Меню

Кога детето не диша добре?

Кога детето не диша добре?

С дишането си набавяме кислород. Той е гориво за клетките – благодарение на него, приетите с храната хранителни вещества се превръщат в енергия (вижте как в метаболизъм). Ако не получават достатъчно кислород чрез вдишания въздух, в клетките няма да се отделя достатъчно енергия и те няма да работят добре. Имунните клетки например няма да ни защитават ефективно срещу болестите, мозъчните клетки няма да позволят на мозъка да ни служи добре и т.н. Неслучайно, един от успешните методи за лечение на деца с проблеми в ранното развитие е дишането на кислород в специална барокамера.

Как точно дишаме, кога не използваме пълния потенциал на белите дробове и кръвоносните съдове и защо притокът на кислород е затруднен при заболявания на дихателната система – от хрема, до бронхит и пневмония, прочетете...

Целта на тази статия е да помогне в разбирането за това колко важно е детето да диша добре и колко важни са навременните мерки – като подсилване на имунитета, справяне с хремата, следене на симптомите и преглед от лекар.

Как дишаме?

Дишането е процес, при който поемаме и издишваме въздух. Важна задача при този процес е 1) да се усвои кислородът от въздуха, да се обогати кръвта на кислород, и да достигне до всички наши клетки и 2) да се отдели ненужния въглеродния диоксид от венозната кръв, идваща от органите чрез издишване. Процесът дишане се осъществява в белия дроб. Въздухът достига до него през трахеята и бронхите. След бронхите попада в бронхиолите, разклоняващи се като клоните на дърво, по върховете на които са разположени алвеолите. (прочетете подробно в статията Как дишаме)

Алвеолите са "пристанището", през което трябва да премине въздуха на път за нашите клетки и обратно – от там минава освободеният от клетките въглероден диоксид, за да го издишаме. В белите дробове има много алвеоли, всяка от които чака да поеме полагащата й се глътка въздух, за да я насочи към кръвоносните съдове, до клетките на нашите органи. В кръвоносните съдове пък има определен брой молекули хемоглобин, които, подобно на куриери, очакват да получат своята пратка “кислород”, за да я занесат на клетките. Забелязвате ли – всяка алвеола трябва да се изпълни с въздух. И всяка молекула хемоглобин трябва да има кислород, който да пренесе. По една или друга причина обаче, не винаги всички алвеоли се изпълват с въздух и не всички молекули хемоглобин са натоварен с кислород, който да отнесат до клетките. Това се случва, когато не вдишваме достатъчно кислород, т.е. не дишаме добре.  

Кога детето не диша добре?

 1. Когато повърхностното дишане се е превърнало в навик

Забелязали ли сте колко дълбоко поемате въздух, след като сте тичали например? Това е една от причините движението и спортът да са толкова важни за здравето и имунитета ни.  При движение дишането става дълбоко, Циркулацията на кръвта се засилва и разнася по-голямото количество кислород по-ефективно. Има различни упражнения  и практики да научим децата си да дишат дълбоко, за които ще пишем в следващи материали.


 1. Когато носът е запушен

Носът има важна задача – той отговаря за това до белите дробове да стигне само чист въздух. Той е естествен "филтър" за прах, частици, вируси, бактерии, затопля и овлажнява въздуха, който вдишваме, като за тези цели отделя слуз. Когато обаче не може да се справи, той реагира като се запушва и количеството слуз се засилва и задържа – създава се среда за развитие и на бактерии.

Така затрудненото дишане означава не само по-малко кислород и енергия за тялото ни, което се бори с болестта, но и отворен за секретите, бактериите и вирусите път надолу, към белия дроб. В тази ситуация, отпушващите носа спрейове са добро решение за симптоматичното лечение, стига да се използват правилно, защото осигуряват път на въздуха, а с това засилват шанса на организма да се справи с инфекцията.

 1. Когато носните секрети се задържат и стичат надолу

За да стигне до алвеолите в белите дробове, въздухът преминава последователно през носа (понякога устата), гърлото (фаринкса и ларинкса), трахеята, бронхите и техните разклонения – бронхиолите. Това са пътищата, през които той би следвало да мине безпрепятствено. Това не е така, когато има стичаща се надолу слуз. Тя затруднява преминаването на въздуха, като може да предизика и възпаления по дихателните пътища. Според засегнатото място, диагнозата може да бъде синузит, фарингит (с болки в гърлото), трахеит (кашлицата е болезнена), ларингит, ларинготрахеит (лаеща кашлица). 

Секретът предизвиква механично дразнене и задейства един важен рефлекс – кашлицата. Едновременно с това, тя е и симптом, сигнал за това, което се случва.

Първи симптоми за проблем с дишането – кашлица и учестено дишане

Ако кашлицата е продуктивна, тя може да придвижи секрета обратно. Ако не, секретът може да продължи пътя си надолу, през лигавицата на бронхеолите и алвеолите. Подложена на дразнене, в нея се развива възпалителна реакция. Може да се възпали и външната обвивка на белия дроб – плеврата. Стига се до диагнози като бронхит, бронхиолит, пневмония, плевро-пневмония. Появява се още един важен симптом – учестеното дишане. Недостигът на кислород води до още по-ниско ниво на енергия, недостатъчна на организма да се справи сам. Детето е отпаднало и сънливо, дори вяло. При силно възпаление на повърхностния слой на алвеолната торбичка се развива пневмония.

 1. Когато дихателните пътища са стеснени.

Лигавицата, покриваща дихателните пътища, постоянно произвежда секрет, който я предпазва от нараняване и спира преминаването на твърди тела и частици. При постоянното ú дразнене, секрът се увеличава, започва възпаление и се запушват дихателните пътища. Подобен процес се наблюдава при астма. Симптомите и лечението по пътя на хремата са описани накратко в нашата таблица “От хрема до пневномия” 1. Когато въздухът не е чист


Замърсеният с изгорели газове или пушек от твърдо гориво в комините въздух носи в себе си миниатюрни частици, които не винаги носът успява да филтрира. Те изминават целия този път до алвеолите ни заедно с кислорода. Кислородът е по-малко и недостатъчно. По пътя си, тези частици също дразнят дихателните пътища. Особено тежко е в мъгливите есенни дни, когато мъглата задържа замърсителите и ние ги вдишваме. Пречиствателите за въздух и избягването на разходки навън са добър избор в тези периоди. 

 1. Когато в дихателните пътища има чужд предмет
   

Колко вдишвания и издишвания в минута са нормални?

За една минута децата до 2 месеца правят средно 60 вдишвания в минута (по данни на СЗО), от 2 до 6 месеца правят средно между 40 и 50 вдишвания, в периода 6-12 месеца – между 30 и 40, в периода 1-3 г – между 20 и 30, в периода 3-8 г – между 20 и 25, след което намаляват до 15 на 18 годишна възраст. Тъй като по света има различни референтни стойности, изследването*, което цитираме тук е обобщило всички и дава средната на тях стойност. Според СЗО децата до 2 месеца правят средно 60 вдишвания в минута.


Кога има повод за тревога?

Когато детето е болно, родителят лесно може да забележи повърхностното или учестено дишане, а с помощта на часовник, може да засече броя вдишвания в минута. При отклонение, нуждата от лекар е спешна, като вземете обаче под внимание, че при покачване на телесната температура също има учестено дишане.

Внимание:  Учестеното дишане е сигнал за възможно наличие на пневмония. 

Когато има съмнения, че дишането не е пълноценно, се отчита и нивото на хемоглобина в кръвта. Ако то е ниско, това означава, че до клетките ни не достига достатъчно кислород.


Когато детето кашля

Когато детето кашля, е нужно да се провери какво се случва по описания по-горе път на дишането. За целта е важно да бъде прегледано от лекар. Той ще го преслуша, за да чуе дали въздухът преминава безпрепятствено през дихателните пътища до белите дробове и дали няма шумове, дължащи се на наличието на течност в алвеолите. Добре е да можете да му отговорите на следните въпроси:

Какво ще ви попита лекарят:

 • От колко време кашля детето
 • Колко интензивно кашля
 • Когато кашля, успява ли детето да изкашля храчки
 • Какъв е видът на храчките – цвят, гъстота
 • Кога кашля най-много – сутрин, нощем и т.н
 • Има ли други симптоми – например температура, хрема и т.н.
 • От какво се облекчава кашлицата – например 
 • Има ли конкретни дразнители, при които се усилва
 • Има ли в семейството ви болни с астма, екзема, уртикария, малабсорбционен синдром или муковисцидоза.

Още по темата

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Доброволно изтегляне на дигитален видео монитор Philips Avent (SCD620) 

Като предпазна мярка Philips доброволно изтегля и обезщетява притежателите на този модел. Прочети повече...

Харесай ни във Facebook