по принцип нямат проблем с дефекацията, може да се появи запек (резултат от отпускането на мускулатурата и съответно намаляването на перисталтиката под въздействие на по-високите нива на хормона прогестерон). Запекът допълнително влошава проблема с хемороидите. Той обикновено успешно се повлиява от приложението на подходяща диета в съчетание с хомеопатичния медикамент Collinsonia canadensis 9 CH, 2 пъти дневно по 5 гранули. Тогава, когато запекът не се е появил за първи път в хода на бременността, а е стар проблем за бременната жена, преодоляването му изисква изготвяне на индивидуална хомеопатична схема.

Като общо правило, хомеопатичните медикаменти не се пият, а се смучат. Не се приема друго 10 мин. преди и след техния прием. Ако е приемано нещо, което предизвиква спазъм на кръвоносните съдове, се изчакват 30-40 мин. преди да се смучат хомеопатичните гранули. Такъв съдов спазъм предизвикват: кафе, цигара, какао, шоколад, мента или други етерични масла, вкл. под формата на паста за зъби. Ако се наложи терапия с други медикаменти, няма опасност от неблагоприятни взаимодействия между хомеопатията и другата терапия. Хомеопатичните медикаменти са напълно безвредни и могат да бъдат прилагани без притеснение във всеки един етап от бременността, както и по време на кърмене.

Още по темата

 • Хемороиди през бременността

  Хемороидите могат да създадат проблеми по всяко време – най-често – около средата на втория и през третия триместър на бременността. Как да ги разпознаете и как да се...

 • Обичайни неразположения през бременността

  По време на бременността, някои жени е възможно да имат едни или други временни неразположения. Те не са опасни за протичането на бременността, но могат да предизвикат...

 • Стомашните неразположения са често срещан пробен в хода на бременността. Използването на безвредните, но ефикасни хомеопатични медикаменти, може значително да облекчи...

 • Киселини и рефлукс през бременността

  Повечето бременни, особено към края на бременността си, се оплакват от киселини. Киселините са симптом на едно обичайно състояние през бременността, което е преходно и...

Публикации

 • Хомеопатия и хрема

  Хомеопатичните препарати, които можем да препоръчаме са много и зависят от характеристиките на хремата - кои са те -...
 • Хомеопатия и възпалено гърло

  Хомеопатията позволява бързо и ефикасно облекчаване на симптомите на възпаление на гърлото като се прилага...
 • Как се лекува грип

  Как да разпознаем грипа и неговите усложнения? Как се лекува грипа? Имуностимулатори, справяне със симптомите,...
 • Хомеопатия и температура

  Когато температурата е повишена, подборът на хомеопатичен медикамент, с помощта на който да противодействаме...
 • Хомеопатия при атопичен дерматит

  Един от методите, които могат значително и трайно да облекчат оплакванията на страдащите от атопичен дерматит е...
 • Прилошаване при пътуване (кинетоза)

  Хубавото ваканционно настроение може да се помрачи, ако ние самите или детето ни страдаме от прилошаване по време на...

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с вашия термин или възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook