Меню

Къпане на новороденото

Къпане на новороденото

По въпросите за къпането няма еднозначно мнение. Как да решите кога, колко пъти и с какво да къпете вашето бебе. Предлагаме ви научно обосновани отговори, които имат пряка връзка с грижата за кожата на новороденото. Благодарим на д-р Анастасия Миланова, която ги подготви за нас.

Преди да ги споделим, ето, няколко практически насоки за първото къпане:

Още с прибирането у дома, можете да изкъпете бебето. Ако пъпчето не е отпаднало още, можете да къпете бебето под течаща вода. Мокренето не е проблем, след банята подсушете внимателно пъпчето. Когато говорим за течаща вода, важно нейната температура да е постоянна - до 37º C. Най-лесният начин да я постигнете е да напълните предварително леген с вода и да поливате с канче детето. При миене на дупе или къпане под чешмата, водата винаги да пада първо на вашата ръка, не директно върху кожата на бебето. Списък с продукти за банята и тоалета на бебето и препоръки за избора и използването им прочетете в Подготовка за къпане и тоалетДобрата подготовка е важна за това бебето да изпитва удоволствие от къпането. Обратно – сапун в очите, неподходяща температура на водата или друго са достатъчни, за да създадат у бебето лоши спомени от къпането и то да плаче, когато усети водата. 

 

В първия месец при много бебета има кожни обриви, което е нормално. Ако обаче кожата му е видимо суха, ако вие самите страдате от такава (екзема, дерматит), или детето е недоносено, това означава, че то по рождение е по-склонно към кожни възпаления като екзема и атопичен дерматит. Начинът, по който го къпете, както и козметиката и перилните препарати, които ползвате, допълнително може да увеличи този риск.

Отговорите за къпането, подкрепени от научните изследвания

Колко пъти в седмицата да къпем новороденото?

През първите няколко месеца кожата на бебето е по-суха (с изключение на зоната под пелените). Сухата кожа се свързва с по-висока честота на атопичен дерматит, която се преодолява с възрастта в 90% от случаите. Ако вие или друг близък на детето страдате от атопичен дерматит или екзема, вероятността детето ви да е склонно към същото е по-голяма. Ако поради наследственост или друга причина – например преждевременно родено дете, желаете да намалите риска от появата им, съветът е да правите цялостна баня на бебето (къпане и коса) два или три пъти седмично, както и да избягвате използването на крем и емолиенти (препарати, омекотяващи кожата) през първите две до четири седмици от живота. McNally и съавт. (1998) подчертават, че химичният състав на водата също трябва да се вземе под внимание: Твърдата вода (богата на калциеви соли), е по-вероятно да дразни бебешката кожа. Ето защо бебета, къпани в област с твърда вода могат да бъдат изложени на по-голям риск от раздразнения (напр. екзема) в сравнение с бебета, къпани с мека вода.

Няма странични реакции от ежедневно къпане на здраво бебе, родено в термин, с телесна температура над 36.5oC (MacGillivray, 1996). Предполага се обаче, че ако къпането се ограничи до два-три пъти седмично, намалява рискът от възпаление на кожата, абсорбцията на химикали и промени в кожно-киселинното равновесие (Kuller et al, 2002).


Само с вода ли се къпе новороденото?

Като цяло има две течения за най-добър метод при къпане и хидратиране на новороденото:

Според Trotter (2004) за къпане трябва да се използва само вода в първите две до четири седмици от живота на детето, а след това могат да се използват pH неутрално почистващи продукти за бебета.

Според Hopkin (2004) е безопасно да се използват лек, pH неутрален продукт, специално разработен за новородени в първите две до четири седмици от живота на детето.

Проучване съобщава за намалена заболеваемост от erythema neonaturum, когато (1) бебето се къпе само във вода през първите две до четири седмици от раждането и (2) употребата на крем и лосион за суха кожа се избягва, тъй като засушаването на кожата на бебето е естествен феномен (Trotter, 2004). Има обаче съобщения, че измиването на кожата само с вода не премахва всички нечистотии от повърхностния слой. (Gelmetti, 2001). Това е, защото някои субстанции са мастно-, вместо водно-разтворими. Леките почистващи средства се закрепват за мастно-разтворимите средства като малки капчици, които след това могат да бъдат отстранени с вода. Може би това е причината Американската Асоциация по женско здраве и неонатални сестри да препоръчва Редуването на бани с и без почистващо средство (Lund et al, 2001). Препоръките са базирани върху доказателства, получени от две проучвания, в които са включени преждевременно родени бебета. (Nopper et al, 1996; Lane and Drost, 1993).


С какви почистващи средства да къпем новороденото?

Почистващите средства трябва да бъдат изключително нежни в своите качества с цел да предотвратят прекомерно отстраняване на масти от роговия слой, които са важни за повърхностното динамично равновесие на кожата. Родителите не трябва да използват измивни продукти, предназначени за зрели хора, тъй като много от тях не са достатъчно нежни за чувствителната бебешка кожа.

В САЩ се приема, че не трябва да се използват бебешки продукти при недоносени, но pH неутралните продукти са безопасни и ефективни при доносени. (Lund et al, 2001). Съобщено е, че използването на pH неутрални (pH=7) почистващи средства и омекотители (емолиенти), специално разработени за използване от новородени бебета, имат добър профил на безопасност (Hopkins, 2004). Специално разработените измивни средства за бебешка кожа са с pH 5,5 или pH неутрални и много леки, с цел да избегне контактен и алергичен дерматит. (Hopkins, 2004).
 

Здраве Бебе БИО

ЗДРАВЕ БЕБЕ БИО e българска органично сертифицирана бебешка козметика от Ecocert Greenlife по международния стандарт Cosmos Organic*, който гарантира за органичния и натуралния произход на съставките, за да сте сигурни, че получавате най-доброто за вашето бебе. Продуктите са създадени при специални условия, във формулите им влизат само био и натурални съставки, които са отгледани без пестициди и химикали. При производството им е спазена концепцията за зелената химия за минимум отпадък. Опаковките са рециклируеми, за да се намали риска от замърсяване на околната среда. Ароматът е натурален. Съставките, отгледани от биологично земеделие, са органично кокосово, слънчогледово и палмово масло и органичен пчелен восък и сок от алое вера.  Всички био съставки в серията Здраве Бебе БИО  са с висока концентрация на витамини и минерали, което прави продуктите подходящи за суха и чувствителна кожа. Освен че са био, продуктите са изключително подходящи за новородени. Формулите са дерматологично тествани.


ЗДРАВЕ БЕБЕ БИО ШАМПОАН За коса и тяло 2в1 200 ml

Шампоанът за коса и тяло 2в1 Здраве Бебе БИО съдържа меки пенители, които не дразнят очите по време на къпане. Леката и натурална формула на шампоана съдържа съставки с органичен и натурален произход. Те са специално подбрани, за да почистят нeжно и внимателно косата и кожата на бебето още от първия ден.

Сокът от листата на органично алое и вложеният глицерин защитават кожата, предпазват я от изсушаване и осигуряват копринено нежно усещане. Косата става лесна за разресване. Шампоанът не съдържа оцветители. Ароматът е натурален, което прави продукта изключително подходящ за новородени. Рециклируема опаковка.

 

ЗДРАВЕ БЕБЕ БИО ХИДРАТИРАЩО МЛЯКО 200 ml

Хидратиращото мляко за тяло е част от ежедневната грижа за вашето бебе. Съдържа съставки с органичен и естествен произход, специално подбрани да поддържат естествените функции на деликатната бебешка кожа още от първия ден. Леката му и немазна текстура попива лесно и осигурява трайна хидратация. Подходящо дори за суха и чувствителна кожа.

Уникалната комбинация от мощни хидранти, включваща органично палмово и слънчогледово масло, както и органичен сок от алое вера, овлажнява, омекотява и успокоява бебешката кожа. Хидратиращото мляко не съдържа оцветители. Ароматът е натурален, което прави продукта изключително подходящ за новородени. Рециклируема опаковка.

 

ЗДРАВЕ БЕБЕ БИО ПОДХРАНВАЩ КРЕМ за лице и тяло 75 ml

Нежен и богат крем, който съдържа съставки с органичен и естествен произход, специално подбрани да подхранят, омекотят и защитят деликатната бебешка кожа още от първия ден. Попива лесно и осигурява трайна хидратация. Подходящ дори за суха и чувствителна кожа.

Органичното кокосово и слънчогледово масло осигуряват защита и интензивна грижа за копринено мека и гладка бебешка кожа. Органичният сок от алое вера допълнително хидратира и успокоява. Подхранващият крем не съдържа оцветители. Ароматът е натурален, което прави продукта изключително подходящ за новородени. Рециклируема опаковка.

 

ЗДРАВЕ БЕБЕ БИО КРЕМ ПРОТИВ ПОДСИЧАНЕ 50ml

Нежен крем за зоната под пелените, който съдържа съставки с органичен и естествен произход. Уникалната комбинация от слънчогледово масло, цинков оксид и пчелен восък е специално подбрана, за да създаде бариера, която да защити деликатната бебешка кожа и успокои раздразненията още от първия ден.

Органичният пчелен восък и слънчогледово масло създават защитен слой върху кожата, без да запушват порите, като предотвратяват загубата на влага и я предпазва от външно вредно въздействие. Растителният вазелин допълнително създава защитен филм и омекотява деликатната бебешка кожа. Цинковият оксид предпазва от увреждане, подсушава и подпомага регенерацията. Кремът не съдържа оцветители. Ароматът е натурален, което прави продукта изключително подходящ за новородени. Рециклируема опаковка.

Повече за Здраве Бебе БИО тук.


* Cosmos Organic е най-влиятелният и разпознаваем стандарт в света, който регулира производството на био продукти. Одит установи, че Арома отговаря на всички строги изисквания и може да произвежда био продукти. Всяка една от суровините, които влизат в състава на био серията Здраве Бебе, както и цялата формула, опаковките и текстовете, са одобрени от COSMOS Organic. За повече информация посетете http://www.ecocert.com/cosmos/.


 

При недоносени бебета:
В САЩ се приема, че не трябва да се използват бебешки продукти при недоносени (Lund et al, 2001). При проучване относно къпане на недоносени бебета се съобщава за странични физиологични и поведенчески реакции, така че ежедневното къпане на недоносените бебета не се препоръчва. (Peters, 1998).

 

Температура на водата и въздуха 

Когато къпем новородено, температурата на водата не трябва да е по-висока от телесната температура, т.е. 37oC (Gelmetti, 2001). Т.е., родителите се съветват да приготвят вода с температура между  34oC и 36oCТемпературата в помещението, в което къпем бебето, е необходимо да бъде между 24oC и 27oC.

По време на къпане, кожната повърхност не трябва да се притиска силно, поради риск от травма. Необходим е баланс между почистване на кожата на новороденото и запазване стабилното състояние на кожата.

Откъде да започне къпането?

Обикновено първо се измива лицето и главата на детето, които се подсушават преди да се измие тялото, с цел да се намали загубата на телесна температура.

Колко дълго да продължи къпането?

Повърхностният слой на кожата на бебето се хидратира, когато се потопи във водата. В този слой връзките между клетките се разхлабват. Прекалено хидратираната кожа е по-чуплива и има риск всяко триене да доведе до повишено увреждане. (Gfatter et al, 1997). Затова Къпането трябва да бъде кратко, не повече от пет минути.(Trotter, 2004; Gelmetti, 2001).

 

Кратки съвети

 • Недоносените бебета не трябва да се къпят ежедневно. Доносените - могат, но не е нужно да бъдат къпани ежедневно.
 • Важна е честотата (до два или три пъти седмично) и продължителността (не повече от пет минути) на къпането.  
 • Подгответе топла стая с температура между 24oC до 27oC без течение, преди да се съблече бебето.                                     
 • Температурата на водата да не надвишава 37oC. Идеалната температура е между 34oC и 36oC. Използвайте термометър за вода или лакът.
 • Предварително си подсигурете топла кърпа и дрехи за детето.
 • При риск от кожни раздразнения/екзема, къпането на детето да се извършва само във вода през първите две до четири седмици.
 • Използвайте почистващо средство, специално предназначено за бебета.
 • Използвайте препоръчаното количество на измивното средство. Редувайте къпане само с вода и такова с измивно средство за бебета.
 • Не използвайте душ гел или шампоан за зрели хора.
 • Използването на крем и омекотяващи средства за кожа (емолиенти) трябва да бъде избягвано по време на първите две до четири седмици от живота. Засушаването на кожата на детето е естествен феномен.
 • Има съобщения, че омекотяващите средства за кожа, специално създадени за деца, имат добър профил на безопасност.  Не ползвайте кремове, лосиони и омекотяващи средства за кожа за зрели хора.
 • Кожата на бебето е различна от тази на възрастния. Изисква специални грижи. Специализираните измивни средства, успокояващи и овлажняващи кремове и лосиони, имат своето място в грижите за детската кожа. 

Още по темата

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook