Меню

Кърменето развива не само тялото, но и интелекта

Кърменето развива не само тялото, но и интелекта

„Петгодишните деца, които са били кърмени, показват по-високи резултати при тестове за проверка на лексиката и на логиката и мисленето, отколкото децата, които не са били кърмени. Най-драматична е разликата при деца, родени недоносени и затова с по-недоразвит мозък”. Такива са изводите от британско изследване, за което Ройтерс съобщава през 2012 г.

Отдавна се знае и от практиката, че кърмата носи редица ползи за здравето в началото на живота на детето – по-малки рискове от инфекция например, но изследователите не са съвсем наясно как то стимулира интелекта. Но за сметка на това имат няколко теории.

„В майчиното мляко съдържа незаменими мастни киселини, които са добри за клетъчното развитие и за развитието на мозъка по-специално – обяснява Аманда Сакър, един от авторите на новото проучване, направено в Института за социални и икономически изследвания към университета на Есекс. – Възможно е да има и разлика в хормоните и факторите на растежа, съдържащи се в майчиното и в адаптираните млека.“

Третата причина според нея има чисто социално обяснение. Тя смята, че кърмените деца по-често са гушкани като част от процеса на кърмене, и това също им носи някакъв вид предимство.

В проучването на екипа са отчетени редица фактори като например образованието на майките и социалния статус на семействата. То обаче не е разполагало с данни за коефициента на интелигентност на родителите, който също влияе, включително и върху решението на майката да кърми или не.

Причинно-следствената връзка между кърменето и умственото развитие обаче е много силно изразена в резултатите от проучването. То е обхванало 12 хил. деца, родени между 2000 и 2002 г., като данните са събирани на няколко етапа след раждането им, докато се стигне до теста след като са навършили 5 г.

 6-7 на всеки 10 деца са кърмени поне за известен период от живота си. Независимо дали са били родени на време или преди термина, кърмените деца са показали по-високи резултати при тестовете.

 • Родените навреме, които са кърмени 4-6 месеца, са показали изпреварващо развитие с няколко месеца спрямо некърмените.

 • Недоносените, кърмени само 2 месеца, също били напред с материала при картинните и пространствените тестове спрямо некърмените недоносени, а кърмените 4 месеца са имали и много по-богат речник.

 „За деца, които трябва да наваксват в развитието си още със самото раждане, изоставането в развитието се увеличава, а не намалява докато те растат“, обяснява Сакър голямото значение на кърменето за недоносените.

Още по темата

 • 7 въпроса за Кърменето и COVID-19

  Отговорите на въпросите, свързани с кърменето и вируса – обобщени от Христина Янева-Хедра.

 • Какво може да ви убеди да кърмите

  Кърменето е най-естественият начин за хранене на бебето. Вашата кърма е предназначена специално за вашето бебе. Кърмата осигурява всичко необходимо за правилен растеж и...

 • В първия час след раждането – здравей бебе!

  Какво да очакваме от себе си и бебето си и какво може да ни помогне.

 • Закърмване на новороденото

  В началото стомахчето на бебето може да поеме едва около 10-15 мл. на кърмене, а нуждата от силна „храна” е голяма. Затова кърменето започва с коластра. Започнете да...

 • Видео: Кърменето - първи стъпки

  От събуждането до приключването на кърменето - можете да видите в няколко стъпки колко естествено и лесно е това. Филмът е предназначен за начинаещи в кърменето майки и...

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с вашия термин или възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook