Меню

Рубрики

Историята на една майка, която не изостави детето си и запази семейството си цяло

В един студен февруарски ден в Центъра за обществена подкрепа „Св. София“ на фондация „За Нашите Деца“ влезе млада жена - Мария. Беше гушнала тримесечното си бебче, идваше, за да го изостави, защото семейството й нямало възможност да се грижи за него.
Поканихме я да се срещне с един от нашите социални работници, искахме да разберем какво я е довело до това тежко решение, можем ли да я подкрепим по някакъв начин, за да задържи детенцето си. Мария прие поканата и прегърнала силно момиченцето си, сподели проблемите, провокирали я към решението да го изостави.
„Беше отчаяна и разстроена, опитах се да я успокоя, предоставих й възможност да излее емоциите си, да сподели притесненията и страховете си“, разказва социалният ни работник Димитрина Христова, която работи със семейството.
Семейството на Мария имаше сериозни финансови затруднения, а момиченцето беше второто им дете. „Обичам детето си и не искам да се разделям с него, но съм безсилна да се справя с тежката финансова ситуация, в която е семейството ми“, разказа тя. Бащата на детето нямал постоянна работа, а самата тя била безработна, разчитали само на майчинството и месечната помощ за отглеждането на двете им деца. Ситуацията се утежнявала и от здравословните проблеми на дъщеричката, бебчето се нуждаело се специално мляко, закупуването на което било непосилен разход за семейството.
Поехме ангажимент да осигуряваме ежемесечно необходимото за бебето специализирано мляко. Предложихме да й предоставим дрешки и играчки за момиченцето. Разказахме й и за дейността на ЦОП „Св. София“ в подкрепа на децата и родители им. Готовността ни да я подкрепим в този труден за семейството й момент я успокои.
Мария си тръгна, гушнала дъщеря си обнадеждена и по-спокойна, че може да разчита на подкрепата ни в грижите за нея.
В продължение на два месеца бяхме до семейството, подкрепяхме го емоционално, социално и материално. Малката чаровница се развиваше много добре - наддаваше на килограми и изненадващо започна да преодолява повръщането. А родителите станаха по-уверени и спокойни в грижата за двете си деца.
Днес семейството живее в друго населено място, справя се успешно с грижите за двете си прекрасни деца. Малката им дъщеричка и по-голямото й братче са здрави и растат щастливи и обичани.
Преди да се разделим, родителите ни благодариха сърдечно за помощта, която им позволи да продължат да се грижат за момиченцето и да запазят семейството си цяло.
А ние сме щастливи, че чрез нашата програма „Семейна подкрепа“ помогнахме на още едно дете да остане в родното си семейство и да се радва на топлината и любовта на мама и татко.

Още по темата

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook