Меню

Кариеси при кърмещата майка

Кариеси при кърмещата майка

Те се срещат вероятно доста по-често, отколкото кариесите на ранното детство при децата. Често можете да чуете, че кърменето е виновно и за тях, защото „изтощава организма“ ви и извлича калций от костите.

Действително изследванията откриват повишен риск от развитие на възпалителни процеси и кариеси при жените, при които костната плътност е намалена. По време на кърмене това може да се случи:

 1. ако жената влиза в цикъла бременност-раждане-кърмене с недостиг на калций и вит. Д;
 2. при поредни бременности с много кратък интервал между тях;
 3. ако кърми близнаци или дарява значителни количества кърма;
 4. ако поради алергии при детето е подложена на дългосрочна безмлечна и ограничена диета;
 5. при специфични заболявания (напр. при глутенова непоносимост; проблеми с щитовидната и паращитовидните жлези; дългосрочен прием на определени лекарства като хепарин и др.).

В тези случаи от костите се извлича калций с бърза скорост, а натрупването му е затруднено. За да намалите вероятността от проблеми, е много важно да се грижите да поемате достатъчно калций по време на бременността и после докато кърмите, особено ако се налага да сте на безмлечна диета.
 

Калций и витамин Д

Другият важен момент е да обръщате внимание и да ограничавате или да спрете приема на всички храни и напитки, които затрудняват усвояването на калций – такива са например:

 • кафето, черният и зеленият чай;
 • газираните напитки! – всички видове!;
 • соята и соевите продукти;
 • овесените ядки;
 • голяма част от зърнените, особено ако не са изкисвани, покълнали или ферментирали.

За подобряване усвояването на калций е необходимо също така да проверите какви са нивата на витамин Д в кръвта ви. Огромната част от съвременните жени са не само в риск, а със сериозен недостиг на витамин Д, което застрашава усвояването на калций и може да стане причина за подобни проблеми с костите и зъбите.


Похапване на сладки неща

Те може да се усложнят още повече от ограничена и еднообразна диета, която създава липси на витамини и минерали, както и от компенсирането на диетичните ограничения с прием на сладки храни. По време на кърмене се ожаднява и огладнява, а най-често държите под ръка за похапване именно сладки неща (дори те да са сушени плодове, а не шоколад) и зърнени храни (бисквити, крекери, солети и т.н.). Посягането към тях по време на нощните кърмения обаче създава риск за зъбите – така че може да е по-разумно поне нощем да държите наблизо нарязани парченца кашкавал или ябълка, които намаляват нивото на ph в устата.


Посещение на зъболекаря

Естествено, както във всяка друга ситуация, е важно и докато сте кърмачка, да спазвате стриктна орална хигиена и да продължавате да посещавате редовно зъболекаря си, като своевременно се лекуват възникналите проблеми. Почти всички зъболекарски процедури, включително правенето на рентгенова снимка на зъбите, умъртвяването на зъб с арсен и използването на упойки, не представляват проблем и не изискват дори временно прекъсване на кърменето. Ако се налага антибиотично лечение заради проблеми със зъбите, най-често може да се подбере антибиотик, който е съвместим и не налага да спирате да кърмите.

 


Референции: Hujoel PP. Vitamin D and dental caries in controlled clinical trials: systematic review and meta-analysis. Nutr Rev. 2013 Feb;71(2):88-97. doi: 10.1111/j.1753-4887.2012.00544.x. Epub 2012 Nov 9.

Още по темата

 • Колики

  Коликите протичат с различна тежест и продължителност, но могат да достигнат и до 3-4 часа. Бебетата на кърма са с по-леки колики с по-малка продължителност. Кога започват...

 • Оригване и връщане на храна

  След всяко хранене е добре е да помогнете на бебето да се оригне и така да отдели погълнатия по време на храненето въздух. Хранените с биберон имат нужда да се оригват...

 • 7 въпроса за Кърменето и COVID-19

  Отговорите на въпросите, свързани с кърменето и вируса – обобщени от Христина Янева-Хедра.

 • Какво може да ви убеди да кърмите

  Кърменето е най-естественият начин за хранене на бебето. Вашата кърма е предназначена специално за вашето бебе. Кърмата осигурява всичко необходимо за правилен растеж и...

 • Какво да очакваме от себе си и бебето си и какво може да ни помогне.

 • Кърмене с плоски зърна - има начин

  Какво да направите, ако имате плоски зърна, за да дадете най-добрата храна на вашето бебе – кърмата.

 • Прием на антибиотици от кърмещата майка

  Кои антибиотици оказват минимален риск при кърмене, какви са рисковете за детето, кои са страничните ефекти за детето

 • Отключване на алергии от храната на бременната и кърмачката

  Различни проучвания показват, че храната на кърмещата майка може да влияе върху състоянието на бебето, особено ако тя има алергична предразположеност....

 • Косопад след раждането

  Повечето жени имат косопад в периода след раждането. Той обхваща целия скалп, но се подчертава по предната линия на косата. Състоянието може да предизвика безпокойство,...

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с вашия термин или възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook