Меню

Кърменето развива не само тялото, но и интелекта

Кърменето развива не само тялото, но и интелекта

„Петгодишните деца, които са били кърмени, показват по-високи резултати при тестове за проверка на лексиката и на логиката и мисленето, отколкото децата, които не са били кърмени. Най-драматична е разликата при деца, родени недоносени и затова с по-недоразвит мозък”. Такива са изводите от британско изследване, за което Ройтерс съобщава през 2012 г.

Отдавна се знае и от практиката, че кърмата носи редица ползи за здравето в началото на живота на детето – по-малки рискове от инфекция например, но изследователите не са съвсем наясно как то стимулира интелекта. Но за сметка на това имат няколко теории.

„В майчиното мляко съдържа незаменими мастни киселини, които са добри за клетъчното развитие и за развитието на мозъка по-специално – обяснява Аманда Сакър, един от авторите на новото проучване, направено в Института за социални и икономически изследвания към университета на Есекс. – Възможно е да има и разлика в хормоните и факторите на растежа, съдържащи се в майчиното и в адаптираните млека.“

Третата причина според нея има чисто социално обяснение. Тя смята, че кърмените деца по-често са гушкани като част от процеса на кърмене, и това също им носи някакъв вид предимство.

В проучването на екипа са отчетени редица фактори като например образованието на майките и социалния статус на семействата. То обаче не е разполагало с данни за коефициента на интелигентност на родителите, който също влияе, включително и върху решението на майката да кърми или не.

Причинно-следствената връзка между кърменето и умственото развитие обаче е много силно изразена в резултатите от проучването. То е обхванало 12 хил. деца, родени между 2000 и 2002 г., като данните са събирани на няколко етапа след раждането им, докато се стигне до теста след като са навършили 5 г.

 6-7 на всеки 10 деца са кърмени поне за известен период от живота си. Независимо дали са били родени на време или преди термина, кърмените деца са показали по-високи резултати при тестовете.

 • Родените навреме, които са кърмени 4-6 месеца, са показали изпреварващо развитие с няколко месеца спрямо некърмените.

 • Недоносените, кърмени само 2 месеца, също били напред с материала при картинните и пространствените тестове спрямо некърмените недоносени, а кърмените 4 месеца са имали и много по-богат речник.

 „За деца, които трябва да наваксват в развитието си още със самото раждане, изоставането в развитието се увеличава, а не намалява докато те растат“, обяснява Сакър голямото значение на кърменето за недоносените.

Още по темата

 • 7 въпроса за Кърменето и COVID-19

  Отговорите на въпросите, свързани с кърменето и вируса – обобщени от Христина Янева-Хедра.

 • Кърмене с плоски зърна - има начин

  Какво да направите, ако имате плоски зърна, за да дадете най-добрата храна на вашето бебе – кърмата.

 • Бактерии и бактериални инфекции

  Огромното множество бактерии, които живеят в човека, са безвредни или дори полезни. Но в тялото ни има и т.нар. патогенни бактерии - това са бактериите, причинители на...

 • Какво представлява статутът "Болница – приятел на бебето" и има ли той почва у нас?

 • Ползите за бебето от бебеносенето

  Носенето на ръце може да бъде трудно за по-продължително време. Все пак, бебетата имат нужда да бъдат държани на ръце и една добра, безопасна носилка може да...

 • Косопад след раждането

  Повечето жени имат косопад в периода след раждането. Той обхваща целия скалп, но се подчертава по предната линия на косата. Състоянието може да предизвика безпокойство,...

 • Видео: Кърменето - първи стъпки

  От събуждането до приключването на кърменето - можете да видите в няколко стъпки колко естествено и лесно е това. Филмът е предназначен за начинаещи в кърменето майки и...

 • Таблица: кърмене на бебето - насоки за кърмещата майка

  Според възрастта на детето се променя и необходимото му количество кърма. Колко често да го кърмите и как да разберете дали получава достатъчно мляко? Вижте в нашата...

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook