Меню

Отключване на алергии от храната на бременната и кърмачката

Отключване на алергии от храната на бременната и кърмачката

Различни проучвания показват, че храната на кърмещата майка може да влияе върху състоянието на бебето, особено ако тя има алергична предразположеност. Хранителни алергени като млечни продукти, яйца, фъстъци, соя и риба, могат да преминат от кръвната циркулация на майката в кърмата и да стимулират алергична реакция в бебето. Тезата се потвърждава от проучване, в което при майки с атопичен дерматит, които избягват горе-споменатите продукти, бебетата, които развиват заболяването са по-малко (21%) в сравнение с 48% бебета на майки с атопичен дерматит, които приемат тези храни.

Проведени са редица проучвания върху ефекта на пробиотиците върху възтановяването на чревната бариерна фунция на майката с атопичен дерматит с цел да се предотврати преминаване на хранителни алергени от храносмилателната система, през кръвообращението в кърмата. Установява се, че прием на пробиотици по време на бременност и лактация, намаляват сенсибилизацията към храна.

Абнормална микрофлора, колонизация с Candida albicans, прием на антибиотици, храни, богати на захар и бедни на фибри, повишават пропускливостта на чревната стена и улесняват преминаването на хранителни алергени в майчиното мляко.

Друго проучване показва, че ниски нива на Oмега 3 мастни киселини и витамин С в кърмата могат да пречат на узряването на имунната система в лигавиците и чревната стена на бебето. Храни, богати на тези елементи трябва да присъстват в достатъчни количества по време на кърменето.

Текстът е откъс от статията...


Атопичен дерматит - причини и алтернативни методи за лечение

Атопичен дерматит - причини и алтернативни методи за лечение

Повече за причините, както и резултати от клинични проучвания при алтернативни методи на лечение: чрез билки, минерали и пробиотици. Ролята на храненето по време на кърмене.


 

 

Изследване в едно от най-авторитетните научни списания Nature Medicine 2017* показва, че вещества първоизточници на Омега-3 мастни киселини (епоксиди на мастните киселини) са автокринни медиатори и контролират силата на активиране на клетките, които в имунния отговор при алергии потискат анафилаксичната реакция.

Една от хипотезите как храненето по време на бременност ще повлияе алергиите и появата на астма включва действието на храната върху клетките на имунната система. Счита се, че повишеният прием на Омега-6 мастни киселини, съчетан с намален прием на Омега-3, на флаваноиди, плодове, витамин Е и селен, карат т.нар Т-лимфоцити да придобиват нетрадиоционна функция в 24-та седмица от бремеността, която после има значение за появата на алергични реакции. Друг фактор по врeме на бременност е оксидативният стрес, създаден от тютюнопушенето, който директно повлиява правилното развитие на лигавицата на белия дроб при новороденото.

Според данните**, има 13 публикации с изследвания при определени групи и 7 публикации с котролирани клинични изпитания. При 9 от 13 статии и при 5 от 7 клинични проучвания се показва асоциация между приема на Омега-3 или рибни продукти, богати на Омега-3 и случаите на алергии при деца.  Най често има намаляване на симптоми, свързани с атопична екзема, алергия към яйца и към храни с глутен, по време на първите 12 месеца след раждането. Въпреки това, резултатите не са съвсем ясни и все още не може напълно да се определи дали това е вярно или не.

Ефектът на прием на Омега е показан, че има значение при деца до 3 години.

доц. Петя Димитрова, БАН

 

*Nature Medicine volume 23, pages 1287–1297 (2017),  doi:10.1038/nm.4417 

**Am J Clin Nutr. 2016 Jan;103(1):128-43. doi: 10.3945/ajcn.115.111104. Epub 2015 Dec 16.

Още по темата

 • Колики

  Коликите протичат с различна тежест и продължителност, но могат да достигнат и до 3-4 часа. Бебетата на кърма са с по-леки колики с по-малка продължителност. Кога започват...

 • Оригване и връщане на храна

  След всяко хранене е добре е да помогнете на бебето да се оригне и така да отдели погълнатия по време на храненето въздух. Хранените с биберон имат нужда да се оригват...

 • Под каква форма да приемаме фолати (витамин B9)?

  Ако планирате или очаквате бебе, е важно да взимате добавки, за да си набавите нужната доза фолати. Защо това е необходимо и каква добавка да изберете?

 • Фолиева киселина през бременността – таблица

  Нуждите от B9 през бременността нарастват най-много от всички витамини и храната често не може да ги задоволи. Затова се препоръчва прием на таблетки фолиева киселина.

 • Наддаване на тегло при бременната

  Послание: Следете дали наддавате нормално на тегло през бременността си. Това увеличава шансовете да родите здраво бебе и вие самата да сте здрава.

 • 7 въпроса за Кърменето и COVID-19

  Отговорите на въпросите, свързани с кърменето и вируса – обобщени от Христина Янева-Хедра.

 • Кърмене с плоски зърна - има начин

  Какво да направите, ако имате плоски зърна, за да дадете най-добрата храна на вашето бебе – кърмата.

 • Прием на антибиотици от кърмещата майка

  Кои антибиотици оказват минимален риск при кърмене, какви са рисковете за детето, кои са страничните ефекти за детето

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с вашия термин или възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Видео: Как да се грижим за тоалета на бебето?

Препоръчано от Дневникът на мама и татко

Виж

 

Харесай ни във Facebook