Меню

Позитивно раждане с подкрепа от дула

Позитивно раждане с подкрепа от дула

Подкрепа на бременните жени, на родилките и на младите майки

Дулите са специално обучени асистентки, които оказват подкрепа на бременните жени, на родилките и на младите майки. В превод от гръцки думата doula означава помощница. Смисълът на професията дула е в това раждащата жена да се чувства добре и физически и психически, а раждането да премине максимално леко, с по-малко болка и стрес.

Дулата и бъдещата майка се срещат през бременността, говорят си за раждането, майката може да зададе всичките си въпроси на дулата, може заедно да се срещнат с лекаря, който ще води раждането и да напишат план за раждане. Идеята е да имат време да се опознаят, така че дулата да е наясно с предпочитанията на майката, а майката да се чувства добре в присъствието на своята дула, а не тя да бъде още един непознат човек в родилната зала.
 

Изцяло на разположение по време на раждането

Раждането често е предизвикателство и дулата през цялото време е неотлъчно до майката, за да я окуражава и успокоява, ако има нужда. Освен емоционалната подкрепа, тя прилага естествени методи за обезболяване като масаж, топли и студени компреси, дишане, релаксация и други. Тя е изцяло на разположение – може да помогне на родилката да заеме удобна поза, да й подаде вода, изпълнява нейните желания и се грижи за това атмосферата да бъде приятна и предразполагаща.

Дулата помага и при комуникацията с медицинския персонал – на майката предава на разбираем език какво се случва и процедурите, които се правят, а на лекарите може да обясни какви са предпочитанията на майката. Дулите не са конкуренти на татковците, напротив, тя може да го насочи как най-добре да помогне на половинката си, както и да му даде възможност за почивка.

Когато раждащата жена е спокойна и отпусната, тя изпитва по-малко болка и процесът на раждането протича по-добре. Много изследвания са доказали положителните ефекти от продължителната подкрепа на дулите. Когато присъства дула, значително намалява използването на упойки и медикаменти, както и други интервенции като вакуум, форцепс, цезарово сечение. Повече майки оценяват раждането като позитивно преживяване, бързо изграждат връзка с бебето си и кърмят успешно.
 

Дулата не може да замести лекаря и акушерката

Някои медицински специалисти са скептични към идеята за присъствието на дула, но всъщност тя би могла да бъде много добро допълнение към медицинския екип. Важно е да се знае, че за разлика от акушерката, дулата няма медицинско образование и не би могла да извършва медицински процедури или да следи как върви процесът чрез прегледи и прослушване на тоновете на плода. Тя не може да замести лекаря и акушерката, но може да допълни техните грижи. Дулата е до майката през цялото време, за да се грижи за нейното спокойствие и комфорт. Тя е познат човек, на когото майката има доверие и с който се чувства сигурна. Тази индивидуална грижа е нещото, което акушерките не винаги имат възможност да предоставят, предвид другите си задължения и многото жени, за които се грижат едновременно.
 

Възникване на професията Дула

Професията дула възниква преди около 30 години в САЩ като противовес на тенденцията към медикализиране на раждането и конвейерния подход към жените и техните бебета. За България тази професия е нещо съвсем ново и тепърва ще се развива. Първите дули вече работят в няколко болници в София и във Варна, като обучаващи се дули има и в много други градове. В повечето частни болници присъствието на дула е възможно без допълнително заплащане, докато в държавните болници се заплаща такса за присъствие на придружител.

Сайтовете, на които можете да намерите повече информация и да изберете своята дула са www.doula.bg и www.bgduli.com.

Още по темата

Още от Олга Дукат

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с вашия термин или възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook