Меню

Млека за кърмачета и преходни млека

Млека за кърмачета и преходни млека

Понякога кърменето е неуспешно. Към храната на бебето трябва да се добави мляко за кърмачета или то да премине изцяло на хранене с него. Млеката за кърмачета са сигурна алтернатива на майчината кърма. Те осигуряват на бебето условия за добър растеж и развитие. Какво мляко е най-подходящо за вашето бебе ще обсъдите и  решите с неговия лекар. Но все пак – какво е добре да знаете за тях:

Основните типове млека

 1. На основата на краве мляко – повечето млека се произвеждат от краве мляко, преминало през специална обработка, за да наподобява майчината кърма. Така се постига оптимален баланс на хранителни вещества и се улеснява усвояването на млякото в храносмилателната система на бебето. Но някои деца, особено тези с предразположение или с развитие на алергия към белтъците на кравето мляко, не могат да се хранят с такова мляко.
 2. Млеката се разделят и според възрастта на бебето. За родените преждевременно деца с ниско тегло са създадени специални млека.

„Млека за кърмачета” е наименованието на храните за кърмачета, произведени изцяло на базата на белтък от краве мляко и подходящи за новородени до 6-месечна възраст (преди наричани „адаптирани млека”). „Преходни млека” са новите наименования на храните за кърмачета, произведени изцяло на базата на белтък от краве мляко и подходящи за кърмачета над 6-месечна възраст (преди наричани „частично-адаптирани млека”, „полу-адаптирани млека” или други техни производни).

 

 1. Специални млека за кърмачета – това са млека, в които една от главните хранителни съставки – протеинът или въглехидратите, са заменени с подходяща алтернатива, която бебето със съответна непоносимост би могло да понесе. Изписват се задължително от лекар и не бива да бъдат променяни без лекарска консултация. Такива млека са безлактозните млека – когато детето има непоносимост към лактозата и протеиновите хидролизати. Протеинови хидролизати – те са подходящи за деца, които имат семейна история за алергия към краве мляко или към соя. Млеката с протеинови хидролизати се смилат по-лесно и много по-рядко предизвикват алергични състояния. Те се наричат хипоалергенни млека за кърмачета.

 

Защо не  краве мляко?

Млеката за кърмачета са доближени по състав до майчиното мляко и така осигуряват хранителните вещества, от които се нуждаят повечето деца. Кравето мляко няма този оптимален състав. Хранените с него деца не получават подходящите хранителни вещества и са с повишен риск от заболявания – например анемия.

Трябва ли да са обогатени с желязо?

Да. Желязото е необходимо за правилния растеж и развитие на бебето, особено през първата година от живота. Най-лесно то се осигурява чрез храненето. Майчината кърма съдържа лесно усвоимо от детския организъм желязо. Млеката за кърмачета (адаптирани млека) трябва да се обогатяват с него.

 

С какво друго са обогатени?

 • Омега-3 мастни киселини, които се намират в майчиното мляко – арахидонова (АRА)  и докоза-хексанова (DHА). Проучванията сочат, че добавянето на тези мастни киселини влияе благоприятно върху развитието на нервната система, мозъка и зрението. Допълнително се добавят и витамини – например витамин Д.
 • Пре- и про-биотици: Имат за цел да наподобят имунните свойства на майчиното мляко и с това да подпомогнат развитието на здравословни бактерии в стомаха на бебето.

Препоръчителни количества мляко и млечни продукти

Осигуряването на пълноценен хранителен прием при децата се гарантира чрез препоръчаните от експертите средно дневни количества мляко и млечни продукти (среднодневен продуктов набор), съобразени със съвременните изисквания и физиологични норми за хранене и обичайната физическа активност за съответната възраст.

От 0 до 11 месеца


Препоръки за необходимото среднодневно количество предлагано мляко за кърмачета и режим на хранене за деца на възраст от 0 до 6 месеца (СЗО, 2006):

Възраст на кърмачето брой хранения/ден Количество мляко
за кърмачета (мл) за един хранителен прием*
Необходимо количество мляко
за кърмачета мл/ден*
от 0 до 1 месеца 8 60 480
от 1 до 2 месеца 7 90 630
от 2 до 4 месеца 6 120 720
от 4 до 6 месеца 6 150 900

 

 *Количеството мляко за кърмачета се отнася за готов за консумация продукт в мл, приготвен съобразно изискванията на фирмата производител, посочени на етикета на съответното мляко.

 

Продукти/Количество
(грама на ден)
Възраст
6-8 месецa 9-11 месецa
Мляко и млечни продукти общо 550 г 560 г
 • мляко за кърмачета в готов за консумация вид
550 г 550 г
 • сирене меко обезсолено (нето тегло)
0 г 10 г

Препоръчваното количество мляко за кърмачета е ориентировъчно, трябва да се съобрази с апетита, здравословното състояние и физическото развитие на детето, теглото при раждане, необходимост от хранителна подкрепа поради заболяване или извънредна физическа активност и др.

Оптимално количество се изчислява с пример за дете над 3200 г като използването на калориен метод: физиологичните потребности се съотнасят към кг телесна маса.

 • 115 ккал/кг тегло за първите 6 месеца след раждането;
 • 110 ккал/кг тегло за вторите 6 месеца.

