Меню

Остър синузит

Остър синузит

Синузитът се среща по-често при деца над 6 години, защото вече са налице  развити синуси. Освен симптоми, подобни на хрема, трябва да се следи за продължително главоболие и подуване под очите. 

Симптомите на синузит при деца са:

 • продължителна хрема – повече от 10 до 14 дни, понякога с леко повишена температура;
 • гъст жълт или жълтозелен секрет;
 • зачервено гърло и затруднено дишане;
 • главоболие при деца над 6 години;
 • умора и отпадналост, повръщане;
 • неприятно усещане за подуване на лицето и напрежение в областта на синусите;
 • подуване под очите.

Обикновено при наличие на тези симптоми личният лекар настоява за посещение при лекар – педиатър специалист уши, нос, гърло. При по-големи деца, освен преглед се прави сканиране или ренгенова снимка, за да се установи дали развитието на синусите е нормално и да се потвърди диагнозата синузит. Задължително се взема и секрет за изследване на растеж на микроорганизми, за да се изключи версията, че синузитът е резултат от разпространение на инфекцията до епитела на синусите. Лечението на синузитът в този случай включва продължителна употреба на антибиотици. След инфекцията може да се приложи и физиотерапия за нормализиране на състоянието на носната лигавица и за ограничаване на възпалението.

Как да облекчим хремата?

 1. Промиване носа и синусите с физиологичен разтвор

Един от начините да облекчите състоянието на раздразнената от възпалението носна лигавица и да спомогнете бързото преодоляване на инфекцията е да промивате носа и синусите с физиологичен разтвор. Този разтвор разрежда секрета и дава възможност да се възстанови по-бързо увредената лигавица, както и да се уловят по-ефективно патогените. Физиологичният разтвор задължително трябва да е стерилен, за да не се „вкарват” нови микроорганизми. При по-обилно промиване на носа (и синусите при синузит) обаче трябва да се знае, че прекалено честото отстраняване на секрета може да отмие антибактериалните пептиди и ензими, като повиши риска от инфектиране на епителните клетки. Затова дори използването на физиологичен разтвор за промиване трябва да е дозирано и по препоръка на лекаря и според указанията за ползване от производителя.

 1. Пиене на повече вода

При хрема се произвежда повече секрет, който се сгъстява. Затова нещо полезно е да насърчите детото да пие повече вода. Водата спомага за разреждане на секрета и възстановяване на продукцията на муцин. Може да приготвите на детето чай от ароматни билки – мента, липа, мащерка, лавандула. Тези билки имат не само приятен аромат, но и чрез пàрите на чая могат директно да облекчат хремата като регулират функцията на епитела от носната лигавица.

 1. Изследване на носния секрет

Ако наблюдавате сгъстяване и промяна в цвета на секрета от носа, придружено с висока над 38°С температура, която продължава 2 дни и е съпроводена от силна кашлица, задължително се консултирайте с лекар и настоявайте да се вземе стерилен секрет за бактериален растеж и за антибиотикограма.

 1. Често издухване на носа, почивка и чист въздух

Ако хремата е тежка, но детето няма температура, го оставете да почива. Може да улесните състоянието му като често издухвате носа, проветрявате стаята и овлажнявате въздуха. При деца над 2 години може да облекчите дишането при запушен нос, като поставите възглавница под матрака, така че главата на детето да е по-високо, отколкото на краката. Така секретът ще изтича навън от носните кухини.

Обикновено прогнозата при хрема е добра – това означава, че детето бързо преодолява това състояние. Като родители е необходимо да наблюдавате състоянието на вашето дете, вида на секрета, температурата, общото състояние. При всяко колебание за неговото състояние е по-добре да се консултирате с лекар, за да спестите усложнения в резултат от неадекватно лечение.

Течащият нос при децата – основни причини

Дневникът на мама благодари на д-р Бъчварова и МЦ "Детско здраве" за оказаното съдействие при подготовката на тази тема.

Течащият нос е ежедневие и притеснение за много родители. Повечето деца до 6 години, особено посещаващите детски колективи – ясли и детски градини – боледуват от 2 до 8 пъти годишно от остри инфекции на горните дихателни пътища.

Течащият нос е най-честата проява на такива инфекции, които протичат с възпаление на лигавицата на носа (ринит) и/или на синусите (риносинуит). При децата, в повечето случаи говорим за остри инфекции, т.е. инфекции, които продължават 7–10 дни. При нелекуването им обаче може да се стигне и до хронични инфекции с продължителност над 3 месеца. Хроничните инфекции се срещат по-често при по-големите деца, предимно в училищна възраст.

