Меню

Разреден ябълков сок при разстройство

Разреден ябълков сок при разстройство

Приемът на наполовина разреден ябълков сок от деца с гастроентерит и слаба или никаква дехидратация действа по-ефикасно от електролитния разтвор, който обикновено се назначава в такива случаи.

Това показва проучване на канадски екип от лекари, воден от д-р Стивън Фрийдман, магистър по медицина, работещ в спешното отделение по гастроентерология на педиатричния отдел на Изследователския институт към детската болница Албърта, университета в Калгари, Канада. В проучването са участвали 647 деца на възраст от 6 месеца до 5 години (средна възраст 28,3 месеца). От тях 323, избрани на случаен принцип, са приемали през устата наполовина разреден ябълков сок плюс предпочитани течности, а 324 – подсладен и подправен с ябълкова есенция електролитен разтвор.

Изследователския екип е проследявал състоянието на децата през всеки от 7-те дни след началото на стомашното разстройство, за което са били приети в спешното отделение, а след това лекувани вкъщи. За всяко от децата е била предоставена 4 на брой 0,5-литрови бутилки с еднаква на цвят течност, като родителите не са знаели кое дете получава ябълков сок и кое – педиатричен електролитен разтвор. Те са били инструктирани да компенсират загубите на течности заради повръщане или разстройство със  съдържанието на получените бутилки по определена схема, както и какво да дават на децата след изчерпването на 2-литровата течност, получена от спешното отделение.

Процентът на неуспех при получавалите ябълков сок деца е бил 16,7, а при лекуваните с електролитен разтвор – 25%. За неуспех се приема необходимостта от извънредно посещение на лекар в рамките на 7-те дена, продължителна симтоматика (повръщане и/или диария), хоспитализация или необходимост от хидратация чрез включване на система.

Наблюдаваните резултати от това изследване поставят под въпрос традиционните препоръки за прием на електролитен разтвор в началния стадий на диария, тъй като разреденият ябълков сок действа по-добре и е 10 пъти по-евтин (на канадския пазар), а освен това се приема по-охотно от децата.

Резултатите от изследването са публикувани в края на април 2016 от JAMA, журнал на Американската медицинска асоциация. Пълният текст на изследването (на английски език) можете на намерите онлайн на: http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleID=2518402#Results

 

 

 

 

Още по темата

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Доброволно изтегляне на дигитален видео монитор Philips Avent (SCD620) 

Като предпазна мярка Philips доброволно изтегля и обезщетява притежателите на този модел. Прочети повече...

Харесай ни във Facebook