Меню

Нормална честота на изхожданията

Нормална честота на изхожданията

Нормалната честота на изхожданията зависи до голяма степен от възрастта и начина на хранене на децата. При кърмачетата на естествено хранене броят на дневните изхождания може да достигне до 10, а консистенцията им в първите три месеца може да бъде рядко кашава до водниста. Децата, които получават адаптирано мляко се изхождат по-рядко, като честотата на дефекациите може да варира между 1 на два дни, до 3-5 на ден. В процеса на захранването – при въвеждането на по-консистентна храна честотата на изхожданията намалява, консистенцията им става по-гъста.

Децата над 3 годишна възраст, както и възрастните, отделят изпражнения обичайно 1 път дневно, а кърмачетата и малките деца до 3 г отделят изпражнения средно 1 до 3 пъти дневно. Отделените изпраженения са меки и оформени.

Цветът на изпражненията варира значително от златисто жълто до кафяво. 

Ако детето отделя изпраженения по-рядко от два пъти в седмицата и/или изпражненията му са сухи, твърди и обемисти (виж Бристол скалата), това означава, че то има запек.

Ако отделя повече от обичайния брой за възрастта, воднисти и с примеси на слуз или кръв изпражнения, това означава, че има диария. Изхожданията може да имат неестествен зелен цвят, поради по-бързото преминаване на жлъчката през храносмилателната система.В кърмаческа възраст нейното наличие не означава непременно възпаление на храносмилателната система. 

При бебетата и децата преобладава т.нар. функционален запек, който не е свързан с анатомична аномалия и не е следствие на друго заболяване.

С изключение на първите 6 седмици от живота, наличието на слуз в изпражненията е признак на заболяване. Наличието на кръв не е нормално при никакви състояния – при наличие на кръв в изпражненията, обърнете се към вашия педиатър, който ще ви насочи към преглед от гастро-ентеролог.

 

Нормална честота на дефекациите по възраст
Възраст Средно изхождания на седмица Средно изхождания на ден
от 0 до 3 м, кърмени от 5 до 40 2.9
от 0 до 3 м, хранени с мляко за кърмачета от 5 до 28 2
от 6 до 12 м от 5 до 28 1.8
от 1 до 3 г от 4 до 21 1.4
над 3 г от 3 до 14 1

 

 

Брой и цвят на изпражненията до 6-а седмица при кърмените бебета: 

 

Още по темата

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook