Меню

Как да накърмим хипотоничното бебе

Как да накърмим хипотоничното бебе


Хипотонично е детето с намален мускулен тонус. Състоянието се нарича още синдром на отпуснатото дете. Може да се установи веднага след раждането или по-късно.

Причините могат да бъдат различни. Синдромът може да е резултат на сериозно заболяване – например,  на нервната система или на мускулната тъкан. Но може да се дължи и на преходни причини –  например, преходна отпуснатост поради някои от медикаментите прилагани при раждането на детето, поради жълтеница, незрялост на новороденото и др.  Нерядко това състояние може да продължи няколко седмици или месеци и да премине след това. Възможно е детето да е хипотонично и по време на остра инфекция.

Обичайно хипотоничното кърмаче е с намалено съпротивление в ставите и мускулите при натиск (т.е. при т.нар пасивни движения), заема странни и наглед неудобни пози, увеличен е обемът на ставните движения


Какво да направите

Независимо от причината е важно детето

да се сложи на гърда възможно най-рано след раждането,

когато то е в стабилно състояние.

Контактът кожа-до-кожа (слагането на голото дете върху голата гръд, между гърдите или на корема на майката) е от особено голямо значение, тъй като той подобрява активността, възбужда вродени инстинкти при детето, а и спомага за по-бързото увеличаване на кърмата. По-продължителното му държане по този начин благоприятства по-честите възможности за сукане. Докосването, галенето и разтриването на ръчичките (без ръкавички) и крачетата е също препоръчително, поради засилването на сукателния рефлекс. Сменянето на памперса, смяната на гърдата за сукане са също подходящи техники за разбуждане на детето.

Добре е на детето да се даде възможност да суче по-често –

поне 10-12 пъти в денонощието.
В тези случаи не бива да се оставя кърмачето да има пауза от сукане повече от 3 часа (измерена от началото на поредното сукане) по причина, че уж „сънят храни”.   Може да му се помогне особено успешно, ако майката заеме възможно най-стабилната позиция за кърмене с допълнително подкрепяне на главата и тялото на детето с възглавница или слинг. По този начин се пестят силите му единствено и само за сукане. Смята се, че ако детето е с по-силно свити и опрени в твърда подложка крачета сукателният рефлекс също се засилва.

След слагането на детето на гърдата,

майката може да „компресира” гърдата

Това става като се постави палеца над ареолата, а останалите пръсти под нея и се притисне като по този начин се подпомага  изцеждането на кърма в устичката на детето, докато то суче.  Понякога се прибягва и до помощта на силиконово зърно, което има специален начин на слагане (с леко обръщане обратно, като ръкавица), за да може зърното на майката да достигне поне до половината на силиконовото зърно и да подпомогне, а не да възпрепятства сукането.

След появата на преходното мляко – 2-3 дни след раждането, могат да се правят

Компресия на гърдата или как да помогнем на бебето да получава повече мляко

В тази статия:

Кога е нужна компресия на гърдата?
Как работи компресията?
Как се прави?

 

Зад доста техническото наименование „компресия“ се крие всъщност нещо, което вероятно инстинктивно сте правили – просто да притискате гърдата, за да помогнете на вашето бебе по-лесно да получи млякото. Тази „техника“ е стара колкото света, но ето няколко обяснения, които ще ви помогнат да я прилагате съзнателно и по-успешно.

 В какви ситуации компресията е много полезна?

  • Слабо наддаващо бебе
  • Бебе, което непрекъснато иска да суче
  • Сънливо бебе
  • Бебе с по-тежка жълтеница
  • Бебе с нисък мускулен тонус
  • Повтарящи се запушвания и мастити (компресията помага за по-добро изпразване на гърдата)
  • Голямо бебе, което бързо започва да се дразни, когато струята намалее

 

Как работи компресията?

Повечето хора погрешно смятат, че компресията представлява изцеждане на мляко в устата на бебето – и се изненадват, че ако притиснат гърдата без бебе на нея, не излиза никакво мляко.

Начинът, по който компресията работи, е всъщност прост физичен принцип. Когато притискате, се намалява вътрешния обем на каналчетата – и млякото усилва скоростта си. Компресията не изцежда – тя просто подпомага да се усили струята при мляко, което вече тече. А бебетата обичат силната струя!
 

Как точно се прави компресия на гърдата?

Когато бебето засуче, първоначално то суче с кратки бързи посуквания, докато рефлексът на потичане се задейства и млякото потече. Следва дълбоко и ритмично сукане, с гълтане на всеки 1-2 засуквания. Това е първият рефлекс на потичане, когато млякото тече бързо и силно в продължение на 2-3 минути. Не е добра идея да използвате компресия в тези моменти – вероятно детето ще се задави или ще се стресира от твърде силната струя.

Скоро след това първоначално потичане струята намалява и бебето започва да прави 5-6 суквания, преди да преглътне и започва да задрямва. Това е моментът, в който компресията може да помогне детето да продължи да суче активно.

Захващане отстрани

За да можете успешно да притискате гърдата, е нужно да я обхванете с ръка, така че палецът и останалите пръсти да са на противоположни места (страничният захват - „палецът отгоре, пръстите отдолу“- е най-лесният и най-често използван вариант). Има множество разнообразни захвати според това какво ви е удобно – гърдата може да бъде обхваната с ръка отгоре или отдолу, или отстрани. Нужно е просто пръстите и палецът да са противоположни, така че да може да притиснете по-голяма част от гърдата между тях. Опитайте различни възможности, за да видите кой захват работи най-добре при вас.

Важно е пръстите да са далече от ареолата, за да не се променя формата й при притискането – затова компресия се прави по-лесно на големи гърди. Ако пръстите са близо до ареолата и притиснете гърдата, е възможно зърното да изскочи от устата на бебето – или засукването да стане плитко и да усещате болка при сукане.

Притискане

Сега остава само да притиснете осезаемо, така че да виждате промяна в гърдата и да усещате стабилен натиск, но не и болка.Не плъзгайте пръстите надолу по гърдата – не е нужно да променяте позицията им. Достатъчно е само да редувате натискане и отпускане, за да може компресията да си върши работата.


Кога да стискам и кога да отпускам?

Притиснете, когато бебето започне да суче – нали помните, компресията не изцежда мляко в устата му, а действа, докато детето върши работа на гърдата. Задръжте гърдата притисната стабилно, докато детето суче с гълтане.

Когато бебето спре да суче и си почива, е важно вие също да отпуснете натиска. Каналчетата на гърдата са разположени плитко под кожата и ако държите непрекъснато притиснато, това затруднява новата порция мляко да слезе надолу. Затова е важно да следите как суче бебето и да притискате и отпускате в неговия ритъм.

Някои майки забелязват, че ако бебето дреме на гърдата и прави дълги паузи между отделните изблици на сукане, притискането на гърдата е начин да го накарат да се задейства и да започне да суче. Ако при вас това върши работа – чудесно, използвайте го и по този начин.

 

снимки: Рада Стефанова

пробни кърмения

Това означава теглене на детето на електронна везна преди и след сукане, като при това се отчита какво количество мляко е изсукало. За да е информативен резултатът, тегленето трябва да става поне 4-5 пъти в денонощието.

Може млякото да му се даде с

чашка, лъжица, спринцовка, пипета или в краен случай с шише с биберон с широка основа

Това се прави, ако въпреки всички усилия, детето не може да изсуче необходимото количество кърма.  При това е важно майката да изцежда кърмата от гърдите си на всеки 2-3 часа (включително нощем) и, ако количеството мляко не е достатъчно за  детето, би могла да изцежда още няколко минути след спиране на кърмата – т.нар. изцеждане „на сухо”. Това ще стимулира лактацията и ще спомогне за по-лесното сукане на  сънливото дете.

Още по темата

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с вашия термин или възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook