Меню

Обриви под пелената – причини, превенция, помощ

Обриви под пелената – причини, превенция, помощ

Обривът под пелената, известен и още като подсичане, се среща сравнително често в бебешка възраст. Бебешката кожа е нежна и по-податлива на раздразнение от механични, химични и микробни фактори.

Какво представлява подсичането?

Най-леката форма на подсичане са няколко зачервени пъпчици в областта под пелената. При по-тежките форми подсичането може да достигне до корема – кожата е зачервена, подпухнала и топла при допир.

Ако вашето бебе има обрив под пелената, това не означава, че сте небрежен родител. Справянето с подсичането е част от родителската грижа през първата година на детето.

Причини за подсичането

Обрив под пелената може да се получи по много причини – от нова храна до урината на вашето бебе.

Основните фактори са:

Влага – и най-абсорбиращата пелена оставя влага по кожата на вашето бебе. Влагата от урината „размеква“ най-горния слой на нежната бебешка кожа, а при досег с бактериите от изпражненията отделя амоняк, който е доста агресивен към кожата и би могъл да причини разраняване.  Разраняването обикновено се влошава от солите, които се съдържат в урината, и от жлъчните соли и ензими от изпражненията. Това е причината децата с по-чести изхождания да се подсичат по-често. Дете, оставено твърде дълго с наакана пелена, е по-податливо на подсичане. Но и всяко дете с по-чувствителна кожа може да има обрив под пелената, независимо от честата й смяна.

Механично/химично дразнене – триенето на пелената в кожата на бебето също може да предизвика обрив, особено ако детето е чувствително към химикалите, които се съдържат в пелените за еднократна употреба или перилните препарати. Възможно е детето да има непоносимост към мазилата и козметиката, която използвате за хигиена на зоната на пелената.

Нови храни – Понякога при въвеждането на нови храни е възможно да се появи обрив под пелената – новата храна променя състава на изпражненията и честотата на изхожданията и оттам е възможно да се получи раздразнение.

Бактериална или гъбична инфекция – влажната среда е отлична за развитието на гъбични или бактериални инфекци – често те се появяват в гънките около зоната на пелената. Някои деца, които имат млечница, развиват и гъбична инфекция под пелената.  Възможно е гъбична инфекция да се появи при бебета, които приемат антибиотик или на които майките са на антибиотично лечение докато кърмят.

 

Как да предотвратим подсичането?

Сменяйте често пелената – по този начин кожата на вашето дете ще остане суха. Особено в първия месец може да ви се наложи да смените пелената и през нощта, ако детето е мокро и наакано.

 1. Мийте зоната на пелената при всяка нейна смяна – не използвайте ароматизирани или съдържащи алкохол кърпички.
 2. Подсушавайте кожата с потупване, а не с търкане.
 3. НЕ стягайте пелената плътно – оставете я по-широка, за да има циркулация на въздух. Ако ползвате пелени за еднократна употреба и бебето ви има повтарящи се обриви под пелената, можете да пробвате да смените пелените, които използвате с  пелени за чувствителна кожа, силно абсорбиращи пелени или пелени на друг производител.
 4. Оставяйте бебето без пелена за по-продължителни периоди върху лесна за почистване повърхност. Оставянето на кожата да диша предотвратява появата на обрив и помага по-бързото  лечение на подсичането.
 5. Кърмете бебето си колкото е възможно по-дълго. Кърменето защитава децата от инфекции и намалява вероятността да се нуждае от антибиотици, които могат да причинят подсичане.
 6. Можете да използвате цинков, ланолинов или друг подходящ крем, който да предпазва бебешката кожа от контакт с урина и изпражнения, особено ако вашето бебе получава често обриви. 

Ако обривът НЕ премине до 2-3 дни, консултирайте се с лекар.

прегледано от д-р Анастасия Миланова, септември 2016

Още по темата

 • Захранване

  Първите храни – подходящи първи храни, схеми на захранване, примерни количества. Това е актуализираният текст от книжното издание "Дневникът на мама и татко",...

 • Видео: Тоалетът на бебето

  Това е вторият от поредицата Обучителни филмчета от раздел Основни грижи. В него ще видите как да се грижите за зоната около пелената, ингвиналните гънки, кожата на...

 • Многократни пелени - често задавани въпроси

  Ако сте майка или тепърва навлизате в майчинските среди, вероятно сте чували за употребата на многократни пелени. Още по-вероятно е всичко около тях да ви звучи много...

 • Как да поддържаме носната лигавица здрава

  Лигавиците на дихателния и храносмилателния тракт са първата бариера срещу микробите. Затова и първото условие детето ни да е здраво, е да поддържаме в добро и...

 • Реакция при спешни случаи

  Има ситуации, които изискват бързата ви реакция. Добре е предварително да сте подготвени за тях, така че да успеете да ги овладеете правилно и навреме. Какво е добре да...

 • Гърнето – какво, как, кога?

  Около 1 г и 3 месеца детето детето вече може да контролира функцията на пикочния мехур. Добре е до тази възраст то вече да знае за какво служи гърнето или тоалетната. Как?...

 • Врастнал нокът при децата

  Врастнал нокът е състояние, при което страните или ръбовете на нокътя врастват в околните меки тъкани. Профилактиката на врастналия нокът включва носенето на удобни...

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Доброволно изтегляне на дигитален видео монитор Philips Avent (SCD620) 

Като предпазна мярка Philips доброволно изтегля и обезщетява притежателите на този модел. Прочети повече...

Харесай ни във Facebook