Меню

Рубрики

Инициатива за насърчаване на кърменето на обществени места обяви УНИЦЕФ и партньори

Инициатива за насърчаване на кърменето на обществени места обяви УНИЦЕФ и партньори

В първия ден от Световната Седмица на кърменето 2017, УНИЦЕФ, заедно с Национална асоциация “Подкрепа за кърмене“ и Фондация „Нашите недоносени деца“ Уницеф обявиха своята дългосрочна инициатива за насърчаване на кърменето на обществени места. Идеята е в библиотеки, галерии, търговски обекти, ресторанти, кафенета, музеи и дори в обществения транспорт, да бъдат създадени подходящи за кърмене условия.

"Кърменето е първата ваксина на детето. Кърменето намалява рисковете от затлъстяване, диабет в детска възраст, играе важна роля за когнитивното развитие. Предлага много ползи за здравето на майката. Всяка жена има правото да кърми на публични места." заяви г-жа Мария Хесус Конде, Представител на УНИЦЕФ за България. 

УНИЦЕФ насърчава всички обществени институции и бизнеси да се присъединят към тях и да направят в публичните места зони за кърмене. Първи към инициативата се присъединиха Музейко, където от една година е създадена такава стая.

Нужда от поощряваща кърменето среда има дори в неонатологичните отделения, особено за недоносените деца. "За тях е много важно да получават кърма в този много уязвим период от живота им", посочи д-р Бояна Петкова от фондация “Нашите недоносени деца”. 

Спешната нужда от реформа в родилните отделения се потвърждава от предварителните данни в анкетата на "Дневникът на мама и татко", в която до момента са се включили 550 кърмещи майки от цялата страна. 1/4 от тях не са получили подкрепа за кърменето по време на престоя си в родилното отделение. Късното поставяне на гърда – след 12-тия час от раждането е друг сериозен проблем, заявен от половината от анкетираните. Линкът за попълване е отворен за всички майки с деца между 0 и 5 години.

Тези данни алармират за нуждата от спешна реформа в родилните отделения и превръщането им в подкрепяща кърменето среда. 

 

"СЗО препоръчва изключително кърмене в първите 6 месеца. Последният доклад на СЗО и Уницеф показва, че само 40% от майките кърмят поне до шестия месец на бебето. В България обаче този дял е много по-нисък и само около 5% от майките хранят бебетата си само с кърма. С участието и подкрепата на правителствени и неправителствени организации, майки и други публични партньори, тази ситуация трябва да бъде променена., каза г-н Скендер Сила, Представител на офиса на СЗО в България. 

 

 


снимка: УНИЦЕФ България 2017

Още по темата

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook