Меню

Рубрики

Обезболяване по време на раждането

Обезболяване по време на раждането

Д-р Людмил Върляков, завеждащ отделение по анестезиология и интензивно лечение в УМБАЛ „Софиямед“:

Д-р Върляков, много млади майки избират секцио раждането заради отсъствието на болката. Разкажете ни какви са съвременните тенденции при обезболяването по време на раждането?

Най-широко използваният метод за обезболяване на нормално раждане е епидуралната аналгезия. По този начин жената участва активно в раждането, без да изпитва болка. Избягва се и действието на медикаменти, които биха могли да имат негативно влияние върху плода. При наличие на вече поставен епидурален катетър лесно и бързо може да се премине към анестезия за цезарово сечение, ако такова се наложи в хода на раждането. Епидуралната аналгезия може да се нарече "златен стандарт" при съвременното обезболяване на нормално раждане.

 

Кога се поставя епидурална упойка?

Най-често епидурален катетър се поставя при разкритие между 3 и 6 см?

 

Възможно ли е обезболяване при над 6 см разкритие, когато вече е късно за епидурален катетър?

Да, възможно е. Понякога епидурална аналгезия може да се направи и при по-голямо разкритие. Съществува и вариант за спинално обезболяване с много ниска концентрация анестетик, без това да се отрази на хода на нормалното раждане.

 

Възможно ли е спиналната упойка да не ни подейства и, ако това се случи, преминава ли се към обща упойка?

Спиналната анестезия е най-често използваната при цезарово сечение, а противопоказанията за такава са силно стеснени. Този вид анестезия е по-щадящ както за майката, така и за бебето, в сравнение с общата. Разбира се, от значение е и опитът на анестезиолога. Несполучлив спинален блок е по-скоро изключение и при този вариант обикновено е достатъчна само допълнителна венозна седация.

 

Ако сме алергични към повечето видове упойки, макар и това да се случва рядко, какви са възможностите, които стоят пред родилката?

При наличие на анамнеза за медикаментозна алергия, е необходимо преди раждането да се направи консултация с алерголог и съответно тестуване. Провежда се противоалергична подготовка и медикаментите, които се използват за анестезия се подбират според тестуването. Алергия към съвременните локални анестетици за спинална и епидурална анестезия е изключително рядка.


Има ли опасност от прилагането на анестезия за майката и плода?

Няма риск нито за майката, нито за плода при прилагане на съвременните медикаменти за анестезия. Обезболяване се прави, не за да се изложи на опасност жената или бебето, а за да се създадат максимални условия за благоприятно раждане и комфорт на майката. Защото раждането е една от най вълнувщите и позитивни емоции. Така че на бъдещите майки мога да кажа: Имайте доверие на вашите лекари. Няма място за страх и притеснения!

 

Още по темата

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Доброволно изтегляне на дигитален видео монитор Philips Avent (SCD620) 

Като предпазна мярка Philips доброволно изтегля и обезщетява притежателите на този модел. Прочети повече...

Харесай ни във Facebook