Меню

Мляко

Мляко

Първата храна, с която новороденото има допир, е майчиното мляко. Най-доброто мляко за бебето, поне до навършване на една година, е майчиното.

Млякото продължава да е незаменима храна за децата от всички възрасти, поради оптимална му балансираност – пълноценни белтъчини, лесноусвоими мазнини и въглехидрати, основен източник на калций, съдържание на фосфор и други минерали и микроелементи.

Според вида на белтъчините млеката се делят на казеинови (краве, овче, козе, биволско) и албуминови (кобилешко, магарешко, майчина кърма). Албуминовите млека са с по-голяма хранителна и биологична стойност, аминокиселините в тях са оптимално балансирани, по-високо е съдържанието на захари (лактоза).

Сравнение на състава на различните видове млека:

Вид мляко

Белтъци

Мазнини

Въглехидрати

Минерали

Краве

3,50%

3,8%

4,80%

0,75%

Овче

5,50%

7,20%

4,30%

0,82%

Козе

3,00%

4,20%

4,50%

0,70%

Биволско

4,00%

7,50%

4,50%

0,80%

Майчина кърма

1,25%

3,60%

7,50%

0,20%

Кравето мляко намира най-широка употреба в целия свят, затова и алергията към него е най-разпространена. Кравето мляко е по–подходящо за децата до 3 години от козето, биволското и овчето.

Детето се захранва най-напред с млечно-кисели продукти – те имат антибактериален ефект, способстват за развитието на „добрите” бактерии в стомашно-чревния тракт, повишват усвояването на желязото от храната, стимулират имунната ситема. Започва се със сирене през седмия месец, след това може да се включи извара. Към 9-10 месец се дава кисело мляко, у нас традиционно за следобедно хранене се използва кисело мляко с бисквити.

Киселото мляко е продукт, получен в резултат на млечно-кисела ферментация, предизвикана основно от лактобацилус булгарикус и стрептококус термофилус. Млечно-киселите бактерии разграждат белтъците до пептиди и свободни аминокиселини, а мазнините – до свободни мастни киселини.

Млечната захар (лактоза) се разгражда до млечна киселина – една от най-важните съставки на киселото мляко с голяма биологична активност. Тя създава оптимални условия за развитие на млечнокиселите бактерии и потиска развитието на гнилостна и патогенна микрофлора в дебелите черва. Киселото мляко подобрява стомашната секреция, нармализира персталтиката, намалява газообразуването, предпазва от запек.

Ако детето приема добре и без признаци на алергия млечно-киселите продукти и адаптираното мляко (ако не е на кърма), прясното мляко може да се включи при навършване на 12-14 месеца. Някои педиатри отлагат включването на прясното мляко до 1,5-годишна възраст.

При деца с алергия към белтъка на кравето мляко също се започва с ферментирали млечни продукти и след тово с прясно мляко, но това става на по-късен етап, след 1,5-2-годишна възраст, според конкретния случай.

Млякото и млечните продукти, които се дават на децата, трябва да са пълномаслени.

Не бива да се прекалява с количествата. Ориентировъчно те са:

за възрастта 1 година

прясно мляко около 1 чаша,
кисело мляко около 250 мл.,
сирене (извара) 15 г;

за възрастта 1,5-3 г.

прясно и кисело мляко 300-350 г,
сирене/извара 15 г,
кашкавал 10 г;

за възрастта 3-6 г.

мляко 400 г.,
сирене/извара 20 г,
кашкавал 15 г.

Още по темата

  • Какво да пият децата: мляко

    Защо млякото е важно за децата? Какво мляко да пият? Кърмене и прясно мляко. Кога да предложим краве мляко? Пълномаслено или обезмаслено? Препоръчителни количества. Има ли...

  • Захарта в храната на децата

    Какви са съвременните препоръки за прием на добавена захар при децата? Прочетете.

  • Готовност и начало на захранване

    Можете да четете тези редове, когато искате да се подготвите за захранването на бебето или вече сте опитали да захраните детето, но сте срещнали някои...

  • Захранване: кои храни да отложим?

    Няколко научни изследвания през последните години доведоха до промяна на списъка със забранени храни в първите месеци след захранването. 

  • Бобови храни

    Бобовите храни (грах, леща, нахут и зрял фасул) са препоръчителна растителна атернатива на животинските белтъчни храни, защото са богати на растителен белтък, на минерали...

  • Остра диария (гастроентерит)

    В тази статия можете да прочетете за възможните причини, за симптомите и за лечението на диарията. Да научите кога и как да реагирате при диария, а също и как да...

Публикации

  • Хранителните алергии

    Хранителната алергия представлява повишена чувствителност на организма към определени хранителни вещества. Добре е...
  • Месо

    Месото е основен източник на пълноценен белтък. За децата в ранна детска възраст се препоръчват бедните на...
  • Птиче месо

    По своята хранителна и биологична стойност птичето месо не отстъпва на месото от бозайници. То съдържа по-малко и...
  • Течности

    Българските педиатри все още не са единодушни за даването на вода на кърмачетата. При изключително кърмене, когато...
  • Мазнини

    Мазнините са един от основните източници на енергия за организма. Но освен това много важна е структурната им...
  • Белтъчини

    Белтъчините (протеините) имат особено голямо значение за растящия детски организъм. Те имат висока биологична...
  • Месо

    Месото е основен източник на пълноценен белтък. За децата в ранна детска възраст се препоръчват бедните на...
  • Хранителните алергии

    Хранителната алергия представлява повишена чувствителност на организма към определени хранителни вещества. Добре е...
  • Белтъчини

    Белтъчините (протеините) имат особено голямо значение за растящия детски организъм. Те имат висока биологична...
  • Пробиотици

    Пробиотиците са жизнеспособни микроорганизми, които допринасят за развитието и функционирането на нормалната чревна...
  • Течности

    Българските педиатри все още не са единодушни за даването на вода на кърмачетата. При изключително кърмене, когато...
  • Мазнини

    Мазнините са един от основните източници на енергия за организма. Но освен това много важна е структурната им...

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook