Меню

Киви и червено грозде – две електроцентрали на ензими за максимално здраве

Киви и червено грозде – две електроцентрали на ензими за максимално здраве

С две изключения, консумирането на цели сурови плодове е най-простият и естествен начин да получим диетичните ензими за блестящо здраве. В същото време, има някои плодове, които превъзхождат останалите като електростанции за ензими. Един от тях е кивито (внимавайте за алергии, бел. ред), което е единственият познат ни източник на ензима актинидин. Вътрешността, семената и кората на кивито са богати на силните срещу болести полифеноли*, витамин С и омега-3 мастни киселини. Но именно съдържанието на актинидин определя кивито като функционална храна с изключително храносмилателно значение. Актинидинът смила много и различни видове белтък (протеин)**, включително този в киселото мляко, риба тон, сирена и сурови яйца. Той е толкова доказано ефективен, че някои го определят за един от най-силните съществуващи съставки, подпомагащи храносмилането.

Друга храна, която допълва богатството от ензими в кивито, е червеното грозде, което съдържа разнообразни фитохимикали, антиоксиданти, както и веществото ресвератрол***. Едно от най-силните предимства на ресвератрола е способността му да стопира производството на две молекули (sphingosine kinase и phospholipase D), които допринасят за бързото остаряване. 

Една от невероятните функции на ресвератрола за начина, по който той функционира като антиоксидант, е уникалната му способност да прескача кръвно-мозъчната бариера, като по този начин директно стимулира мозъка и централната нервна система. Сред предимствата му е също да помага при поддържането на здравето както на мозъка, така и на цялото тяло. Най-голямата концентрация на хранителни вещества в червеното грозде не е в самия плод. Есенциални съставки като ресвератрола са концентрирани предимно в обвивката, семената и дръжките на плода, не задължително в месестата част на разнообразните сортове без семки, предлагани в магазините. И със сигурност, не в силно-преработените продукти с гроздов сок, които се състоят основно само от захар от времето им на бутилиране и продажба. 

Статията е превод от Брошура на Epigeneticslab.com

 


Има 3 сорта киви:

Green киви е един от най-големите и популярни киви сортове в световен мащаб и неговото име е "Хейуърд". Това е най-често срещаният сорт в магазините. Той е голям, яйцевиден плод със сладък вкус.

Golden киви - Златното киви е гладко, продълговато и с бронзов (кафяв) цвят. Този плод е по-сладък от зеленото киви и сорта му идва от  Нова Зеландия.

Berry киви - особен вид киви, още наричан бейби киви или Actinidia arguta или А. Arguta или Харди киви. Расте див в някои части на Китай, а също така се среща в естествено в световен мащаб. Не е необходимо да се бели. Но това киви не е добре да се консумира неузряло от деца, тъй като съдържа много терпентеноиди и бензоиди , които са токсични. При зреенето тези вещества се превръщат до полезни съединения (J Agric Food Chem. 2011 Aug 10;59(15):8358-65. doi: 10.1021/jf201469c. Epub 2011 Jul 14.). Затова е хубаво да се следи за това дали кивито е узряло добре – тоест, да е меко.

Какво има в кивито:

В пресен плод –  в месестата част се откриват витамини A, B, C, E, токофероли, K и много високо съдържание на витамин C и минерали магнезий, калий, натрий, желязо и фосфати. Учените извличат и химически от месестата част кафеена киселина и неини производни, хлорогенна киселина (антиоксидант най-вече характерен за зеления чай, кафето и зърната на кафето), кумарини, флавоноиди.

Хрологенната киселина е лаксатив – вещество, което насърчава перисталтиката на червата – например има доста в сливите, както се вижда, и в кивито. 

За кафеенета киселина е известно, че не само е антиоксидант, но и директно променя някои функции на имунитета – засилва го, понеже влияе върху макрофагите и вродения имунитет. Освен това тя е мощен модулатор на генетичната експресия и регулира доста други функции в други клетки. –Drug Chem Toxicol. 2016 Nov 18:1-9. [Epub ahead of print]

 

В обелена кора са открити – витамин Е, токоферол, 7 стерола, 11 флаваноида

В семената на пресен плод има витамин Д.

 

По отношение на актинидин, това е ензим, който разгражда протеини. Открит е в месестата част на плода на кивито, обаче на green kiwi. Това което прочетох, е че той може да достигне да червата като запазва активността си (J Sci Food Agric. 2014 Nov;94(14):3046-52. doi: 10.1002/jsfa.6656. Epub 2014 Apr 10). Но това има две страни от едната наистина спомага за по-бързо и добро нарязване на протеини в месото, млякото, сиренето, кашкавала, като помага по-добре да се усвоят тези протеини в червата, но достигайки до червата може и да е имуногенен – това значи, че се разпознава от имуноглобулини и предизвиква алергия. При golden kiwi съдържанието на този ензим е ниско. 

доц. Петя Димитрова
 


* полифенолите не винаги имат позитивен ефект – те наистина действат върху неутрализирането на кислородни радикали, но страничен ефекти са карциногенни свойства и ефект върху биосинтеза на тироидния хормон – вж. статия Am J Clin Nutr January 2005 vol. 81 no. 1 326S-329S. При бременни в последните месеци 7-9 прекалената консумация на плодове има негативен ефект върху плода – поради наличието на полифеноли., бел. ред.

** месо, риба, мляко, яйца са основните източници на животински белтъци.

*** 

Ресвератролът:

  • Стимулира фукциите на кръвоносните съдове и има анти-кардиологичен ефект;
  • Противоболков ефект;
  • Противораков ефект;
  • Противовъзпалетелен ефект;
  • Контролира мозъчната функция и подобрява паметта и нивата на глюкозата.

Това вещество има толкава разнообразни ефекти понеже влияе върху общ механизъм на активиране на клетките – той потиска т.нар NF-kB сигнален път. Когато има неправилно функциониране на клетките, този сигнален път е непрекъснато активиран и кара клетките да реагират неправилно на разнообразни външни сигнали.

Още по темата

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Доброволно изтегляне на дигитален видео монитор Philips Avent (SCD620) 

Като предпазна мярка Philips доброволно изтегля и обезщетява притежателите на този модел. Прочети повече...

Харесай ни във Facebook