Меню

Кашкавалът в менюто на децата

В процеса на храносмилане хранителните вещества се разграждат до вид, в който могат да бъдат усвоени от клетките. Белтъците (=протеини) – до аминокиселини, въглехидратите – до глюкоза, мазнините – до мастни киселини. При ферментирането, някои бактерии могат частично да направят това вместо нас още в самата храна. Затова ферментиралите храни се усвояват по-лесно и пълноценно от организма ни. За ферментирането на мляко към него се добавя закваска от определени щамове млечно-кисели бактерии. Крайният резултат може да бъде кисело мляко, сирене или кашкавал (в него се добавя и ензим под формата на мая) и др. Благодарение на ферментацията, млечната захар (лактоза) се разгражда до млечна киселина. Млечнокиселите бактерии, така да се каже, я „изяждат“, а отпадният продукт е млечната киселина. От белтъците на млякото се отделят пептиди, важни за имунитета на децата. Технологията на естествено зреене на кашкавала, което продължава над 45 дни позволява  по-голяма част от белтъците да се разградят до аминокиселини. Всичко това прави кашкавала продукт с висока хранителна стойност.
 

Предлагане на кашкавал на детето

  1. Кашкавалът се въвежда последен

Кашкавалът се предлага на децата след навършване на една година и половина. Преди въвеждането му детето трябва да е захранено с няколко традиционни твърди храни (зърнени, месо, зеленчуци и плодове) без проява на алергична реакция.* Преди кашкавала, в менюто постепенно се въвеждат киселото, прясното мляко и сиренето, както следва:

  • В състава на други ястия, можете да включите в много малки количества квасено мляко след навършването на 7 месеца и прясно мляко след навършването на 10 месеца. 
  • След една годинка, постепенно можете да въведете като отделна напитка прясно и квасено мляко, после обезсолено сирене и най-накрая кашкавал. Вижте препоръките за количество. 
     
  1. Не прекалявайте с количествата 

Кашкавалът се въвежда последен, тъй като не може да бъде обезсолен както сиренето. Количествата кашкавал трябва да са съобразени с допустимите максимални количества сол за възрастта: 2 грама (1-3 години) и 3 грама (3-6 години). В препоръчителната дневна порция кашкавал за деца до 3 г, която е 25 грама, се съдържат 0,5 г сол при посочено на етикета съдържание от 2 г сол на 100 г продукт. Вижте препоръките за количество сол.

на снимката: препоръчителното дневно количество кашкавал (25 грама) за дете от 1 до 3 години – върху половин филийка хляб. 
 

  1. Избирайте пълномаслени продукти

В ранна детска възраст се препоръчва консумация на пълномаслено мляко и млечни продукти, които отговарят на по-големите енергийни потребности на растящите деца и доставят достатъчно количество незаменими мастни киселини за развитието на нервната им система.**

  1. Внимавайте за алергии

Към кравето мляко има много чести алергични прояви.

  • Ако детето е проявявало алергична реакция към други храни, особено мляко, или има екзема, консултирайте се с лекаря преди да му предложите кашкавал.
  • Ако има близки на детето, страдащи от хранителна алергия, има вероятност детето ви също да прояви такава. В тези случаи, преди въвеждане на млечни, се консултирайте с лекар. Вижте повече за хранителните алергии. 

Някои деца не могат да усвояват напълно лактозата в прясното мляко, поради недостатъчност на нужния за това ензим. Тъй като в кашкавала, произведен при спазване на технологията за зреене, няма лактоза, той е предпочитан вариант в тези случаи.

Съвети при избор на кашкавал 

Има различни видове кашкавали – по форма, тегло, вид на използваното мляко, масленост на сиренето и др., без да има принципни различия в технологията. По БДС кашкавалът се произвежда само от овче или краве мляко, или от смес между двете млека. При спазване на технологията на производство, кашкавалът е ценен източник на аминокиселини, калций, витамин В12, фосфор и селен, протеини, мазнини.

Търсете натурални продукти – внимавайте за палмово масло, изкуствени овкусители, силни подправки. На етикета трябва да е посочен ясно състава и хранителните стойности на продукта. 

Кашкавалът трябва да зрее минимум 45 дни. При по-кратки срокове на зреене има риск от наличие на патогенни бактерии и непълно разграждане на белтъците, което носи здравни рискове. Ако кашкавалът не е напълно узрял, той се лепи по острието на ножа при рязане. 

Предпочитайте продукти, произведени според Българския държавен стандарт, носещи съответния знак БДС 14:2010. Това гарантира спазването на рецептата, технологията и санитаро-хигиенните изисквания при производството. Ако кашкавалът има дупки – това означава, че не са спазени санитарно-хигиенните норми при производството.


Дневникът на мама и татко благодари на BILLA за подкрепата при създаването на тази информационна статия.

Кашкавалът BILLA е произведен с висококачествени суровини по специална рецепта, а неговият добър вкус е потвърден в проведен „сляп тест“, на който 96% от запитаните българи са го предпочели пред този на други водещи марки. В периода от 24.10.2019 г. до 30.10.2019 г. можете да закупите опаковка от 400 грама на специална цена от 5,49 лв. Повече информация на billa.bg.

Купи – опитай – провери!

 
 

*Според препоръки на Американската педиатрична асоциация
**Основни на здравословното хранене на деца до 3 г възраст, Петрова, Дулева, Рангелова

Още по темата

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Доброволно изтегляне на дигитален видео монитор Philips Avent (SCD620) 

Като предпазна мярка Philips доброволно изтегля и обезщетява притежателите на този модел. Прочети повече...

Харесай ни във Facebook