Меню

Птиче месо

Птиче месо

По своята хранителна и биологична стойност птичето месо не отстъпва на месото от бозайници. То съдържа по-малко и по-нежна, по-фина и равномерно разпределена съединителна тъкан, отколкото месото на бозайниците, и затова е подходящо за деца.

Има известна разлика в химическия състав на месата от различните видове птици. Месото от кокошки и пуйки е по-светло на цвят, с повече белтъчини и екстрактни вещества, докато месото но водоплаващите птици – патици, гъски – е с по-тъмен цвят и по-богато на мазнини.

Белтъчините на птичето месо са повече в сравнение с това на бозайниците – около 24%, с оптимална балансираност на аминокиселините. Специфичния му вкус се дължи на високото съдържание на глутаминова киселина.

Мазнините са малко – между 2 и 5%, те са с ниска точка на топене и мека консистенция, добре усвоими. Холестеролът е по-малко, отколкото в месото на бозайниците. Това важи за пилешко месо без кожа, както е за предпочитане да се консумира.

Бялото птиче месо е богато на минерални вещества – сяра, фосфор, желязо.

Бульоните от птиче месо се смятат за лечебни, характерният им аромат и вкус се дължи на многото азотни екстрактни вещества – карнозин, ансерин, креатин.

При деца с алергия към белтъка на кравето мляко се препоръчва телешкото, в което има белтъци, подобни на тези в кравето мляко, да се замени с пилешко, заешко, свинско.

 

Още по темата

  • Измервания и стандарти за ръст, тегло, обиколка от 0 до 5 г

    Кога и как се измерват теглото, ръста, обиколката на главата? Какво означават измерените стойности и как се интерпретират. Стандарти на СЗО. Прочетете...

  • Готовност и начало на захранване

    Можете да четете тези редове, когато искате да се подготвите за захранването на бебето или вече сте опитали да захраните детето, но сте срещнали някои...

  • Захранване

    Първите храни – подходящи първи храни, схеми на захранване, примерни количества. Това е актуализираният текст от книжното издание "Дневникът на мама и татко",...

  • Акриламид в храната - какво представлява и как да го избегнем

    Какво представлява акриламида, в кои храни се съдържа най-много, какво се случва когато попадне в нашето тяло и можем ли да го избегнем? На тези и още важни въпроси...

  • Още една причина да не допускаме затлъстяване при детето

    През последните години кризата със затлъстяването се разпространява доста бързо, а с това и рисковете от развитие на по-сериозни заболявания, за някои от които можем...

  • Семена и ядки

    Защо ядки и семена могат да се дават още преди навършването на 1 годинка? Под каква форма и трябва ли да се изкисват? Прочетете.

  • Смути – ползи, недостатъци, рецепти

    Блендираните пресни плодове и зеленчуци и комбинирането им с мляко, смлени ядки, смлени сушени плодове и други добавки наричаме смути. Под формата на смути се...

  • Фрешове – ползи, недостатъци, рецепти

    Защо фрешовете не са по-добри от целите плодове и зеленчуци, кога наистина са ни нужни и как да ги приготвяме. Няколко примерни рецепти и повече за усвояване на желязото...

  • Бобови храни

    Бобовите храни (грах, леща, нахут и зрял фасул) са препоръчителна растителна атернатива на животинските белтъчни храни, защото са богати на растителен белтък, на минерали...

  • Риба

    Рибата често е подценявана като хранителен продукт. Необходимо е да се консумира риба поне веднъж седмично.

Публикации

  • Хранителните алергии

    Хранителната алергия представлява повишена чувствителност на организма към определени хранителни вещества. Добре е...
  • Месо

    Месото е основен източник на пълноценен белтък. За децата в ранна детска възраст се препоръчват бедните на...
  • Течности

    Българските педиатри все още не са единодушни за даването на вода на кърмачетата. При изключително кърмене, когато...
  • Мазнини

    Мазнините са един от основните източници на енергия за организма. Но освен това много важна е структурната им...
  • Белтъчини

    Белтъчините (протеините) имат особено голямо значение за растящия детски организъм. Те имат висока биологична...
  • Пробиотици

    Пробиотиците са жизнеспособни микроорганизми, които допринасят за развитието и функционирането на нормалната чревна...
  • Месо

    Месото е основен източник на пълноценен белтък. За децата в ранна детска възраст се препоръчват бедните на...
  • Мляко

    Първата храна, с която новороденото има допир, е майчиното мляко. Най-доброто мляко за бебето, поне до навършване на...
  • Хранителните алергии

    Хранителната алергия представлява повишена чувствителност на организма към определени хранителни вещества. Добре е...
  • Белтъчини

    Белтъчините (протеините) имат особено голямо значение за растящия детски организъм. Те имат висока биологична...
  • Мазнини

    Мазнините са един от основните източници на енергия за организма. Но освен това много важна е структурната им...
  • Течности

    Българските педиатри все още не са единодушни за даването на вода на кърмачетата. При изключително кърмене, когато...

Харесай ни във Facebook