Меню

Розеола

Розеола

Ако детето получи обрив – издигнати червени и розови петна или плосък обрив, които като натиснете с пръст избледняват до бели, възможно е това да е Розеола. Обрив може да има по ръцете, краката, но и по цялото тяло. Много често започва по бузките като надигнати червени петна, които с течение на времето се сливат. Засилва се от слънчевата светлина и от затопляне при спане. При охлаждане намалява.

Розеолата се причинява най-често от човешкия херпес вирус 6 (HHV-6) , по-рядко от херпес вирус 7 (HHV-7).

 

Заразяване и продължителност

Предаването на заразата става по въздушно-капков път, за съжаление в периода, в който няма обрив. Около 10 дни от момента  на  контакт с болен се проявяват и симптомите.

Детето с обрив от розеола вече не е заразно. Спокойно може да посещава детско заведение или училище, стига то самото да се чувства добре. Розеолата не е силно заразна и не предизвиква епидемии.

Обривът ще продължи около 2 до 4 дни и след това безвъзвратно ще изчезне.  Възможно е обаче при единични случаи да продължи дори 2 седмици, като остават отделни петна, които се местят понякога.

Счита се, че почти винаги се създава и доживотен имунитет към вируса-причинител.

 

Симптоми

При повечето от случаите, обривът е предхождан от висока темпрература (между 38.9 и 40.5 градуса C), продължаваща от 3 до 5 дни.

Възможно е обаче заболяването да протече без температура или температурата да се вдигне паралелно с появата на обрива и дори след появата му.

Други симптоми на заболяването са зачервено гърло, хрема, подути лимфни възли – всички те, предшестващи или съпътстващи високата температура, ако има такава.

Възможно е подуване на клепачите, леко разстройство, отпадналост, раздразнителност, липса на апетит.

 

Възраст

Най-често Розеолата се среща при малките деца до 2-3 годишна възраст, които все още нямат добре изграден имунитет. Бебетата до около 6 месеца имат имунитет срещу вируса на розеолата, предаден от майката, ако майката е боледувала.

Тези, които не са преболедували, могат да я изкарат във всяка възраст, най-вече при отслабен имунитет.

 

Лечение

Счита се, че Розеолата отшумява без необходимост от специфично лечение. При необходимост се предприемат действия за сваляне на температурата, дават се температуро-понижаващи средства и много течности. Лекарите у нас препоръчват прием на витамин C , който има противовирусен и противовъзпалителен ефект и Калциев глюконат, който особено в комбинация с витамин C има противоалергичен ефект и намалява обрива. В краен случай може да се дадат антиалергични препарати – за да се избегне по-тежка реакция и усложнения, като например ларингоспазъм, свързан с подуване на гърлото и затруднено дишане.

Тъй като алергизиращите храни могат да увеличат първичния обрив, добре е те да се избягват. Такива са най-вече шоколадът, яйцата, цитрусовите плодове, бобовите (боб/фасул, грах, леща, нахут, соя), ядки, ягоди, къпини, малини,  риба,  пастет,  майонеза и др. – виж повече тук

 

Повод за внимание

При Розеолата високата температура може да е съпроводена с т.нар фебрилен или температурен гърч. Това се случва в 5 до 35% от случаите., които отминават бързо и без последствия. В случай на гърч целта е бързо сваляне на температурата –  дава се противотемпературно средство, слагат се влажни кърпи, търси се медицинска помощ. Поради липсата на обрив на този етап, лекарите от спешната помощ трудно могат да диагностицират заболяването.

В случаите на розеола при деца с намален имунитет, задължително трябва да се потърси лекарска помощ.

 


Референции:

http://www.mayoclinic.com/health/roseola/DS00452/DSECTION=symptoms

http://www.medicinenet.com/roseola/page2.htm

Още по темата

 • Бактерии и бактериални инфекции

  Огромното множество бактерии, които живеят в човека, са безвредни или дори полезни. Но в тялото ни има и т.нар. патогенни бактерии - това са бактериите, причинители на...

 • Вирусни инфекции

  При вирусна инфекция температурата спада при прием на антипиретици. Ако няма гнойна ангина, възпаление на ушите или находка в белия дроб, вероятно се касае за вирусна...

 • Обриви под пелената – причини, превенция, помощ

  Подсичането се среща сравнително често в бебешка възраст. Най-леката форма са няколко зачервени пъпчици в областта под пелената, при по-тежките може да достигне до...

 • Течащият нос при децата – основни причини

  Течащият нос е ежедневие и притеснение за много родители. Повечето деца до 6 години, особено посещаващите детски колективи – ясли и детски градини – боледуват...

 • Грип: вирусите причинители; симптомите; усложненията

  Видове грипни вируси. Какви са симптомите на грипа? Има ли усложнения от тази вирусна инфекция и какви могат да бъдат те?

 • Крусти (млечни корички)

  Какво представляват, как да се справим и кога да се обърнем към лекар

 • Варицела

  Кой може да се разболее, как става заразяването, какво представлява обрива, за колко време минава, какво да правим, какви са опасностите и усложненията? Варицела в...

 • Атопичен дерматит

  Вашето дете страда от атопичен дерматит? Това заболяване все още не може да бъде излекувано напълно, но може да бъде поставено под контрол и да се превърне в по-лесно...

 • Атопичен дерматит - причини и алтернативни методи за лечение

  Повече за причините, както и резултати от клинични проучвания при алтернативни методи на лечение: чрез билки, минерали и пробиотици. Ролята на храненето по време на кърмене.

Публикации

 • Захранване

  Първите храни – подходящи първи храни, схеми на захранване, примерни количества. Това е актуализираният текст...
 • Варицела

  Кой може да се разболее, как става заразяването, какво представлява обрива, за колко време минава, какво да правим,...
 • Бактерии и бактериални инфекции

  Огромното множество бактерии, които живеят в човека, са безвредни или дори полезни. Но в тялото ни има и т.нар....
 • Странични ефекти от ваксините

  След поставяне на ваксина може да се появи зачервяване около мястото на убождането, температура до 38 градуса C,...
 • Таблица - от хрема до пневмония

  Симптоми, за които да следите + какво да направите, когато видите, че детето има хрема, кашлица, температура, общо...
 • Най-важното за високата температура

  Температурата е нормална реакция на организма за борба с инфекцията. Ако детето е с температура под 38°С, не...

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook