Меню

Майчината прегръдка „работи“ по-добре от машините

Майчината прегръдка „работи“ по-добре от машините

Днес, 17 ноември, е Световният ден на недоносените бебета. На най-беззащитните сред децата, които въпреки това смело се борят за живота си. Как да им помогнем ли? Точно на тази тема си говорим с Таня Русева от Ла Лече Лига – за грижите около преждевременно роденото дете. За предизвикателствата, пред които се изправят майките, за да им осигурят най-доброто. И за онези, които са готови да им се притекат на помощ.

В света се раждат 15 млн. недоносени деца, тоест всяко десето дете се ражда преждевременно, и всяко седмо от недоносените деца не оцелява...

Такава е световната статистика. В България годишно се раждат 70-80 хил. деца, средногодишно и около 9% от тях са недоносени, тоест 6750 недоносени бебета годишно.

Таня Русева е от Пловдив, майка е на две госпожици. Тя е много неща, включително и архитект по професия, но в случая я „разпитваме“ в качеството ѝ на акредитиран Ла Лече Лига лидер и международно сертифициран консултант по лактация към международния борд на консултантите IBLCE.
Няма начин ако сте бременна или майка на мъник да не сте попадали на нейна лекции за кърменето, или пък статия за кърмене, захранване, родителство – както в интернет, така и в списания и вестници. Автор и съавтор е на различни брошури за кърмене, издавани от Ла Лече Лига и други неправителствени организации.

Експертите твърдят, че 75% от неоцелелите недоносени деца биха могли да бъдат спасени. Казват, че за оцеляването си недоносеното бебе се нуждае „само“ от три неща: топлина, храна и любов.

Критично важно за преждевременно роденото дете е топлината, и то човешката топлина, не само тази, която предоставя кувиозът или лампата.

Да, топленето на мъничето „кожа до кожа“ е най-доброто, което може да получи.

Има впечатляващи случаи на много мънички бебета с критични показатели, гранични за оцеляване – около и под 600 грама тегло, които оцеляват именно защото са били „кожа до кожа“ с майката. Дори в новините се появяват случаи на бебенца, записани като починали, слагат ги на гърдите на майката, за да се сбогува тя с бебето и след известно време то започва да дава признаци на живот и оцелява. Потресаващо е как майчината прегръдка успява да спаси живот, да върне живот. В специалния брой на онлайн изданието на Ла Лече Лига сме публикували и няколко лични истории, свързани с това.

Доколко този метод се прилага в българските болници? Дете, родено преждевременно и с очевидни проблеми, задължително се настанява в спешния сектор.

Малко по-трудно е това да се случи в българските болници, въпреки че вече и у нас се виждат действителни промени. Нещата започват малко по малко да се променят. Защото има болници, където се опитват да прилагат практики, които са доказано работещи по света.
Така наречената кенгуру майчина грижа на пръв поглед изглежда примитивна – използва се не съвременно модерно оборудване, а майката като затоплящо „устройство“, като кувиоз. Методът всъщност е разработен от южноафриканският лекар Нилс Бергман, който за първи път е изпробвал тази техника в мисия в Зимбабве, където не е разполагал с кувиози. Пробва да постави недоносените бебенца върху гърдите на майките им веднага след раждането и се оказва, че това драматично подобрява шансовете им за оцеляване и те имат по-добри показатели от бебетата в кувиоз. През 1995 г. той въвежда тази техника в Южна Африка и 5 г. по-късно тя става официална в една от провинциите на страната. Успехите ѝ постепенно я правят известна в света. Сега тя се прилага дори на места, оборудвани със свръхмодерна техника, защото майчината прегръдка „работи“ по-добре от машините.
Не става дума за отричане на съвременните методи, кенгуру майчината грижа може (особено в съвременните условия, които има в нашата страна) да се използва паралелно с кувиоза. Доколкото съм запозната, на Запад, където се прилага кенгуру майчината грижа, също се прави паралелно, т.е. повишават се максимално шансовете на бебето, като се съчетае важният контакт с майката и съвременните достижения в медицината.

Дано се разшири прилагането ѝ и в България...

Освен всичко друго този метод дава възможност бебетата да получават кърма, което е от критична важност за преждевременно родените.

Вторият фактор за оцеляването им – храната. Кенгуру грижата им осигурява достъп до нея винаги, когато поискат...

Недоносените бебета не винаги имат достатъчно развит сукателен рефлекс и може дори да не се справи с кърменето. Но това не прави кърмата по-малко важна за тях, дори напротив. Когато майките се обръщат към нас, за да им помогнем да преодолеят пречките, които срещат при кърмене на недоносените деца, ние ги насърчаваме да не се отказват въпреки всичко – насърчаваме майката да се изцежда, да търси всякакви начини и възможности да дава на детето си кърма, особено в началото, защото тя е различна по състав и е много ценна за него.

Има ли болници, в които се дава изцедена кърма на недоносените, които са затворени в кувиоз?

В много родилни отделения това се прави. Признавам, че не е толкова лесно да се осъществи, колкото е в други страни. Дори да е рядка практиката недоносеното да се сложи на гърдите на майката, в много отделения приемат изцедената кърма и понякога я дават свежа, понякога я пастьоризират, преди да хранят малкото с нея. Има в България места, където това се прави.

Безспорно храненето на бебето с кърма, когато то е в кувиоз, е по-сложна процедура. Лекарските екипи се притесняват от това да не би кърмата да е замърсена или заразена, което би било голям риск за новороденото. Но като се има предвид, че тя може да се окаже животоспасяваща, пречките не са непреодолими...

Разбира се. Не спорим изобщо, че при едно недоносено бебе хигиената трябва да е много по-стриктна, но наистина няма нищо невъзможно. Включително има случаи бебето да се храни със сонда с изцедената кърма, ако още не е готово да яде от шише. Има места, където това се прави и е чудесно, защото така наистина се увеличават шансовете за живот на преждевременно родените.

Шансовете им за живот и за развитие. Преждевременно родените се справят по-трудно, защото вътрешните им органи, включително и мозъкът, не са достатъчно „узрели“ за живот извън утробата. Кърмата помага за развитието на имунната система, но също и на мозъка.

Във всяко отношение е важна за тях майчината кърма. А когато майките успеят да приберат децата си вкъщи, те възстановяват контакта си с тях, който са изгубили заради по-ранното раждане. А когато имат нужда от помощ в кърменето, те трябва да я потърсят – за храненето на бебето, за поддържането на лактацията – помощници могат да намерят и в Ла Лече Лига.

Третият фактор за оцеляването на преждевременно родените е любов, но едва ли някой се съмнява в това. Имате ли конкретен съвет?

Майчината кенгуру грижа на практика осигурява и трите неща – и топлина, и храна, и любов. Дори да се наложи временно отделяне на бебето от майката, то рано или късно се справя и майчината прегръдка го чака. Действително кенгуру грижата дава всичко наведнъж.

Работата на Ла лече лига да повишава информираността на семействата за оптималното хранене на новороденото е много важна за всички, но особено за семействата с недоносено бебе...

Много е важно майките да знаят, че има откъде да намерят информация и подкрепа. Важно е да потърсят такава подкрепа, за да се справят по-лесно с проблемите, с които се срещат в грижите за малкия човек.

Още по темата

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с вашия термин или възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook