Меню

Нарушен баланс на мастните киселини

Нарушен баланс на мастните киселини

Цитат от книгата "Здраве от природата за най-малките"

В Първа глава подробно разгледахме ролята на различните хранителни мазнини за здравето. По-точно се спряхме на полезните ефекти на т.нар. полиненаситени мазнини, които са два основни вида мастни киселини: омега-3 и омега-6. Основната мастна киселина омега-6 в храната е линоловата киселина, която се съдържа в изобилие в растителните масла: конопено, тиквено, слънчогледово, шафраново, сусамово, царевично, орехово и соево. Основните мастни киселини от вида омега-3 са алфа-линоленова киселина (намира се в растителни източници, например ленено масло), ейкозапентаенова киселина (ЕПК, англ. EPA) и докосахексаенова киселина (ДХК, англ. DHA), които се съдържат предимно в мазните риби. Линоловата, алфа-линоленовата, ейкозапентаеновата и докосахексаеновата киселина често се обединяват под названието незаменими (есенциални) мастни киселини (НМК).

Както омега-3, така и омега-6 играят важна роля за здравето, макар че имат общо взето противоположно действие. Изводът е, че от съществено значение е съотношението им в организма. Някои учени смятат, че идеалното съотношение между мастните киселини омега-3 и омега-6 в храната е 1:1. Вижда се обаче, че много деца страдат от недостиг на НМК - и по-конкретно на омега-3 (в сравнение с омега-6), което може да има сериозни последствия за здравето им.

 

Страда ли детето ви от недостиг на омега-3?

Освен обучителни и поведенчески проблеми, като дислексия и хиперактивност, дефицитът на омега-3 се проявява и с други симптоми. Целта на този въпросник е да ви помогне да прецените дали детето ви страда от недостиг на този вид НМК. 
 

Какви проблеми се свързват с недостига на омега-3 мастни киселини?

Една от основните функции на омега-3 мастни киселини е свързана със структурата и работата на мозъка. Смята се, че докосахексаеновата киселина има голямо значение за изграждането на мозъка в майчината утроба, както и за растежа и развитието му след раждането. Ейкозапентаеновата киселина също е важна и изглежда, играе роля в ежедневната работа на мозъка.

Дефицитът на омега-3 мастни киселини може да се прояви по най-различни начини, включително дислексия (вж. Втора част, Дислексия и диспраксия) и дефицит на вниманието (пак там, Дефицит на вниманието и хиперактивност). В дългосрочен план недостигът на омега-3 мастни киселини може да доведе до възпаления (например артрит) и повишен риск от сърдечносъдови проблеми, като сърдечни заболявания и инсулт.

 

Какво предизвиква нарушаване на баланса на незаменимите мастни киселини?

Дисбалансът на незаменими мастни киселини изглежда сравнително ново явление, което може би отразява промените в производството на храните, методите за отглеждане на животните и начините на хранене. През последния половин век станахме свидетели на бум в употребата на частично хидрогенирани мазнини и трансмастни киселини в преработените храни (вж. Първа глава). Те не само са нездравословни сами по себе си, но и явно пречат на организма да усвои полезните НМК.

Широко разпространените начини за отглеждане на животни в наши дни също не спомагат за приема на НМК. Дивите животни и тези, които се хранят с трева, са богати на омега-3, но в месото на интензивно отглежданите и хранените със зърно се съдържат много по-малко омега-3 и повече омега-6 мастни киселини. Рибите от рибните ферми също имат по-малко омега-3 от живеещите в естествени условия.

Друга постепенна, но сериозна промяна в начина ни на хранене през последните десетилетия е намаляването на консумацията на храни, богати на омега-3 (като мазни риби например), и значителното повишаване на храните с високо съдържание на омега-6 (включително бързи и силно преработени продукти). Важен фактор за баланса на НМК в детския организъм е и храненето в най-ранна кърмаческа възраст. Майчиното мляко е богато на омега-3 мастни киселини, за разлика от адаптираното. Понякога проблемите са заложени още вътреутробно, ако например майката приема прекалено малко омега-3 мастни киселини по време на бременността (за повече информация вж. Пета и Шеста глава).


Проверете с ВЪПРОСНИКА Страда ли детето ви от недостниг на омега-3?

 

Препоръчваме ви книгата на д-р Джон Брифа "Здраве от природата за най-малките", от която поискахме тези цитати. 

За повече информация посетете и нашите рубрики Основни храни и Основни хранителни вещества.

Още по темата

Още от ИК "Хермес"

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Доброволно изтегляне на дигитален видео монитор Philips Avent (SCD620) 

Като предпазна мярка Philips доброволно изтегля и обезщетява притежателите на този модел. Прочети повече...

Харесай ни във Facebook