Меню

Ротавирусен гастроентерит

Ротавирусен гастроентерит

В тази статия:

Как се заразяваме
Симптоми
Кога да посетим лекар
Изследвания
Ваксини - да или не?
Лечение

 

Ротавирусният гастроентерит е най-честата причина за остра диария сред кърмачетата и децата по целия свят. Самото заболяване преминава от само себе си, при спазването на подходяща диета, достатъчен прием на течности и добра хигиена. Но в същото време, тежката диария води до загубата на течности, свързани с тежко обезводняване и дори смърт.

Вероятно всеки човек на света е преболедувал Ротавирусната инфекция, но най-често боледуват децата на възраст 3 - 5 г. Тежките форми и нуждата от болнично лечение се срещат по-често сред кърмачетата.

Инфекцията се причинява от вирус с двойноверижна РНК от семейство Reoviridae. Описани са 5 типа Rotavirus – A, B, C, D и Е. Острият гастроентерит при човека се предизвиква от типове А, В и С. 

 

Как се заразяваме

Най-често заразата с ротавирусна инфекция се разпространява през зимно-пролетния период (от декември до май). Причината е, че ротавирусът оцелява по-добре в ниски температури. В умерените ширини като нашата, през сухото и горещо лято вирусните частици загиват бързо. (при влажно и хладно лято епидемия може да се развие и през лятото.) Предава се по фекално-орален път, т.e замърсените с фекалии вода, зеленчуци, плодове, ръце, играчки и други, са преносител на заболяването. Например: детето с неизмити ръце поставя храна в устата си. Има още хиляди подобни ситуации, достатъчно е само да  заменим думата „храна“ с „играчки“, „пръсти“, „залъгалки“, „замърсена вода“ и т. н.

Заразяването е лесно – достатъчни са по-малко от 100 вирусни частици, а във всеки грам изпражнения на болен човек има над 10 трилиона. 

Description: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fa/Rotavirus_Reconstruction.jpg

Симптоми

Заболяването най-често започва внезапно – с обща отпадналост на детето, отказ от храна и ниска температура (до 38.5° С). Постепенно се добавят повръщане на стомашно съдържимо и водниста диария, без патологични (слуз и кръв) примеси. Наличието на кръв в изпражненията не е характерно за Ротавирусния гастроентерит (наличието на кръв означава, че е засегнато дебелото черво, докато ротавирусната инфекция засяга тънкото.) По време на епизод на болка можете да доловите куркане на червата, което отминава скоро след това. Заедно с изчезването на куркащите звуци, изчезва и коремната болка.

 

Кога да посетим лекар?

Основната причина да посетите лекар е опасността от обезводняване и последствията от него. Независимо, че в страните с достъп до чиста вода и лекарска помощ Ротавирусната инфекция е благоприятна по своето протичане, може да се стигне до тежко обезводняване. 

 

Обърнете се към лекар, ако забележите един или повече признаци на обезводняване:
 1. Първите признаци на обезводняване са изразената жажда, неспокойствието, капризнеченето, покачването на температурата. Накрая се появяват и сухите и напукани устни, хлътналата фонтанела (до 12-14 м).  С напредване на повръщането, детето може да отказва приемa на течности, защото свързва пиенето с акта на повръщане.
 2. Колкото по-малко е детето, по-висока е температурата и по-изразени са повръщането и диарията, толкова по-тежки са симптомите на дехидратация.
 3. Много често се открива ускорен пулс, който е неадекватен на телесната температура. Това говори за по-тежка степен на обезводняване.
 4. Особено притеснителни симптоми са подтиснатото съзнание (детето е вяло и сънливо), намаленото уриниране и спадането на тегло (виж Остра диария).

 

Заведете детето на лекар и във всеки от следните случаи: 
 1. Забележите „подсичане“ на кожата на дупето, зачервяване и възпаление – често киселата диария води до развитието на дерматит в областта около ануса. 
 2. Детето е с някакво вродено заболяване.
 3. Има промяна в общото състояние и съзнанието.
 4. Има многократни повръщания или изхождания.
 5. Детето е под 6 месечна възраст – колкото по-малко е детето, толкова по-бързо и лесно се обезводнява. Затова във всеки случай на заболяване на малко кърмаче е нужна лекарска консултация.

 

Сигнали за спешни състояния са:

Тежко обезводняване, сърцебиене, подуване на корема, сънливост, липса на урина, наличие на кръв в изпражненията.

 

Изследвания

Съществуват експресни тестове за доказване на Rotavirus изпражненията на дете с остър гастроентерит. По преценка на лекаря могат да бъдат назначени и други изследвания на кръвта, урината и изпражненията, за изключване на друго заболяване или за преценка на състоянието на детето.

 

Трябва ли да ваксинирам своето дете?

В РБългария ваксинацията срещу Rotavirus не е включена в задължителния Имунизационен календар. Доказано е, че въвеждането на ваксината значително намалява броя на заболелите и тежестта на протичането на заболяването в страни, където ротавирусната инфекция представлява значителен здравен проблем. Ваксинирането с пероралните живи ваксини не гарантира напълно предпазване от заболяването. В развитите страни ефективността от ваксинацията е по-висока от страните с ниски доходи на населението.

 

Лечение

В момента не съществува противовирусен медикамент, който да се използва за лечение на Ротавирусната инфекция. Основните мерки са насочени към възстановяване на водноелектролитния баланс на кръвта, преодоляване на обезводняването, симптоматично лечение на повишената температура и повръщането. 

Не се прилагат запичащи и намаляващи чревната перисталтика препарати.

Ротавирусната инфекция винаги води до вторичен лактазен недоимък, поради което на децата, приемащи формула, трябва да се предлага безлактозно мляко. Кърменето не се спира. В кърмата се съдържа лактаза, която помага за усвояването на захарта, има имуноглобулини, които подтискат вируса и т. н. На по-големите деца млякото се изключва от диетата, а след преминаване на инфекцията се въвежда постепенно, като се следят за рецидив на диарията. Още за диетата тук.

Опасното при ротавируса е рискът от тежко обезводняване и вторична бактериална инфекция. Затова оводняването е важно за пациента – то запазва живота му, докато имунната система унищожи вируса. Докато това стане, приемането на вода, соли и глюкоза е необходимо, за да поддържаме физиологичния състав на течностите в тялото. 

 

Остра диария (гастроентерит)

В тази статия: 
• Симптоми  
• 
Обезводняване  
• 
Какво да направите  
• 
Възможни причини  
• 
Лечение 
• 
Хранене

Острата диария е отделянето на повече от обичайния брой за възрастта, воднисти, понякога и с примеси на слуз и/или кръв изпражнения. При малките деца острата диария най-често е в резултат на инфекция. Може да бъде и симптом на по-сериозно състояние. Затова навременната реакция е важна и може да предотврати усложнения.

Понякога диарията може да доведе до обезвoдняване и да наложи влизане в болница. При кърмачетата и малките деца обезводняването може да настъпи много бързо – прочетете. 

Симптоми

Острата диария по правило започва внезапно с изхождане на множество редки изпражнения:

 1. Воднистите и много на брой изхождания са характерни за вирусните причинители;
 2. Кашавите и воднисто-кашави изпражнения, примесени със слуз и/или кръв са характерни за бактериалните причинители;
 3. Продължителните диарии (над 14 дни) са характерни за паразитните причинители или неинфекциозните причинители като например целиакия, лактозна непоносимост, фруктозна непоносимост, алергия към белтъка на кравето мляко, Болест на Крон, ХУХК, микроскопски колит, синдром на раздразнения колон, различни вродени ентеропатии и др.

Началото на диарията често е съпътствано oт повръщане и повишена температура. Изключение правят леките бактериални диарии и паразитните диарии, които по правило протичат без темпертаура. При вирусните диарии почти винаги има температура. 

Коремна болка има почти винаги. Тя е коликообразна, обичайно умерено силна и преминава след изхождане. Нерядко по време на болката може да се чуе силно куркане на червата.

Ако не сте сигурни дали детето ви има диария, прочетете повече за това каква е нормалната честота и вид на изхожданията тук.

Алармиращи симптоми

Понякога диарията може да е знак за наличие на хирургичен проблем (например началото на инвагинация или остър тежък улцерозен колит с токсичен мегаколон) или развитие на усложнение на заболяването, от което е причинена (например ентероколитна форма на Болестта на Hirschprung). В тези случаи е нужна незабавна консултация с лекар.

Алармиращи симптоми, при които трябва да се действа незабавно, са:

 • Подуване на корема или силна болезненост при докосване;
 • Висока температура, съпроводена с втрисане;
 • Наличие на кръв в изхожданията;
 • Повръщане на жлъчка в началото;
 • Ускорен пулс, ниско кръвно налягане, летаргия и намалено уриниране;
 • Кръвоизливи по кожата.

 

Обезводняване

При продължителна диария е възможно да се стигне до обезводняване на детето (дехидратация):

 • При 4-5 диарични изхождания дневно, кърмаче може да се обезводни за 1 до 3 дни.
 • При 2-3 диарични изхождания дневно на голямо дете няма риск от дехидратация.

Значение имат възрастта, количеството загубени течности на килограм тегло, приемът на течности, наличието и степента на повишена температура и др. 


Признаци за леко обезводняване:

 • рядко уриниране
 • сухи устни и език
 • липса на сълзи при плач
 • раздразнителност


Признаци за тежко обезводняване:

 • сънливост
 • отпуснатост
 • бледост
 • студени крайници
 • ускорено дишане

До тежко обезводняване може да се стигне, когато детето не получава достатъчно течности. 
Наличието на повръщане може да засили обезводняването и да затрудни лечението.


Как да се справите с обезводняването

Справянето с обезводняването е най-важната терапевтична мярка при лечение на острия гастроентерит.

При кърмачета над 3 месеца с тегло над 3 кг. и с лека или умерена степен на обезводняване е подходящо предлагането на хидратиращи разтвори през устата (перорална рехидратация). Вашият педиатър или гастро-ентеролог ще препоръча стандартизирани глюкозо-солеви разтвори, които се прилагат за 4-6 часа в доза 40-100 мл/kg. Разтворите се прилагат в малки единични дози – с лъжичка или на малки глътки. Даването на големи количества разтвор може да провокира рефлекторно повръщане. Прочетете за рехидратацията при кърмачета тук. 

При тежко обезводняване или малко кърмаче, а също така и при мъчителни и продължителни повръщания, трябва да се премине към венозна рехидрaтация – в болнични условия се прилага рехидратиращ разтвор. 

 

Какво да направите

Белег за тежестта на протичане на съпътстващото диарията заболяване е общото състояние на детето. Дете, което отказва да се храни и играе, предпочита да стои на ръцете на родителите, раздразнително е и плаче често, понася по-тежко заболяването. Вашата навременна реакция в много случаи е решаваща за това да не се стигне до усложнения:

 1. Направете всичко възможно да се справите с обезводняването.
 2. При наличие на алармиращ симптом, незабавно се обърнете към лекар.

 

Изследвания

За установяване на причинителя се правят микробиологични и паразитологични изследвания чрез изследване на изпражнения. За установяване степента на дехидратация се изследва нивото на серумните бикарбонати (под или над 17 – колкото по-ниски са, толкова по-тежка е степента на дехидратация).

 

Възможни причини за острата диария

Острата диария може да се изяви при много заболявания. В кърмаческа възраст нейното наличие не означава непременно възпаление на храносмилателната система. Поради особеността на кърмачето да генерализира проявите на заболяването (свързано с незрялата нервна система), възпаление на средното ухо или горните дихателни например пътища може да се изяви и с диарични изхождания.
 

 1. Вируси

  Най-често в детска възраст острата диария се дължи на вирусна инфекция – вирусен гастроентерит. В почти половината от случаите, вирусният гастроентерит се причинява от Rotavirus. В останалите случаи причинителите са вирусите на грипа, Norwalk-, Coxackie-, астро-, адено-, калици- и ентеровируси. Ротавирусите и Норовирусите са зимни инфекции. Аденовирусите – предимно в топлите месеци.
   
 2. Бактерии

  Заболяванията, свързани с диария с причинител бактериа при децата най-често са гастрит, колит, ентероколит. Техни причинители могат да бъдат бактериите E. coli, Shigella (дизинтерия), Salmonella (салмонелоза), Campylobacter (кампилобактериоза) и C. difficilae. Характерни са за топлите месеци, но в затворени колективи – болнични отделения, ясли и детски градини се срещат целогодишно.
   
 3. Паразити

  По-рядко, причинители на острата диария са паразити като Ламблия интестиналис, глисти, тении, острици и др. Диариите, причинени от паразити нямат сезонност.
   
 4. Неинфекциозни заболявания

  С диария може да се изявят и неинфекциозни заболявания – хранителни алергии и отравяния, преходна непоносимост към въглехидрати след инфекциозни диарии, автоимунни заболявания на храносмилателната система (автоимунна ентеропатия, колагенозни ентерити, диария при имунен дефицит и др. ), вродени заболявания на тънките черва и др. В повечето от тези случаи диарията продължава повече от две седмици и се определя като хронична.
   
 5. Дисбактериоза

Диария може да се появи и вследствие на приема на антибиотик. Унищожаването не само на "лошите", но и на "полезните" бактерии в чревната микрофлора често води до доминация на патогенни бактерии или гъбички - причинители на диария.

Дисбактериозата е подтискане на развитието на чревната микрофлора на човека. Със самото си съществуване, нашата микрофлора конкурентно подтиска развитието на други бактерии – „вредни“, които биха се възползвали от благоприятните условия в храносмилателния ни тракт. Когато се подтисне развитието на нормално живеещите в червата ни бактерии (нашата микрофлора), нейното място се заема от такава, към която не сме развили имунна толерантност, тоест ние я разпознаваме като болестотворна. Освен това, „вредната флора“ отделя токсини, които увреждат лигавицата на червата (с която се хранят) , нарушава връзките между клетките (улеснява навлизането на бактериите в организма) и ускорява перисталтиката (улеснява отделянето им в природата, т.е. разпространеннието на "лошите" бактерии). 

 

 1. Непоносимост към дизахариди 

Приемът на антибиотици (аминопеницилини, цефалоспорини), както и повечето вирусни инфекции (Rotavirus, Norwalk-) подтискат активността на ензимите, които разграждат някои въглехидрати (лактаза, захараза и други дизахариди) в чревния епител. Резултатът е, че тези въглехидрати остават и се натрупват в червата. Ферментират под влиянието на бактериите. Заради свойството им да привличат към себе си водните молекули, в просвета на червото се натрупва вода . Всичко това води до ускорена перисталтика, увеличен обем на течното съдържимо на червата и до образуване на газове. Крайният резултат е многократно отделяне на пенести (заради газовете), воднисти (заради водата) и експлозивни (заради големия обем) изпражнения. 

Лечение

При съмнение за бактериална инфекция, лекарят ще назначи изследване за определяне на причинителя.

При доказана бактериална инфекция лекарят ще предпише лечение с антибиотик срещу установения при изследването бактериален причинител. 

В случаите на вирусни причинители, лечението има за цел справяне с дехидратацията и облекчаване на симптомите: изписват се медикаменти срещу повръщането, коремната болка; предприемат се температуро-понижаващи мерки и средства.

При децата не се прилагат антимотилитетни препарати (като Лоперамид или танинови препарати). Вследствие на приложението им, инфекцията се задържа в червата, което увеличава количеството на инфекциозния причинител.


Хранене

Кърмачетата с остра диария трябва да получават кърма или обичайното за тях адаптирано мляко. Използването на безлактозни млека е задължително при rotavius-инфекция или доказана вторична лактозна непоносимост (виж Непоносимост към дизахариди)

При по-големите деца диетата се състои в това да не се консумират храни, богади на глюкоза (сладкиши, мед, шоколадови изделия, сиропирани сладки, компоти), фруктоза (плодове, фрешове) и мазнини (маслото в попарата, зехтин в салатата, олио в супата или готвеното, тлъстина в месата и др.) – виж Непоносимост към дизахариди. Простите захари имат същия ефект, както дизахаридите. Мазнините пък ускоряват перисталтиката на червата, като по този начин усилват диарията.

Подходящи са нетлъсти пилешки супи, зеленчукови бульони, юфка, макарони, попара без масло, суфлета и фрикасени каши. Подходящи са също така и ястия с варени или печени картофи и безмлечни оризови каши. Могат да се прилагат и всички зеленчукови или месни пюрета. От плодовете могат да се дават банан и печена ябълка.
 


Пренасяне на заболяването по фекално-орален път

F -диаграмата показва начините на пренасяне на заболяването по фекално-орален път. Вертикалната синя линия показва бариерите, които могат да попречат на разпространението на заразата: тоалетни, сигурна (чиста) вода, добра хигиена и миене на ръцете. Схемата произхожда от детска книжка на UNICEF от 2014 г.

Повече>

 


Снимка на корицата: http://www.unwater.org/downloads/EHB_Sanitation_EN_lowres.pdf
Материалът е подготвен под редакцията на Елена Бачева, автор и консултант: д-р Иван Янков

 

 

Още по темата

 • Разреден ябълков сок при разстройство

  Приемът на наполовина разреден ябълков сок от деца с гастроентерит и слаба или никаква дехидратация действа по-ефикасно от електролитния разтвор, който обикновено се...

 • Остра диария (гастроентерит)

  В тази статия можете да прочетете за възможните причини, за симптомите и за лечението на диарията. Да научите кога и как да реагирате при диария, а също и как да...

 • Кога антибиотикът помага и кога вреди?

  Кога наистина се налага антибиотик? Защо с антибиотика шега не бива. Защо в някои случаи антибиотиците не действат? Внимание: Ако сте болни от грип, не предприемайте...

 • Течащият нос при децата – основни причини

  Течащият нос е ежедневие и притеснение за много родители. Повечето деца до 6 години, особено посещаващите детски колективи – ясли и детски градини – боледуват...

 • Грип: вирусите причинители; симптомите; усложненията

  Видове грипни вируси. Какви са симптомите на грипа? Има ли усложнения от тази вирусна инфекция и какви могат да бъдат те?

 • Кога детето не диша добре?

  Как точно дишаме, кога не използваме пълния потенциал на белите дробове и кръвоносните съдове и защо притокът на кислород е затруднен при заболявания на дихателната...

 • Как се лекува грип

  Как да разпознаем грипа и неговите усложнения? Как се лекува грипа? Имуностимулатори, справяне със симптомите, препарати против грип. Хомеопатия.

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Доброволно изтегляне на дигитален видео монитор Philips Avent (SCD620) 

Като предпазна мярка Philips доброволно изтегля и обезщетява притежателите на този модел. Прочети повече...

Харесай ни във Facebook