Меню

Рубрики

Първа среща на Национална Асоциация „Подкрепа за кърмене“ в Русе

Първа среща на Национална Асоциация „Подкрепа за кърмене“ в Русе

Русе, 3 август 2016

По случай Световната седмица на кърмене днес в Русе се проведе Първата среща на Национална Асоциация „Подкрепа за кърмене“ с бъдещи и настоящи майки. В приятната атмосфера на Резиденс Хаус Русе Даниела Лютакова, консултант за кърмене за Русе и региона разговаря с тях за кърменето като ключ към устойчиво развитие, предизвикателствата и пречките за успешно кърмене. Наред с ползите за майката, бебето, семейството, се дискутираха и ползите за обществото, икономиката и екологията. По данни на Световната здравна организация около 830 000 детски живота годишно могат да бъдат спасени, ако децата са изключително кърмени през първите шест месеца от живота си и кърменето продължава поне до втората година. Изключителното кърмене в първите шест месеца би могло да намали с около 45% смъртността на деца под 5 години. Смята се, че от дългосрочните ползи от кърменето в световен мащаб могат да бъдат генерирани в икономиката 304 милиарда долара годишно. На база на дългосрочните медицински изследвания изключителното кърмене се свързва с:

  • намален риск от социално значими заболявания като диабет, рак на гърдата
  • по-нисък процент заболеваемост в детска възраст (отити, белодробни заболявания, стомашно-чревни вируси),
  • по-малко отсъствие от работа на родителите и по-малко болнични и разходи за лекарства

Освен за ползите от кърменето имаше оживен разговор за пречките пред успешния старт на кърменето и предизвикателствата пред продължително кърмене като например липсата на първи контакт кожа-кожа между майката и бебето, болничните практики, които изискват хранене на тричасов режим и задължителна нощна пауза. Заедно гледахме филма на НАПК и Уницеф за първия контакт и си говорихме за възможностите за първи контакт в сегашната ни действителност.

Разговаряхме за нуждата от широка подкрепа, не само от членовете на домакинството, но и от обществото като цяло. Майките обсъждаха, че подкрепата и помощта от консултанти са ключ към успешно кърмене.

В края на разговора много от присъстващите майки пожелаха тази среща да е само началото на редовни срещи в Русе с представители на НАПК, бяха благодарни за подкрепата, която са получили от доброволни консултанти, а някои от тях изразиха желание да бъдат обучени самите те да станат доброволни консултанти. 

Още по темата

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook