Меню

Как да разпознаем най-вредните пластмаси

Как да разпознаем най-вредните пластмаси

Повечето производители твърдят, че направената в техните фабрики пластмаса е безвредна, красива и удобна, че е преминала всички изпитания, че е снабдена с изискваните от закона сертификати. И слагат съответния знак на дъното на изделието.

Този знак, според повечето законодателства в света, трябва да носи информация от каква пластмаса е направен продуктът, а когато се отнася за изделие, което ще има пряк контакт с храни, задължително трябва да носи и съответния знак за това – чаша за вино и вилица (като на снимката). 

Това особено стриктно се отнася за изделията, направени от полиетилен терефталат (1), полиетилен с висока плътност (2), полипропилен (5) и полистирол (6), които невинаги са предназначени да контактуват с храни.

Номерата в скобите показват от каква пластмаса са изработени изделията, обикновено са оградени в триъгълник, наричат се кодове за рециклиране и са международен знак.

 

 

Подредба по степен на опасност

  1. поливинил хлорид (№3 PVC)

Ако трябва да направим списък, той ще се оглавява от поливинил хлорида (№3 PVC). От него рядко се прави кухненска посуда, но се правят опаковки, подово покритие, завеси за баня, дъждобрани. Избягвайте меките варианти на тази пластмаса, тъй като „обгазява” въздуха в дома – изпуска не само фталати, но и винил хлорид, който е силно отровен безцветен газ с мутагенни и канцерогенни свойства, който се отразява и на репродуктивната система на човека.
 

  1. полистирен (№6 PS)

На второ място по токсичност е полистирена (№6 PS), но само ако се подложи на висока температура.

Внимание! Някои пластмаси не издържат висока температура. На етикета много рядко пише какви градуси понасят, ако не прехвърляте 40-50 градуса, сте в безопасната зона. Съдинките от полистирен (№6 PS), които са малко по-трайни от направените от PET, например издържат само негорещи храни и напитки. Най-лесно разпознаваема е бялата пореста разновидност на тази пластмаса, наричана стирофоум. Когато се нагрява, полистиренът изпуска стирен в храната, а той се смята за канцероген. Понякога готови храни се доствят именно в такива опаковки от бяла пореста материя!

  1. всички други пласмаси (№7 Others)

Поликарбонатите, които минават като „всички други“ пластмаси, които не са включени в останалите категории (№7 Others), са не само най-енигматичните от гледна точка на безопасността (заради разнообразието на изходните и добавъчните материали за производството им), но и са широко използвани за кухненска посуда. Включително и за бебешки бутилки и неразливащи чаши, бутилки за вода за многократна употреба (контейнерите за гореща и студена вода в офисите) и много други. Ако сте забелязали пластмасово покритие на кутията с консерва или на картонената бутилка мляко, тя е или от епоксидна смола, или от поликарбонат. Детски съдинки с любими герои от приказките също се правят от тази група пластмаси – включително и от пластмасата меламин.

Основните материали, от които се правят поликарбонатите, са бисфенол и фосген, а за бисфенола става дума в отделен текст. Меламинът пък се прави от формалдехид и урея и някои други химикали, но тези двата могат да се прибавят към храната при висока температура, например. Никога не притопляйте бебешката храна в пластмасов съд и в микровълнова печка, не мийте бебешката посуда в миялна машина.
 

  1. полиетилен №1 PET или PETE)

Полиетиленът (№1 PET или PETE) се смята за безопасен, ако се използва по предназначение. От него се прави еднократната посуда: еднократни чинии, вилици, лъжици, чаши, в които сервират сандвичите или кебапчетата и кафето в повечето павилиони за бърза закуска. Такива се продават и в магазина, те са удобни за градински празненства и детски рождени дни и се смятат безопасни. Повечето бутилки за вода и за безалкохолни напитки, както и меките опаковки за кетчуп също са направени от полиетилен. От него се правят и еднократните съдинки за микровълнови печки. Използвайте еднократно!

Внимание! Сред най-нетрайните са пластмасите, от които се произвежда еднократна посуда. Обикновено това е полиетилен терeфталат (№1 PET/E) – терeфталатът в случая е част от полимера, не е пластификатор. Трайността на тази посуда обаче е не повече от година, затова изхвърлете останалите от минали празници, те вече са остарели и от тях вероятно изтичат вредни химикали. И още: те наистина са еднократни, не ги мийте за повторна употреба. И бутилките за вода често са направени от тази пластмаса.

  1. полиетилен № 2 HDPE, полиетилен с ниска плътност (№ 4 LDPE) и полипропилен (№5 PP) се считат за ОК за употреба с храна

Полиетиленът с висока плътност (№ 2 HDPE), това е мътната или бяла пластмаса, от която са направени някои бутилки за мляко, вода, сокове. Полиетиленът с ниска плътност (№ 4 LDPE) се използва за направата на прозрачно опаковъчно фолио за храни, пликчета и торбички, както и за чаши за горещи напитки. Полипропиленът (№5 PP), който е матова и непрозрачна пластмаса, се използва за различни контейнери за храна, за бебешки шишета, кофички за кисело мляко и др.

Изпускането на химикали

Основен критерий за безопасност на пластмасовите изделия, използвани при храненето, е това дали материалът изпуска химикали в храната. Някои химикали нарушават функцията на ендокринната система (т.е начина на работа на хормоните), като например тези с естрогенна активност. Доказва го например изследване от 2011 г, в което включват дори така рекламираните пластмасови изделия без Бисфенол А. Всяка пластмаса трябва да се използва по предназначение и да се спазват горните препоръки за еднократно използване, степен на нагряване и др. При правилно използване, отделяните химикали под нивата, считани за опасни. За гарантиране на безопасността на пластмасите, използвани за хранителни продукти, има стандарти.

Допълнителна информация:

АНАЛИЗ НА СЪСТОЯНИЕТО НА БЕЗОПАСНОСТТА НА ОПАКОВКИТЕ, ПРЕДНАЗНАЧЕНИ ЗА КОНТАКТ С ХРАНИ инж. Майя Стойчева, Акредитиран Изпитвателен Център АЛМИ ТЕСТ, София

Актуализирано на 24.01.17 г от Елена Бачева

Още по темата

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Доброволно изтегляне на дигитален видео монитор Philips Avent (SCD620) 

Като предпазна мярка Philips доброволно изтегля и обезщетява притежателите на този модел. Прочети повече...

Харесай ни във Facebook