Меню

Рубрики

Хомеопатията в помощ през бременността - киселини

Киселините са почти неизменен спътник на последните месеци от бременността. Често те са свързани с наличие на гастро-езофагеален рефлукс (връщане на стомашно съдържимо към хранопровода) и в голяма степен се обуславят от увеличения размер на матката, която „избутва“ стомаха, особено в легнало положение.

В тези случаи, освен провеждането на хомеопатично лечение, се препоръчва и предприемането на някои лесни за изпълнение, общи мерки:

 • хранене начесто  (5-6 пъти дневно) с малки порции;
 • избягване на храненето 2-3 часа преди лягане;
 • повдигане на горната част на леглото с цел да се осигури лек наклон (18-20°), което няма да създава неудобство, но механично ще затрудни връщането на храна нагоре по хранопровода.

Хомеопатичните медикаменти ще донесат допълнително облекчение. Най-често се препоръчват:
 • Robinia pseudo-acacia 5 СН – при киселини, нощни болки в стомаха, регургитации (неволно връщане на стомашно съдържимо към устната кухина), кисели повръщания и диарии.
 • Iris versicolor 9 СН – при парене по хода на целия храносмилателен тракт, кисели оригвания и регургитации, повръщане на кисело и вискозно стомашно съдържимо, разстройство и парене в областта на ануса.
 • Asa foetida 5 СН – при болезнени спазми на хранопровода, поглъщане на повече въздух при хранене, подуване в горната част на корема и трудни, болезнени оригвания, които облекчават жената. Симптомите често се влошават през нощта.
 • Sulfuricum acidum 5 СН – рефлукс със силно парене в хранопровода и стомаха, кисели регургитации и повръщания, кисел дъх, кисел и горчив вкус в устата, възпаление на лигавицата на устната кухина с повишено слюноотделяне.

Избраният медикамент или комбинация от медикаменти се приема обичайно 3 пъти на ден по 5 гранули, десетина минути преди основните хранения, както и допълнително по 5 гранули преди лягане и при поява на оплаквания. 

 • Nux vomica 9 CH – препоръчва се прием на 5 гранули преди лягане, с цел намаляване на риска от рефлукс по време на сън.

Комбинираният хомеопатичен препарат Гастроцинезин също се препоръчва преди хранене, както и при поява на оплаквания, свързани със стомашен дискомфорт и рефлукс в доза 1-2 таблетки за смучене.

Още по темата

 • Колики

  Коликите протичат с различна тежест и продължителност, но могат да достигнат и до 3-4 часа. Бебетата на кърма са с по-леки колики с по-малка продължителност. Кога започват...

 • Повръщане при бебетата

  Бебетата повръщат лесно. При повръщането, храната излиза с по-голямо или по-малко усилие от устата, често и от носа на бебето. То става неспокойно, плачливо и уплашено.

 • Оригване и връщане на храна

  След всяко хранене е добре е да помогнете на бебето да се оригне и така да отдели погълнатия по време на храненето въздух. Хранените с биберон имат нужда да се оригват...

 • Гастроезофагеален рефлукс

  Необясним плач и раздразнимост, хълцане и нарушение в съня, увреждане на зъбния емайл могат да са свързани с гастроезофагеален рефлукс. Какви са причините, симптомите и...

 • Безплатна фотокнига ни запознава с „различните“ деца на България

  На 66 цветни страници авторките ни срещат с 35 слънчеви деца, диагностицирани с различни заболявания. Освен цветни фотографии на всяко от усмихнатите деца, книгата...

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с вашия термин или възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook