Меню

Може ли да се поставят ваксини по време на епидемична обстановка?

Може ли да се поставят ваксини по време на епидемична обстановка?

Въпрос: Може ли по време на епидемична обстановка да се поставят ваксини? 

Отговор: Не.

13 март 2020 г

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която се въвеждат противоепидемични мерки на територията на Р България до 29.03.2020 г., сред които е забраната на детските и женски консултации, профилактичните прегледи и имунизации. Виж пълната заповед тук. 

 

  1. По време на грипния период и във връзка със зачестилите случаи на коронавирус официално е забранено да се поставят ваксини. Причината е, че в обкръжението на детето може да има хора, които са били в контакт с вируса, без да проявяват симптоми. Поставянето на ваксината намалява временно имунитета на детето и улеснява заразяването му с вируса. В резултат, то може да направи тежка реакция.
    Д-р Захаринка Гочева, педиатър, личен лекар, София


 

  1. По време на карантина никой няма право да провежда детска консултация, по време на която се поставят и ваксините. Категорично трябва да се изчака с поставянето на ваксините. Колкото до времето, за което може да се отложат, то ще бъде определено от Районните Здравни Инспекции (РЗИ). Опасен е не само коронавирусът, но и грипните вируси. Пориодът преди проява на симптоми на заболяването, но при налична инфекция у детето е особено опасен за поставяне на ваксините, защото имунната система вече е отслабена от вирусите.
    Д-р Живка Чалъкова, педиатър, неонатолог, Пловдив

Още по темата

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с вашия термин или възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook