Меню

Полени-дразнители и как да ги избегнем?

Полени-дразнители и как да ги избегнем?

Април 

Пролетта в България е сезонът на дървесната алергия. През 2014 година наприме в месеците февруари и март имаше много висока въздушна поленова концентрация. Причината е, че след  сравнително топла зима февруари беше с нетипично високи температури и почти без валежи. Това доведе до много ранно и бурно развитие на дърветата, което продължи и през март. 

Докато през февруари и март цъфтят изключително само дървесни видове, то през април започва цъфтеж и при много тревисти растения – житни треви, цветя и др.

Хубавото време през април предполага повече разходки в парковете и сред природата. За какво трябва да внимават при тези разходки родителите на деца с поленова алергия? На първо място през този период  в топли, сухи дни с лек вятър трябва да избягват паркове и детски площадки в които има брези. Причината е, че в средата на март стартира цъфтежа на брезите, чийто  полен е най-силно алергизиращ  сред дървесните видове. Освен това брезите образуват огромно количество полен, който се задържа във въздуха дълго време след като е преминал цъфтежа. Така поне до средата на април концентрацията на брезов полен във въздуха ще е сравнително висока.

При екскурзии в природата трябва да се избягват габъровите гори защото през април е периодът на цъфтеж на габъра, чийто полен  също е силно алергизиращ.  

По отношение на тревистите причинители на алергии, през април родителите трябва да бъдат бдителни децата им да не берат и прегръщат големи букети глухарчета. Поленът на глухарчетата не е особено силно алергизиращ, но при по-чувствителни деца трябва да се внимава да не влизат в тесен контакт с него


Май

С април приключва цъфтежа на най-силно алергизиращите за България дървесни представители – видовете от сем. Брезови. Заедно с тях прецъфтяват и видовете от сем. Върбови – всички тополи и върби. Във въздуха престава да се носи цветен прашец и от ясен, тис и бряст, но се появи такъв от нови дървесни представители.  

 1. Дъб

В нашата страна се срещат повече от 20 вида дъб. Част от тях са естествено разпространени в природата, а други се използват за озеленяване в населените места. Различните видове цъфтят поетапно и отделят голямо количество полен. По тази причина  в повечето населени места трудно може да се избегне контакт с прашеца на дъбовете. 

 1. Орех, черница  

Обикновено започват да цъфтят след средата на април и приключват до средата на май. Имат значение като локален алерген в райони, където се отглеждат в масиви.

 1. Сем. Борови   

Видовете са широко разпространени както в природата, така и като градска растителност.  Цъфтежът им стартира в края на април и до края на май във въздуха се носи голямо количество прашец. В по-високите планински райони дори през юни можете да се срещнете с  високата им поленова концентрация.

В края на април обикновено започва цъфтеж при много от тревистите растения. От тях най-големи проблеми създават представителите на сем. Житни.

 1. Сем. Житни – Най-важният поленов алерген за България              

Към това семейство спадат повече от 300  вида диворастящи и култивирани треви. Могат да се срещнат навсякъде – от морското равнище до върховете на планините. В по-голямата част от страната най-интензивният цъфтеж  е през месец май, като съвпада с разпространението на семената на тополите (т.нар. пухчета). Това води до една честа грешка – много хора мислят, че имат алергия към пухчетата на тополите.  Всъщност пухчетата са механичен дразнител, който се вижда и усеща. Поленовите зърна на житните треви са невидими с просто око, но предизвикват алергични реакции при много хора.


Юни

Няма пухчета от тополи  –  няма алергични оплаквания. А дали е така?

През месец  май най-видимият и най-често упрекван, че причинява алергии дразнител, са пухчетата на тополите. На практика те не влияят на имунната система на хората и следователно не предизвикват алергични прояви. Те са просто досадни механични дразнители, които маскират истинските алергизиращи фактори във въздуха по същото време – а именно поленовите зърна на житните треви. За съжаление за много хора в нашата страна от май започва проблемен период, който продължава и през юни. Защото това е най-активният цъфтежен период за житните треви: май и юни. Трудно е да се избегне контакта с житния полен, особено за активните хора, които ходят на работа и имат задачи, свързани с излизане навън. При малките деца би могло да се предприемат някои мерки за ограничаване на този контакт.


Какво да направим, за да избегнем контакта с житния полен?

 1. В сухи и топли дни да не се извеждат навън, а да се държат у дома на затворени прозорци.
 2. Да се водят на разходка след като е преминал дъжд. Защото дъждовните капки отмиват поленовите зърна от въздуха.
 3. Когато се налага пътуване в сухо време, то да става при затворени прозорци за да не прониква прашец в колата.
 4. През юни трябва да се избягват екскурзиите в планините и сред природата, защото там цъфтят най-много треви  и има висока въздушна поленова концентрация. В големите населени места се наблюдава редовно окосяване на тревните площи, което до голяма степен може да доведе до по-слаб поленов фон.
 5. Ако все пак се излезе навън, след прибиране у дома е добре да се сменят дрехите, да се обтрие косата с влажна кърпа и да се изплакне с вода лицето, особено очите и носа.
 6. За хората с малки деца и кучета е важно да се погрижат и за кучето. Ако като кучетата тичат сред цъфтящи треви, то по козината им ще полепнат много поленови зърна и те ще ги пренесат в жилищата. Затова след разходка трябва да се мине с влажна кърпа и козината на кучето.
 7. Тъй като поленовите зърна са силно хигроскопични, то във влажна среда те поглъщат влагата, натежават и се утаяват. Ето защо около големите водни басейни има по-ниска въздушна поленова концентрация. Разумно е през юни да се отиде на почивка край море, езеро, язовир или голяма река.

 

Още по темата

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Доброволно изтегляне на дигитален видео монитор Philips Avent (SCD620) 

Като предпазна мярка Philips доброволно изтегля и обезщетява притежателите на този модел. Прочети повече...

Харесай ни във Facebook