Меню

Розеола

Розеола

Ако детето получи обрив – издигнати червени и розови петна или плосък обрив, които като натиснете с пръст избледняват до бели, възможно е това да е Розеола. Обрив може да има по ръцете, краката, но и по цялото тяло. Много често започва по бузките като надигнати червени петна, които с течение на времето се сливат. Засилва се от слънчевата светлина и от затопляне при спане. При охлаждане намалява.

Розеолата се причинява най-често от човешкия херпес вирус 6 (HHV-6), по-рядко от херпес вирус 7 (HHV-7).
 

Заразяване и продължителност

Предаването на заразата става по въздушно-капков път, за съжаление в периода, в който няма обрив. Около 10 дни от момента на контакт с болен се проявяват и симптомите.

Детето с обрив от розеола вече не е заразно. Спокойно може да посещава детско заведение или училище, стига то самото да се чувства добре. Розеолата не е силно заразна и не предизвиква епидемии.

Обривът ще продължи около 2 до 4 дни и след това безвъзвратно ще изчезне. Възможно е обаче при единични случаи да продължи дори 2 седмици, като остават отделни петна, които понякога се местят.

Счита се, че почти винаги се създава и доживотен имунитет към вируса-причинител.
 

Симптоми

При повечето от случаите, обривът е предхождан от висока темпрература (между 38.9 и 40.5 градуса C), продължаваща от 3 до 5 дни.

Възможно е обаче заболяването да протече без температура или температурата да се вдигне паралелно с появата на обрива и дори след появата му.

Други симптоми на заболяването са зачервено гърло, хрема, подути лимфни възли – всички те, предшестващи или съпътстващи високата температура, ако има такава.

Възможно е подуване на клепачите, леко разстройство, отпадналост, раздразнителност, липса на апетит.
 

Възраст

Най-често Розеолата се среща при малките деца до 2-3 годишна възраст, които все още нямат добре изграден имунитет. Бебетата до около 6 месеца имат имунитет срещу вируса на розеолата, предаден от майката, ако майката е боледувала.

Тези, които не са преболедували, могат да я изкарат във всяка възраст, най-вече при отслабен имунитет.
 

Лечение

Счита се, че Розеолата отшумява без необходимост от специфично лечение. При необходимост се предприемат действия за сваляне на температурата, дават се температуро-понижаващи средства и много течности. Лекарите у нас препоръчват прием на витамин C, който има противовирусен и противовъзпалителен ефект и Калциев глюконат, който особено в комбинация с витамин C има противоалергичен ефект и намалява обрива. В краен случай може да се дадат антиалергични препарати – за да се избегне по-тежка реакция и усложнения, като например ларингоспазъм, свързан с подуване на гърлото и затруднено дишане.

Тъй като алергизиращите храни могат да увеличат първичния обрив, добре е те да се избягват. Такива са най-вече шоколадът, яйцата, цитрусовите плодове, бобовите (боб/фасул, грах, леща, нахут, соя), ядки, ягоди, къпини, малини, риба, пастет, майонеза и др. – виж повече тук.
 

Повод за внимание

При Розеолата високата температура може да е съпроводена с т.нар фебрилен или температурен гърч. Това се случва в 5 до 35% от случаите, които отминават бързо и без последствия. В случай на гърч целта е бързо сваляне на температурата –  дава се противотемпературно средство, слагат се влажни кърпи, търси се медицинска помощ. Поради липсата на обрив на този етап, лекарите от спешната помощ трудно могат да диагностицират заболяването.

В случаите на розеола при деца с намален имунитет, задължително трябва да се потърси лекарска помощ.


Референции:
http://www.mayoclinic.com/health/roseola/DS00452/DSECTION=symptoms
http://www.medicinenet.com/roseola/page2.htm

Още по темата

 • Реакция при спешни случаи

  Има ситуации, които изискват бързата ви реакция. Добре е предварително да сте подготвени за тях, така че да успеете да ги овладеете правилно и навреме. Какво е добре да...

 • Бактерии и бактериални инфекции

  Огромното множество бактерии, които живеят в човека, са безвредни или дори полезни. Но в тялото ни има и т.нар. патогенни бактерии - това са бактериите, причинители на...

 • Вирусни инфекции

  При вирусна инфекция температурата спада при прием на антипиретици. Ако няма гнойна ангина, възпаление на ушите или находка в белия дроб, вероятно се касае за вирусна...

 • Обриви под пелената – причини, превенция, помощ

  Подсичането се среща сравнително често в бебешка възраст. Най-леката форма са няколко зачервени пъпчици в областта под пелената, при по-тежките може да достигне до...

 • Течащият нос при децата – основни причини

  Течащият нос е ежедневие и притеснение за много родители. Повечето деца до 6 години, особено посещаващите детски колективи – ясли и детски градини – боледуват...

 • Какво ни прави по-силни – ролята на родителите

  Вируси, теломери и микробиом: Как да програмираме в децата по-голяма устойчивост срещу заплахите за здравето?

 • Най-важното за коронавирусите

  В тази статия: Има общо 7 коронавируса, но не всички са толкова опасни. Защо новият коронавирус е по-опасен от останалите? Как се взима проба за коронавирус и как се изследва?

 • Крусти (млечни корички)

  Какво представляват, как да се справим и кога да се обърнем към лекар

Публикации

 • Захранване

  Първите храни – подходящи първи храни, схеми на захранване, примерни количества. Това е актуализираният текст...
 • Използване на инхалатор при хрема, кашлица и задух

  Симптоми на състояния, при които може да се използва инхалатор, са хрема и кашлица, спадане на...
 • Странични ефекти от ваксините

  След поставяне на ваксина може да се появи зачервяване около мястото на убождането, температура до 38 градуса C,...
 • Таблица - от хрема до пневмония

  Симптоми, за които да следите + какво да направите, когато видите, че детето има хрема, кашлица, температура, общо...
 • Бактерии и бактериални инфекции

  Огромното множество бактерии, които живеят в човека, са безвредни или дори полезни. Но в тялото ни има и т.нар....
 • Варицела

  Кой може да се разболее, как става заразяването, какво представлява обрива, за колко време минава, какво да правим,...

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с вашия термин или възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook