Меню

Кога детето не диша добре?

Кога детето не диша добре?

С дишането си набавяме кислород. Той е гориво за клетките – благодарение на него, приетите с храната хранителни вещества се превръщат в енергия (вижте как в метаболизъм). Ако не получават достатъчно кислород чрез вдишания въздух, в клетките няма да се отделя достатъчно енергия и те няма да работят добре. Имунните клетки например няма да ни защитават ефективно срещу болестите, мозъчните клетки няма да позволят на мозъка да ни служи добре и т.н. Неслучайно, един от успешните методи за лечение на деца с проблеми в ранното развитие е дишането на кислород в специална барокамера.

Как точно дишаме, кога не използваме пълния потенциал на белите дробове и кръвоносните съдове и защо притокът на кислород е затруднен при заболявания на дихателната система – от хрема, до бронхит и пневмония, прочетете...

Целта на тази статия е да помогне в разбирането за това колко важно е детето да диша добре и колко важни са навременните мерки – като подсилване на имунитета, справяне с хремата, следене на симптомите и преглед от лекар.

Как дишаме?

Дишането е процес, при който поемаме и издишваме въздух. Важна задача при този процес е 1) да се усвои кислородът от въздуха, да се обогати кръвта на кислород, и да достигне до всички наши клетки и 2) да се отдели ненужния въглеродния диоксид от венозната кръв, идваща от органите чрез издишване. Процесът дишане се осъществява в белия дроб. Въздухът достига до него през трахеята и бронхите. След бронхите попада в бронхиолите, разклоняващи се като клоните на дърво, по върховете на които са разположени алвеолите. (прочетете подробно в статията Как дишаме)

Алвеолите са "пристанището", през което трябва да премине въздуха на път за нашите клетки и обратно – от там минава освободеният от клетките въглероден диоксид, за да го издишаме. В белите дробове има много алвеоли, всяка от които чака да поеме полагащата й се глътка въздух, за да я насочи към кръвоносните съдове, до клетките на нашите органи. В кръвоносните съдове пък има определен брой молекули хемоглобин, които, подобно на куриери, очакват да получат своята пратка “кислород”, за да я занесат на клетките. Забелязвате ли – всяка алвеола трябва да се изпълни с въздух. И всяка молекула хемоглобин трябва да има кислород, който да пренесе. По една или друга причина обаче, не винаги всички алвеоли се изпълват с въздух и не всички молекули хемоглобин са натоварен с кислород, който да отнесат до клетките. Това се случва, когато не вдишваме достатъчно кислород, т.е. не дишаме добре.  

 

 

Кога детето не диша добре?

 1. Когато повърхностното дишане се е превърнало в навик

Забелязали ли сте колко дълбоко поемате въздух, след като сте тичали например? Това е една от причините движението и спортът да са толкова важни за здравето и имунитета ни.  При движение дишането става дълбоко, Циркулацията на кръвта се засилва и разнася по-голямото количество кислород по-ефективно. Има различни упражнения  и практики да научим децата си да дишат дълбоко, за които ще пишем в следващи материали.


 1. Когато носът е запушен

Носът има важна задача – той отговаря за това до белите дробове да стигне само чист въздух. Той е естествен "филтър" за прах, частици, вируси, бактерии, затопля и овлажнява въздуха, който вдишваме, като за тези цели отделя слуз. Когато обаче не може да се справи, той реагира като се запушва и количеството слуз се засилва и задържа – създава се среда за развитие и на бактерии.

Така затрудненото дишане означава не само по-малко кислород и енергия за тялото ни, което се бори с болестта, но и отворен за секретите, бактериите и вирусите път надолу, към белия дроб. В тази ситуация, отпушващите носа спрейове са добро решение за симптоматичното лечение, стига да се използват правилно, защото осигуряват път на въздуха, а с това засилват шанса на организма да се справи с инфекцията.

 

 1. Когато носните секрети се задържат и стичат надолу

За да стигне до алвеолите в белите дробове, въздухът преминава последователно през носа (понякога устата), гърлото (фаринкса и ларинкса), трахеята, бронхите и техните разклонения – бронхиолите. Това са пътищата, през които той би следвало да мине безпрепятствено. Това не е така, когато има стичаща се надолу слуз. Тя затруднява преминаването на въздуха, като може да предизика и възпаления по дихателните пътища. Според засегнатото място, диагнозата може да бъде синузит, фарингит (с болки в гърлото), трахеит (кашлицата е болезнена), ларингит, ларинготрахеит (лаеща кашлица). 

Секретът предизвиква механично дразнене и задейства един важен рефлекс – кашлицата. Едновременно с това, тя е и симптом, сигнал за това, което се случва.

Първи симптоми за проблем с дишането – кашлица и учестено дишане

Ако кашлицата е продуктивна, тя може да придвижи секрета обратно. Ако не, секретът може да продължи пътя си надолу, през лигавицата на бронхеолите и алвеолите. Подложена на дразнене, в нея се развива възпалителна реакция. Може да се възпали и външната обвивка на белия дроб – плеврата. Стига се до диагнози като бронхит, бронхиолит, пневмония, плевро-пневмония. Появява се още един важен симптом – учестеното дишане. Недостигът на кислород води до още по-ниско ниво на енергия, недостатъчна на организма да се справи сам. Детето е отпаднало и сънливо, дори вяло. При силно възпаление на повърхностния слой на алвеолната торбичка се развива пневмония.

 

 1. Когато дихателните пътища са стеснени.

Лигавицата, покриваща дихателните пътища, постоянно произвежда секрет, който я предпазва от нараняване и спира преминаването на твърди тела и частици. При постоянното ú дразнене, секрът се увеличава, започва възпаление и се запушват дихателните пътища. Подобен процес се наблюдава при астма. Симптомите и лечението по пътя на хремата са описани накратко в нашата таблица “От хрема до пневномия”

 1. Когато въздухът не е чист


Замърсеният с изгорели газове или пушек от твърдо гориво в комините въздух носи в себе си миниатюрни частици, които не винаги носът успява да филтрира. Те изминават целия този път до алвеолите ни заедно с кислорода. Кислородът е по-малко и недостатъчно. По пътя си, тези частици също дразнят дихателните пътища. Особено тежко е в мъгливите есенни дни, когато мъглата задържа замърсителите и ние ги вдишваме. Пречиствателите за въздух и избягването на разходки навън са добър избор в тези периоди. 

 

 1. Когато в дихателните пътища има чужд предмет

 

Колко вдишвания и издишвания са нормални?

За една минута децата до 6 месеца правят средно между 40 и 50 вдишвания, в периода 6-12 месеца – между 30 и 40, в периода 1-3 г – между 20 и 30, в периода 3-8 г – между 20 и 25, след което намаляват до 15 на 18 годишна възраст. Тъй като по света има различни референтни стойности, изследването*, което цитираме тук е обобщило всички и дава средната на тях стойност.

Когато детето е болно, родителят лесно може да забележи повърхностното дишане, а с помощта на часовник, може да засече броя вдишвания в минута. При отклонение, нуждата от лекар е спешна, като вземете обаче под внимание, че при покачване на телесната температура също има учестено дишане.

Когато има съмнения, че дишането не е пълноценно, се отчита и нивото на хемоглобина в кръвта. Ако то е ниско, това означава, че до клетките ни не достига достатъчно кислород.


Когато детето кашля

Когато детето кашля, е нужно да се провери какво се случва по описания по-горе път на дишането. За целта е важно да бъде прегледано от лекар. Той ще го преслуша, за да чуе дали въздухът преминава безпрепятствено през дихателните пътища до белите дробове и дали няма шумове, дължащи се на наличието на течност в алвеолите. Добре е да можете да му отговорите на следните въпроси:

Какво ще ви попита лекарят:

 • От колко време кашля детето
 • Колко интензивно кашля
 • Когато кашля, успява ли детето да изкашля храчки
 • Какъв е видът на храчките – цвят, гъстота
 • Кога кашля най-много – сутрин, нощем и т.н
 • Има ли други симптоми – например температура, хрема и т.н.
 • От какво се облекчава кашлицата – например 
 • Има ли конкретни дразнители, при които се усилва
 • Има ли в семейството ви болни с астма, екзема, уртикария, малабсорбционен синдром или муковисцидоза.

