Меню

Рубрики

Първа среща на Национална Асоциация „Подкрепа за кърмене“ в Русе

Първа среща на Национална Асоциация „Подкрепа за кърмене“ в Русе

Русе, 3 август 2016

По случай Световната седмица на кърмене днес в Русе се проведе Първата среща на Национална Асоциация „Подкрепа за кърмене“ с бъдещи и настоящи майки. В приятната атмосфера на Резиденс Хаус Русе Даниела Лютакова, консултант за кърмене за Русе и региона разговаря с тях за кърменето като ключ към устойчиво развитие, предизвикателствата и пречките за успешно кърмене. Наред с ползите за майката, бебето, семейството, се дискутираха и ползите за обществото, икономиката и екологията. По данни на Световната здравна организация около 830 000 детски живота годишно могат да бъдат спасени, ако децата са изключително кърмени през първите шест месеца от живота си и кърменето продължава поне до втората година. Изключителното кърмене в първите шест месеца би могло да намали с около 45% смъртността на деца под 5 години. Смята се, че от дългосрочните ползи от кърменето в световен мащаб могат да бъдат генерирани в икономиката 304 милиарда долара годишно. На база на дългосрочните медицински изследвания изключителното кърмене се свързва с:

  • намален риск от социално значими заболявания като диабет, рак на гърдата
  • по-нисък процент заболеваемост в детска възраст (отити, белодробни заболявания, стомашно-чревни вируси),
  • по-малко отсъствие от работа на родителите и по-малко болнични и разходи за лекарства

Освен за ползите от кърменето имаше оживен разговор за пречките пред успешния старт на кърменето и предизвикателствата пред продължително кърмене като например липсата на първи контакт кожа-кожа между майката и бебето, болничните практики, които изискват хранене на тричасов режим и задължителна нощна пауза. Заедно гледахме филма на НАПК и Уницеф за първия контакт и си говорихме за възможностите за първи контакт в сегашната ни действителност.

Разговаряхме за нуждата от широка подкрепа, не само от членовете на домакинството, но и от обществото като цяло. Майките обсъждаха, че подкрепата и помощта от консултанти са ключ към успешно кърмене.

В края на разговора много от присъстващите майки пожелаха тази среща да е само началото на редовни срещи в Русе с представители на НАПК, бяха благодарни за подкрепата, която са получили от доброволни консултанти, а някои от тях изразиха желание да бъдат обучени самите те да станат доброволни консултанти. 

Още по темата

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Доброволно изтегляне на дигитален видео монитор Philips Avent (SCD620) 

Като предпазна мярка Philips доброволно изтегля и обезщетява притежателите на този модел. Прочети повече...

Харесай ни във Facebook