Меню

Как разказах за Благовещение

Как разказах за Благовещение

Когато съобщих на 6-годишната си дъщеря, че предстои светъл празник – Благовещение, тя ме помоли да повторя думата и попита какво означава. Първосигнално, обясних връзката между думите Блага Вест, Благо Вещение. И допълних, че в този ден Дева Мария е научила, че ще роди Исус Христос. Продължих с Ангела, който е съобщил благата вест: Радвай се, благодатна! Господ е с тебе!

Разказът ми за този ден в никакъв случай не беше дълъг и задълбочен. Нито имаше предистория. Децата са много по-проницателни, отколкото ние, възрастните. И всеки подобен разказ те възприемат много по-дълбоко, с цялата Богопочтеност, която искаме да носи. Без да са нужни повече думи.

В техния малък свят всичко, което им се поднася, е бяло и черно. Без много обяснения. Историите във филмчетата за вълшебства и магии пречупват представите им за тези понятия и оставят погрешни асоциации. Много родители оставят на децата си избора да се кръстят и да изберат своя религия, когато пораснат. За мен да ги кръстим още когато са малки, да отбелязваме с тях  християнските празници като този и да ги водим по-често на църква е начин да ги направим по-силни и да разширим светогледа им извън телевизионните моди и уличните герои.

 

Всъщност, Пресветата Дева получила откровението, че е Избрана по-рано и чакала времето, когато ще се изпълни тайнството на зачатието. По обичая две години по-късно, Девицата вече трябвало да се омъжи. За изненада на Архиереите и Свещениците в храма, им отвръщала, че нищо не било в състояние да я принуди да встъпи в брак, тъй като била посветила девството си на Своя безсмъртен Бог. 

Повече за празника можете да научите тук и тук.

Още по темата

Публикации

Харесай ни във Facebook