ТУСПАН сироп

ТУСПАН® сироп съдържа сух екстракт от листа на бръшлян
7 mg/ ml

КАКВО СЪДЪРЖА:

1 ml от Туспан® сироп съдържа:

•    Активно вещество: 7 mg сух екстракт от листа на бръшлян (5-7,5:1), екстрагент: етанол 30% (m/m).

•    Другите съставки: ксантанова гума (Е415), сорбитол (Е 420), лимонена киселина монохидрат (ЕЗЗО), калиев сорбат (Е202), течен ароматизатор „Лимон” (цис-цитрал (нерал), трансцитрал (гераниал), лимоново масло и пропиленгликол (Е 1520)), пречистена вода.
 

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА:

Туспан® сироп е растителен лекарствен продукт, който съдържа екстракт от листа на бръшлян и принадлежи към групата на лекарствата, наречени експекторанти. Те подпомагат отделянето на секрет от дихателните пътища и по този начин облекчават продуктивната (влажна) кашлица.

Туспан® сироп  има приятен лимонов вкус и не съдържа алкохол.

КОГА СЕ ИЗПОЛЗВА:

Туспан® сироп се прилага:

•  за лечение на продуктивна (влажна) кашлица при деца и възрастни с остри и хронични заболявания на дихателните пътища

•  като експекторант – улеснява отделянето на секрета при влажна кашлица.

КАК СЕ ПРИЛАГА:  

Туспан® сироп е само за перорално приложение. Туспан® сироп трябва да се приема сутрин, обед и вечер или само сутрин и вечер.

Разклатете добре бутилката преди употреба.

Използвайте приложената мерителна чашка за дозиране.

Препоръчителната доза е:

ВЪЗРАСТ

 

Единична доза

 

Дневна доза

 

Деца на възраст между
2 и 5 години

 

2,5 ml,
еквивалентни на 17,5 mg сух екстракт от листа на бръшлян

 

5 ml (2,5 ml два пъти дневно), еквивалентни на 35 mg сух екстракт от листа на бръшлян

 

Опаковката е достатъчна за 24 дни лечение при доза 5 ml/24ч.

 

Деца на възраст между
6 и 12 години

 

5 ml,
еквивалентни на 35 mg сух екстракт от листа на бръшлян

 

10 ml (5 ml два пъти дневно), еквивалентни на 70 mg сух екстракт от листа на бръшлян

 

Опаковката е достатъчна за 12 дни лечение при доза 10 ml/24ч.

 

Юноши над 12 години,
възрастни и пациенти в напреднала възраст

 

5 ml,
еквивалентни на 35 mg сух екстракт от листа на бръшлян

 

15 ml (5 ml три пъти дневно), еквивалентни на 105 mg сух екстракт от листа на бръшлян

 

Опаковката е достатъчна за 8 дни лечение при доза 15 ml/24ч.

 

 

НЕ ПРИЕМАЙТЕ ТУСПАН®:

 1. ако сте алергични към екстракт от листа на бръшлян или към растения отсемейство Бръшлянови (Araliaceae) или към някоя от останалите съставки на Туспан® сироп,
 2. ако детето ви е на възраст под 2 години.
Туспан® 7 mg/ml сироп е лекарствен продукт без лекарско предписание за възрастни и деца над 2 години.

Преди употреба прочетете листовката.

СОФАРМА АД, София 1220, ул. Илиенско шосе 16, България, тел.: 02 813 42 00, факс: 02 936 02 86

Моля, съобщавайте нежелани лекарствени реакции, възникнали при употреба на
ТУСПАН® сироп на следните адреси:

Софарма АД, София 1797, бул. Кл. Охридски 3, тел.: +359 2 8177413, факс: +359 2 9743759, e-mail: safety@sopharma.bg

Изпълнителна агенция по лекарствата: bda@bda.bg


ИАЛ A0154/02.08.2018

Още по темата

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook