Меню

Рубрики

Позитивно раждане с подкрепа от дула

Позитивно раждане с подкрепа от дула

Подкрепа на бременните жени, на родилките и на младите майки

Дулите са специално обучени асистентки, които оказват подкрепа на бременните жени, на родилките и на младите майки. В превод от гръцки думата doula означава помощница. Смисълът на професията дула е в това раждащата жена да се чувства добре и физически и психически, а раждането да премине максимално леко, с по-малко болка и стрес.

Дулата и бъдещата майка се срещат през бременността, говорят си за раждането, майката може да зададе всичките си въпроси на дулата, може заедно да се срещнат с лекаря, който ще води раждането и да напишат план за раждане. Идеята е да имат време да се опознаят, така че дулата да е наясно с предпочитанията на майката, а майката да се чувства добре в присъствието на своята дула, а не тя да бъде още един непознат човек в родилната зала.

 

Изцяло на разположение по време на раждането

Раждането често е предизвикателство и дулата през цялото време е неотлъчно до майката, за да я окуражава и успокоява, ако има нужда. Освен емоционалната подкрепа, тя прилага естествени методи за обезболяване като масаж, топли и студени компреси, дишане, релаксация и други. Тя е изцяло на разположение – може да помогне на родилката да заеме удобна поза, да й подаде вода, изпълнява нейните желания и се грижи за това атмосферата да бъде приятна и предразполагаща.

Дулата помага и при комуникацията с медицинския персонал – на майката предава на разбираем език какво се случва и процедурите, които се правят, а на лекарите може да обясни какви са предпочитанията на майката. Дулите не са конкуренти на татковците, напротив, тя може да го насочи как най-добре да помогне на половинката си, както и да му даде възможност за почивка.

Когато раждащата жена е спокойна и отпусната, тя изпитва по-малко болка и процесът на раждането протича по-добре. Много изследвания са доказали положителните ефекти от продължителната подкрепа на дулите. Когато присъства дула, значително намалява използването на упойки и медикаменти, както и други интервенции като вакуум, форцепс, цезарово сечение. Повече майки оценяват раждането като позитивно преживяване, бързо изграждат връзка с бебето си и кърмят успешно.

 

Дулата не може да замести лекаря и акушерката

Някои медицински специалисти са скептични към идеята за присъствието на дула, но всъщност тя би могла да бъде много добро допълнение към медицинския екип. Важно е да се знае, че за разлика от акушерката, дулата няма медицинско образование и не би могла да извършва медицински процедури или да следи как върви процесът чрез прегледи и прослушване на тоновете на плода. Тя не може да замести лекаря и акушерката, но може да допълни техните грижи. Дулата е до майката през цялото време, за да се грижи за нейното спокойствие и комфорт. Тя е познат човек, на когото майката има доверие и с който се чувства сигурна. Тази индивидуална грижа е нещото, което акушерките не винаги имат възможност да предоставят, предвид другите си задължения и многото жени, за които се грижат едновременно.

 

Възникване на професията Дула

Професията дула възниква преди около 30 години в САЩ като противовес на тенденцията към медикализиране на раждането и конвейерния подход към жените и техните бебета. За България тази професия е нещо съвсем ново и тепърва ще се развива. Първите дули вече работят в няколко болници в София и във Варна, като обучаващи се дули има и в много други градове. В повечето частни болници присъствието на дула е възможно без допълнително заплащане, докато в държавните болници се заплаща такса за присъствие на придружител.

Сайтовете, на които можете да намерите повече информация и да изберете своята дула са www.doula.bg и www.bgduli.com.

Още по темата

Още от Олга Дукат

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Доброволно изтегляне на дигитален видео монитор Philips Avent (SCD620) 

Като предпазна мярка Philips доброволно изтегля и обезщетява притежателите на този модел. Прочети повече...

Харесай ни във Facebook