 

Как да разпознаем сигналите, които ни дава течащото носле

Добре е да следите вида на секрета и състоянието на детето, за да можете да дадете точна информация на лекаря. Изтичащият секрет от носа може да бъде:

 1. прозрачен, бистър, воднист – при остра вирусна хрема и алергичен ринит.
 2. гноевиден ­– белег на бактериална инфекция в носа и синусите. Когато гноевидният секрет е само от едната ноздра трябва да се мисли за чуждо тяло в носа.

 

Риносинуит

Към секрецията от носа често се добавят и симптомите на риносинуит:

 1. кашлица – от суха до влажна, предимно през нощта, в резултат на стичащия се секрет по фаринкса;
 2. температура;
 3. запушване на носа;
 4. дишане през устата и лош дъх;
 5. болка в проекционните места на синусите – при по-големите деца;
 6. често възпаление на ушите;
 7. главоболие, тежест в лицевата област (засилващо се при навеждане на главата) – при по-големите деца. При по-малките, еквиваленти на главоболие са търкане на бузите или челото, дърпане на косата, притискане на лицето към родителите;
 8. обща отпадналост, раздразнителност, нарушение на съня.


 

Алергичен ринит

При алергичната хрема водещи са проявите на:

 1. кихане – често многократно, особено при сезонния алергичен ринит;
 2. сърбеж в носа, очите, небцето и ушния канал;
 3. запушване на носа – изразено и доминиращо при целогодишния алергичен ринит;
 4. секреция ­– водниста или слузна, съпроводена със задно носно стичане– т.нар. „задна хрема” – когато секретът се стича от носа към гърлото. Това стичане предизвиква суха, дразнеща, упорита кашлица, която може да бъде сбъркана с кашличен вариант на бронхиална астма.

Симптомите на алергичен ринит са с определена повтаряемост през пролетните месеци, при контакт с домашен любимец или сутрин при ставане от леглото, когато детето има алергия към акарите в домашен прах. Много често алергичните заболявния са наследствени. Има и собствен алергичен терен, проявен още в кърмаческа възраст като атопичен дерматит.

 

Прочетете статията Алергичен ринит при децата

 

От какво се причинява хремата

Най-често първопричина за течащия нос могат да бъдат инфекции – вируси или бактерии и алергени. Секрецията на носа е защитната реакция на носната лигавица срещу тях. Така например, децата в детски градини и училища ежедневно си обменят стотици бактерии чрез контакт помежду си или чрез предметите, като например, играчките. Нослето е входна врата и за вирусите, които най-често се предават по въздушно-капков път.
 

 1. Вируси

В 98% от случаите на инфекциозна хрема като причинители се откриват вируси: риновируси, корона вируси, грипни, парагрипни вируси, респираторно-синцитиален вирус (RSV), аденовируси.
 

 1.  Бактерии

В останалите 2% от случаите на инфекциозен ринит причината е бактериална инфекция, в много случаи резултат от усложнена (неизлекувана) вирусна инфекция. След изследване на носен секрет най-често се откриват бактериите Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Moraxella cattharalis.
 

 1.  Алергени

Алергичният ринит се причинява от контакта на лигавицата на носа с т.нар. дихателни алергени. Причинители:

 • Акарите в домашен прах;

 • Домашни животни – котки, кучета, морски свинчета, хамстери, зайци, коне;
 • Полени – тревни, житни, дървесни, плевели – поленът е тичинковият прашец, чрез който се размножават растенията чрез вятъра.
 • Спори на плесени – намират се във влажни места, където се образува мухъл, саксии (плесен върху почвата в саксията), хладилници – мухлясали храни.

Хранителните алергени рядко причиняват изолирано само хрема. Срещат се като симптом на хранителната алергия при деца, в съчетание с обриви по кожата.


През последните години честотата на алергичен ринит в световен мащаб значително нараства от 1-15% във възрастта 6-7 год. до 1,5-40% във възрастта 13-14 год. (ISAAC study). При децата до 2 годишна възраст се среща рядко.

 

Неалергичен ринит
 

 1.  Вазомоторен ринит

Може да се причини от:

 • промени на температурата и/или влажността;
 • силни миризми;
 • респираторни дразнители, като например изгорели газови, дизелови частици, серен диоксид;
 • храни със силни подправки – например лют пипер;
 • Кожно-алергичните проби при този вид ринит са отрицателни.
   
 1. Хормонален ринит

Най-често се асоциира с хипотиреоидизъм, акромегалия, пубертет;
 

 1.  Медикаментозен ринит

Причинява се от употребата на лекарства като например локални деконгестанти (капки за отпушване на нос):

Капки за нос могат да се прилагат за кратък период от време – не повече от 5-7 дни, в съответната за възрастта на детето концентрация. По-продължителната им употреба може да предизвика обратния ефект – постоянно запушен нос.
 

 1.  Трета сливица

До 4-5 г. ринитите най-често се дължат на наличие на „трета сливица”. Сигнал за това са хъркане през нощта, спане с отворена уста, чести отити (възпаление на ушите). Консултация с УНГ специалист ще установи  дали причината за ринита е нейното уголемяване. При уголемяването й (първична хипертрофия) се нарушава носното дишане и отичането на носния секрет. Той се задържа в носните ходове, инфектира се и се благоприятства появата на синуит.

От друга страна обаче, възможно е секретът да се стича поради наличие на синуит и това да причинява възпаление и увеличение на третата сливица т.е. увеличението на третата сливица да е вторично.
 

 1. Гастро-езофагиален рефлукс

Ако детето има затруднено дишане през носа, дрезгав глас, хронична кашлица и хронично запушен нос, чести повръщания в кърмаческа възраст – възможно е да става дума за наличие на гастро-езофагиален рефлукс. Необходима е консултация с гастроентеролог.  
 

 1. Анатомични аномалии, чужди тела в носа, плуване в замърсени водни басейни – водата , която минава през носа може да съдържа бактерии, които да причинят възпаление на носната лигавица.

 

В детската възраст съществуват структурни особености, които обуславят по-честото развитие на възпаление на лигавицата на носа и синусите:

 • по-тесни носни ходове;
 • малки размери на синусите и анатомичното им развитие през годините – от ембрионалния период до пубертета;
 • лигавицата на синусите е относително по-дебела и склонна към по-дълготраен оток, който нарушава дренажа, задържа секрет и повишава налягането в синусите;
 • аденоидна вегетация ­– т. нар. „трета сливица” – като механична пречка на нормалната физиология или като огнище на инфекция;
 • имунологична незрялост, обуславяща по-чести остри вирусни инфекции. Прочетете за това в раздел Имунитет.


 

Още по темата

 • Кои пробиотици са подходящи за деца?

  Всеки пробиотик съдържа различни полезни бактерии. Много е важно те да бъдат подбрани правилно. Водещите организации в областта на гастроентерологията са направили обстоен...

 • Течащият нос при децата – основни причини

  Течащият нос е ежедневие и притеснение за много родители. Повечето деца до 6 години, особено посещаващите детски колективи – ясли и детски градини – боледуват...

 • Грип: вирусите причинители; симптомите; усложненията

  Видове грипни вируси. Какви са симптомите на грипа? Има ли усложнения от тази вирусна инфекция и какви могат да бъдат те?

 • Течащият нос – как да се справим

  Лечението на течащия нос при децата е комплексно – етиологично – справяне с причината, и симптоматично – справяне със симптомите. То се определя от причинителя на...

 • Кога детето не диша добре?

  Как точно дишаме, кога не използваме пълния потенциал на белите дробове и кръвоносните съдове и защо притокът на кислород е затруднен при заболявания на дихателната...

 • Как да облекчим хремата?

  Едни от начините да облекчите състоянието на раздразнената от възпалението носна лигавица и да спомогнете бързото преодоляване на инфекцията е да промивате носа и синусите...

 • Как да поддържаме носната лигавица здрава

  Лигавиците на дихателния и храносмилателния тракт са първата бариера срещу микробите. Затова и първото условие детето ни да е здраво, е да поддържаме в добро и...

 • Имунитет и хрема

  Как работи имунната ни система при среща с патогени? Какво точно се случва, когато имаме хрема, подути лимфни възли, температура? Защо трябва да поддържаме лигавицата на...

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Доброволно изтегляне на дигитален видео монитор Philips Avent (SCD620) 

Като предпазна мярка Philips доброволно изтегля и обезщетява притежателите на този модел. Прочети повече...

Харесай ни във Facebook