Меню

Рубрики

Най-вълшебният разговор между майка и дъщеря

Най-вълшебният разговор между майка и дъщеря

Казвам се Надежда и съм майка. Благодарна съм и за двата факта. Името много ми е помагало в безброй ситуации, когато се е налагало “да се хвана за косата и да се изтегля на повърхността” като Барон фон Мюнхаузен. А майчинството е Дар! Дори когато нещата са различни от общоприетото, дори когато детето е прекрасно, обичливо, вълшебно и с “етикет” синдром на Даун. Абревиатурата СД, която толкова ме потискаше, я преформатирах на Слънчеви деца и оттогава всички ги наричат така.

Преди два дни видях в социалните мрежи, че октомври е посветен на осведомеността на обществото за всичко, свързано със синдрома на Даун, и с радост популяризирах информацията, доволна, че освен официалния празник (21.03) си имаме цял месец от годината. Възприех го като подарък, защото дъщеря ми е родена през него, виждам в това един добър повод за съзнаване, усещане и споделяне на света на хората със синдром на Даун. В България още не е известно съществуването на Този Специален Месец, както правилно отбеляза един приятел. Той намекна, че това е работа на медиите, аз го контрирах, че би могло да е личен принос на всеки от нас, родителите, роднините, приятелите, познатите и “симпатизантите”. Точният ми отговор гласеше: “Не знам за медиите, но ако всеки от нас говори, показва, обяснява, приема и подкрепя слънчевите хора през този месец, а и през всички останали, може би с по-бавна скорост от медийната, но ще настъпи моментът, в който всички ще знаят защо Октомври е специален.”

И ако вие вече знаете какво представлява синдромът на Даун, много се радвам да добавя още един щрих към невероятната и необятна същност на тези докоснати от Бог създания чрез споделянето на снощния разговор с дъщеря ми. А ако още никога не сте чували за слънчевите деца, особено ми е приятно, че първото ви впечатление ще бъде точно това.

 

Най-вълшебният разговор между майка и дъщеря:

Аз: Обичам те, Магичка!

Тя: Аз теб още повече, мамо! Гордея се с теб!

 

Честит месец на осведомеността за всичко, свързано със синдрома на Даун!

Мила дъще, аз се гордея, че си моя рожба и ме избра!

 

Да, Маги е възможно да не стане ядрен физик, нито хирург, но е най-щедрото, мило, чистосърдечно и слънчево създание на света наред с много други и знам, че по най-светъл и искрен, единствено неин, неповторим начин докосва всеки по пътя си!

П.П. До момента е дала заявка да стане: балерина, художник, готвачка, собственичка на ресторант, космонавт и кмет, подкрепям я, каквото и да избере, а ако мен ме няма, сигурна съм, че ще намери подкрепа свише, защото Маги може всичко и е доброта в чист вид!

Още по темата

 • Летни вирусни инфекции

  Пикът на ентеровирусните инфекции е през лятото и есента. Симптомите им наподобяват тези на грипа и COVID-19. Какви са те и опасни ли са за децата?

 • Сезонен вирус или COVID-19?

  Можете ли да разграничите сезонните вируси от COVID-19? Откъде най-често идват заразените случаи в практиката на д-р Гочева? Опасни ли са детските градини, кой плаща за...

 • Сдружение ЛАРГО – Кюстендил, изпълнява проект за подобряване на достъпа на бременни жени, родители, бебета и деца до качествени здравни грижи. Проектът се нарича „Не...

 • Как се преживява приказка?

  “Преживяването на приказка” не е четене, в което децата са пасивни слушатели, то не е и театрално представление, в което изпълняват заучени роли – чрез...

 • Бъди мой водач, аз нямам нужда от слуга или от шеф

  Откъс от книгата "Монтесори за малкото дете" на Симон Дейвис

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook