Меню

Какво да правите, ако сте носител или в семейството ви има носител на COVID-19

Какво да правите, ако сте носител или в семейството ви има носител на COVID-19

Когато сте носител на COVID-19

Kогато сте носител на коронавирус с леко протичащо заболяване и с разрешение от лекарите да останете под домашна карантина:

 1. Спазвайте строго карантината, останете вкъщи – не ходете на работа и на публични места, не ползвайте градски транспорт, такси и случаен превоз.
 2. Почивайте – спете повече и се хранете здравословно. Не употребявайте алкохол. Не пушете.
 3. Отделете се в друта стая от другите хора вкъщи.
 4. Използвайте друга баня или, при невъзможност, използвайте една и съща баня във време, когато е възможна основна дезинфекция след вашето посещение.
 5. Не допускайте домашните любимци до вас – засега няма данни дали вирусът заразява домашни любимци и как протича заболяването при тях, както и дали отново може да се зарази човек. Ето защо трябва много да се внимава. Препоръчва се за домашните любимци да не се грижат носители на коронавирус, да се ограничи контакта с тях, да не се дава на домашните любимци храна и вода, която е докосвана от носител на вируса.
 6. Носете маска. Ако имате проблеми с дишането при сложена маска и я свалите, то избягвайте да сте в едно и също помещение с останалите.
 7. Измивайте ръцете си със сапун и вода винаги след кихане, кашляне и докосване на носа. Измивайте и лицето. Задължително се мийте преди приготвяне на храна и хранене.
 8. Не споделяйте с близките си общи принадлежности – храна, чаши, чинии, прибори за хранене, кърпи или спално бельо с други хора или домашни любимци в дома си. След като използвате тези принадлежности, те трябва да се измият обилно със сапун и вода. Кърпите и спалното бельо е добре да се изпират при висока температура.
 9. Ежедневно избърсвайте и дезинфекцирайте повърхностите на телефона, таблета, клавиатурата и очилата.
 10.  Проследявайте вашето състояние и говорете с личния си лекар при притеснение за състоянието ви.

 

Ако в семейството ви има носител на COVID-19

Когато във вашето семейство има носител на коронавирус с леко протичащо заболяване и с разрешение от лекарите да остане под домашна карантина?

 1. Трябва да дадете проба за изследване за COVID-19.
 2. Уверете се, че разбирате състоянието на пациента и можете да му помогнете да следва инструкциите на лекарите за прием на лекарства .
 3. Следете симптомите на пациента. Ако състоянието на пациента се влошава, обадете се на неговия личен лекар и му кажете, че пациентът има лабораторно потвърден COVID-19. Помолете личния лекар за указания какво да правите и към кого да се обърнете.
 4. Осигурете на пациента хранителни стоки, медикаменти и други средства за лични нужди.
 5. Погрижете се за здравословното хранене на пациента и притотвянето на храната.
 6. Близките, както и вие трябва да останете в друга стая или да бъдете отделени от пациента колкото е възможно повече. Членовете на домакинствата трябва да използват отделна спалня и баня, ако има такива.
 7. Не приемайте посетители вкъщи, дори и в друти помещения.
 8. Грижете се за домашните любимци и не позволявайте пациента да е в контакт с тях
 9. Уверете се, че стаите се проветряват често и по-продължително.
 10. Мийте се  често. Мийте ръцете си със сапун и вода в продължение на най-малко 20 секунди или използвайте дезинфектант за ръце на основата на алкохол, който съдържа 60 до 95% алкохол, обливайки цялостно ръцете си.
 11. Избягвайте да докосвате лицето, очите, устата и носа си.
 12. Носете маска, когато сте в едно помещение с болния
 13. Носете маска за лице и ръкавици за еднократна употреба, когато докосвате или имате контакт с кръвта, изпражненията или телесните течности на пациента, като слюнка, храчка, носна слуз, повръщане, урина. Изхвърлете ги след употреба. При сваляне на предпазните средства първо изхвърлете ръкавиците. След това незабавно почистете ръцете си със сапун и вода. След това махнете маската и незабавно отново почистете ръцете си със сапун и вода.
 14. Избягвайте да споделяте предмети с пациента. Не трябва да споделяте съдове, чаши, чинии, прибори за хранене, кърпи, спално бельо или други предмети. След като пациентът използва тези предмети, трябва да ги измиете старателно или дезинфекцирате с 60% етанол.
 15. Почиствайте всички повърхности, които активно се докосват, като маси, плотове, дръжки на врата, кранчета в банята, тоалетни, телефони, клавиатури, таблети и нощни шкафчета. Освен това почистете всички повърхности, които могат да имат кръв, изпражнения или телесни течности върху тях и ги дезинфекцирайте с 60% алкохол.
 16. Изпирайте добре прането. Незабавно изперете дрехи или спално бельо, в които има кръв, изпражнения или телесни течности на пациента. Носете ръкавици за еднократна употреба, докато боравите със замърсени предмети и дръжте замърсените предмети далеч от тялото си. Почистете ръцете си (със сапун и вода или дезинфектатор за ръце на базата на алкохол) веднага след свалянето на ръкавиците. Прочетете и следвайте указанията върху етикетите на спалното бельо или дрехите и перилния препарат. По принцип използвайте нормален препарат за пране в съответствие с инструкциите на пералната машина, като използвате най-високите възможни температури, препоръчани на етикета на дрехите. Перете дрехите на пациента отделно от тези на всички членове на семйството.
 17. Поставете всички използвани ръкавици за еднократна употреба, маски за лице и други замърсени предмети в торбичка, която завържете здраво преди да я изхвърлите с други битови отпадъци. Почистете след това ръцете си със сапун и вода веднага.
 18. При нужда и повече въпроси се обадете на личния лекар за по-подробна информация.

 

Информацията е превод на инструкциите, в https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/hcp/guidance-prevent-spread.html#precaution

Още по темата

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с вашия термин или възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook