Меню

Какво количество храна е нужно на детето и какво означава енергийна плътност

През първата година детето има нужда от 3-4 пъти повече енергия от възрастните, защото расте много интензивно. През първите 6 месеца, то я получава от кърмата, ако е изключително кърмено. Ако получава преходно мляко, ако недоносено и др., нуждата от допълнителна енергия настъпва преди навършване на 6 месеца. Следва захранване. Първоначално се предлагат по-меки и кашести храни. Препоръчва се за постигане на кашава консистенция, те да се разреждат вместо с вода, с кърма или преходно мляко. Водата намалява енергийната плътност. Течните храни са с по-ниска енергийна плътност.

След навършването на 1 година е важен баланса между приеманата и изразходената енергия. Ако детето приема с храната повече енергия, отколкото изразходва с достатъчна физическа активност, излишната енергия се натрупва под формата на мазнини. Следете за признаци на наднормено тегло

В различните възрасти децата имат различни потребности от енергия, показатели за адекватен енергиен прием са ръста и теглото, индекса на телесна маса, обиколката на главата и др.

 

Какво е енергийна плътност?

Някои храни са по-калорични от други, тоест, в едно и също количество храна може да има повече или по-малко енергия. Количеството в един грам или милилитър храна се означава с термина енергийна плътност на тази храна. Енергия доставят мазнините, въглехидратите и белтъците:

1 грам мазнини доставя 9 ккал

1 грам въглехидрати доставя 4 ккал – източници са

1 грам белтъци доставя 4 ккал

 

Препоръките на СЗО:

“Реалното количество храна, от което детето се нуждае, зависят от енергийната плътност на предлаганата храна. Това означава колко килокалории (енергия) има в един грам или милилитър от нея.

Кърмата съдържа 0,7 ккал/мл. Захранващите храни могат да съдържат между 0,6 и 1 ккал на грам. Да съдържа 1 ккал на грам означава храната да бъде доста плътна и да съдържа мазнина. Захранващите храни трябва да са с по-висока плътност от кърмата, т.е. най-малко 0,8 ккал на грам.

При определянето на препоръчителните количества храна за различните възрасти е прието, че предлаганата храна съдържа между 0.8–1.0 ккал/грам. Ако обаче тя е с по-висока енергийна плътност, е нужно по-малко количество от нея, в допълнение на кърмата или млякото. Ако е по-рядка, то трябва да се предложи по-голямо количество храна от препоръчаното, за да се покрият енергийните нужди.

При въвеждането на захранващи храни, децата сучат по-рядко и намалява приема на кърма. Ако захранващата храна е с по-ниска енергийна плътност от кърмата, общият прием на енергия на детето ще намалее, което е важна причина за недохранването при кърмачетата.

Апетитът на малките деца обикновено служи за ориентир какво количество храна да предложите. Все пак, когато е болно или недохранено, апетитът може да намалее. Това може да изиска допълнителни усилия детето да получи необходимото количество храна. Ако с оздравяването то има повишен апетит, нужно е да му се предложи допълнително храна.

Захранващите храни трябва да бъдат достатъчно гъсти, така че да остават на лъжицата, без да капват. По-гъстите  или твърдите храни по принцип имат по-висока енергийна и хранителна плътност от воднистите и меки храни.

Когато детето приема гъсти, твърди храни, е лесно да му се дадат повече килокалории и да се включат повече богати на хранителни вещества съставки, като например храни от животински произход.

Доказан е “критичен” прозорец във времето за въвеждане на твърди (хрупкави) храни: ако бъде отложен след 10-месечна възраст, това може да увеличи вероятността от трудности при храненето по-нататък. Въпреки че приготвянето на полу-твърди храни може да спести време, за оптимално детско развитие е важно постепенно да се увеличава с възрастта твърдостта на предлаганата храна.”

 

Препоръките на СЗО и УНИЦЕФ:

  1. За възрастта от 6 до 8 месеца: една порция твърда храна = 1/2 чаена чаша на всяко хранене при 2-3 хранения на ден и дневен прием на 550 мл мляко (кърма); 
  2. За възрастта от 9 до 11 месеца: една порция твърда храна = 1/2 чаена чаша на всяко хранене при 3-4 хранения на ден и дневен прием на 550 мл мляко (кърма); 
  3. За възрастта от 12 до 23 месеца: една порция твърда храна = ¾ или цяла чаена чаша на всяко основно хранене при 3-4 основни хранения на ден и дневен прием на средно 400 мл мляко (кърма); 
  4. За възрастта над 2 г: една порция твърда храна = поне една пълна чаена чаша на всяко хранене

 

Препоръчаните количества храна са ориентировъчни и са валидни при достатъчно висока енергийна плътност на храната - между 0.8–1.0 ккал/грам. Някои деца може да се хранят с апетит и да изяждат повече от посоченото количество, а може да има моменти, в които частично или напълно да отказват твърди храни покрай заболяване, никнене на зъбки или други проблеми.

 

 

Източници:

Основи на здравословното хранене на деца до 3-годишна възраст
Guiding principles for complementary feeding of the breastfed child

 

 

Още по темата

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Доброволно изтегляне на дигитален видео монитор Philips Avent (SCD620) 

Като предпазна мярка Philips доброволно изтегля и обезщетява притежателите на този модел. Прочети повече...

Харесай ни във Facebook