3 месечно кърмаче с тегло 5 кг (5000 г) има потребности от 115 ккал х 5,0 кг = 575 ккал/ 24ч.

Млеката за кърмачета са с плътност 670-680 ккал/литър, така изчислените 575 ккал се съдържат в ≈ 858 мл мляко за кърмаче.

858 мл мляко/24 часа или 858 мл: 6 приема ≈140 мл мляко на прием

Препоръки за необходимото среднодневно количество предлагано мляко за кърмачета и режим на хранене за деца на възраст от 0 до 6 месеца (СЗО, 2006).
 

Деца от 1 до 3 години

На децата след навършване на 1 годинка – от 1 до 7 години се препоръчва ежедневно да приемат средно 2 чаши мляко - около 500 мл прясно мляко (400 г кисело) и млечни продукти 25 г до 50 г (сирене, извара или кашкавал). Киселото мляко се включва като компонент на закуска, в ястия, десерти, самостоятелно и/или с добавени нарязани пресни или сушени плодове, както и сок от плодове. Прясно мляко се предлага самостоятелно като напитка или като компонент в пюрета, супи и десерти.

Продукти/Количество
(грама на ден)/нето

Възраст
1-3 години
Мляко и млечни продукти общо 425 грама/ден
 • мляко с масленост ≥3.6 %
400 грама/ден
 • сирена, извара, кашкавал
25 грама/ден

 

 

Деца от 3 до 7 години

 

Продукти/Количество
(грама на ден)/нето

Възраст
3 - 5 години 5-7 години
Мляко и млечни продукти общо 430 г 430 г
 • мляко
400 г 400 г
в т. ч. мляко с масленост 3-3,6% 250 г 200 г
в т. ч. мляко с масленост 2% 150 г 200 г
 • сирена, извара, кашкавал
30 г 30 г


Много родители се притесняват, че детето не изпива препоръчителното количество от 2 чаши на ден мляко като напитка. Започването и/или завършването на деня с чаша топло мляко, даването на чаша айрян към следобедната закуска, са добър хранителен навик, но е възможно детето да получи препоръчителното количество мляко не като напитка, а като част от храната (каша, крем, попара, сладолед и т.н.)

 

Източник: Препоръки за хранене на МЗ и НЦООЗ:

Препоръки за здравословно хранене на кърмачета

Препоръки за здравословно хранене на деца от 3 до 6 г

Препоръки за здравословно хранене  за ученици от 7 до 19 г

 

Бъдете внимателни за:

Здравината и целостта на опаковката на бебешките млека – повредените опаковки могат да създадат риск за здравето на бебето;

 Датата на годност;

 Продължителността на употребата след отваряне на опаковката;

 Внимателно съхранение след отварянето.

 

Докога да се използва мляко за кърмачета

В общия случай до края на първата година от живота. Изберете с лекаря на бебето подходящия момент за преминаване от хранене с адаптирано, към хранене с краве мляко. При хранене с краве мляко избирайте пълномасленото.

Как се приготвя мляко за бебето

1. Измийте ръцете си. 
Преди да започнете приготвянето на храната на бебето внимателно измийте ръцете си с топла вода и сапун, като обърнете особено внимание на областта около ноктите и между пръстите.
 

2. Подгответе съдовете: стерилизирайте шишетата, бибероните, капачките и пръстените. Съхранявайте ги в затворен съд преди употреба.

3. Измерете точно количеството мляко на прах според описанието на опаковката, като използвате приложената от производителя мерителна лъжичка. Добавете точно необходимото количество преварена вода, следвайки указанията на опаковката.

 4. Затоплете приготвеното мляко, ако е необходимо:

 1. Поставете пълното с мляко шише в топла, но не вряща вода, или  под течаща топла вода.
 2. Не затопляйте в микровълнова печка. Млякото може да не се затопли равномерно и част от течността да бъде гореща и да изгори бебето.
 3. Проверявайте температурата на храната на бебето преди да му я предложите – храната трябва да бъде приятно топла.

5. Съхранявайте внимателно и при подходяща температура веднъж приготвеното мляко.

 1. Ако приготвяте повече шишета наведнъж , обозначавайте точно часа.
 2. След приготвяне ги поставете в хладилник.
 3. Ако не са използвани в продължение на 24 часа, изхвърлете млякото.
 4. Не замразявайте приготвеното мляко.

 

 

 

Бел. ред. Добър избор са органичните и био сертифицираните млека, поради гарантираната чистота на съставките им.

Още по темата

Публикации

 • Варицела

  Кой може да се разболее, как става заразяването, какво представлява обрива, за колко време минава, какво да правим,...
 • Таблица - от хрема до пневмония

  Симптоми, за които да следите + какво да направите, когато видите, че детето има хрема, кашлица, температура, общо...
 • Диария

  Диарията е многократно отделяне на рядко-кашави воднисти изпражнения, с повече слуз, белезникави ядки и неприятна...
 • Повръщане при бебетата

  Бебетата повръщат лесно. При повръщането, храната излиза с по-голямо или по-малко усилие от устата, често и от носа...
 • Закърмване на новороденото

  В началото стомахчето на бебето може да поеме едва около 10-15 мл. на кърмене, а нуждата от силна...
 • Колики

  Коликите протичат с различна тежест и продължителност, но могат да достигнат и до 3-4 часа. Бебетата на кърма са с...

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook