Меню

Семена и ядки

Семена и ядки

Семена и ядки – смляни!

Вероятно сте попадали, включително и при нас, на препоръката да не предлагате ядки на малки деца, поради опасност от задавяне. Това може да е оставило у вас усещането, че ядки не се предлагат на деца. Това е валидно само за цели ядки – не се препоръчват до 5 годишна възраст. В детските заведения и кухни също не се предлагат ядки. Причината там обаче е, че трудно може да се проследи начина на съхранението им, а то е изключително важно. Ядките съдържат мазнини, поради което гранясват лесно. Затова трябва да се съхраняват на тъмно, хладно и сухо място. Може и във фризера. В затворени кутии. При всички случаи, не точно в горния кухненски шкаф, затоплен от лампите под него или от печката :-). Когато ги купувате, също избирайте внимателно. По-добрият избор са затворените пакети. Ако ли пък имате на разположение голямо количество ядки от село - замразете ги във фризера. Ядките и семената издържат във фризер до 1 година.

Другата причина ядки да се препоръчват с внимание е опасността от алергии към тях.

Затова, въвеждайте ги в малки количества, една по една, като изчаквате 2 дни преди да предложите следваща нова храна на детето. Ако има алергия, до 48-ия час тя ще се прояви – под формата на обрив, зачервяване, сърбеж, повръщане, диария. Не подминавайте и още една група симптоми на хранителните алергии – хрема, кихане, кашлица, задух. Ако детето често има такива симптоми и си мислите, че е вирус, обърнете внимание на храната, която му предлагате.

Ново изследване* показа, че при децата с повишен риск от алергия към фъстъците ранното им въвеждане (около 6 г фъстъков протеин седмично, при деца между 4 и 11 м) намалява риска от развитие на алергия към фъстъците с до 70-80%. Прочетете в статията Ранното въвеждане на фъстъци намалява риска от алергия.

Ядките (и семената) са ценен източник на противо-възпалителните омега 3 мастни киселини, на витамин Е и витамини от група B, минерали и фибри (растителни влакнини). Подобно на зехтина, за който знаем, че не трябва да се подлага на топлинна обработка, и който съдържа омега 3 мастни киселини, така и ядките губят тази ценна съставка при печене. Витаминът B9, известен ни като фолиева киселина, също се губи при печене. Затова ядките се препоръчват в суров вид.

Избор за децата са орехи, лешници, бадеми, кашу, белени тиквени и слънчогледови семки и др.

Най-подходящи са сурови. И задъжително - смляни.

Да изкисвате ли?

За хората, които не ядат месо, се препоръчва ядките да се накисват с цел намаляване на антинутриентите фитинова киселина и ензимни инхибитори, след което да се измиват и консумират веднага. Ако детето ви се храни пълноценно и разнообразно, влючително с месо, не е необходимо да накисвате ядките. Антинутриентите подтискат абсорбцията на хранителни вещества, но това се компенсира от ползите, които имат съдържащите ги храни.*

Ако временно или постоянно детето не се храни с месо (което не се препоръчва за децата), или изберете да накисвате ядките, ето времето за накисване на някои от тях: 

Лененото семе и чията не се изкисват, ако ги смилате.

Орехите се изкисват 4-6 часа.
Бадемите – 8-12 часа

Тиквеното семе – 6-8 часа
Слънчогледовото семе – 2-3 часа

Смлени ядки, смлени семена, смлени сушени плодове, можете да добавяте към млечните и млечно-плодовите каши, към киселото мляко, към смути - вижте рецепти. Препоръчва се и консумацията им под формата на тахани (внимавайте със сусамовия тахан!) и песто.


* Становище на проф. Стефка Петрова, април 2017 г

Още по темата

  • Кашкавалът в менюто на децата

    Защо кашкавалът е толкова полезен? За какво да внимаваме при включването му в менюто на детето? Съвети и препоръчителни количества по възрасти. Как да разпознаем...

  • Акриламид в храната - какво представлява и как да го избегнем

    Какво представлява акриламида, в кои храни се съдържа най-много, какво се случва когато попадне в нашето тяло и можем ли да го избегнем? На тези и още важни въпроси...

  • Още една причина да не допускаме затлъстяване при детето

    През последните години кризата със затлъстяването се разпространява доста бързо, а с това и рисковете от развитие на по-сериозни заболявания, за някои от които можем...

  • Захранване

    Първите храни – подходящи първи храни, схеми на захранване, примерни количества. Това е актуализираният текст от книжното издание "Дневникът на мама и татко",...

  • Смути – ползи, недостатъци, рецепти

    Блендираните пресни плодове и зеленчуци и комбинирането им с мляко, смлени ядки, смлени сушени плодове и други добавки наричаме смути. Под формата на смути се...

  • Фрешове – ползи, недостатъци, рецепти

    Защо фрешовете не са по-добри от целите плодове и зеленчуци, кога наистина са ни нужни и как да ги приготвяме. Няколко примерни рецепти и повече за усвояване на желязото...

  • Бобови храни

    Бобовите храни (грах, леща, нахут и зрял фасул) са препоръчителна растителна атернатива на животинските белтъчни храни, защото са богати на растителен белтък, на минерали...

  • Риба

    Рибата често е подценявана като хранителен продукт. Необходимо е да се консумира риба поне веднъж седмично.

  • Месо

    Месото е основен източник на пълноценен белтък. За децата в ранна детска възраст се препоръчват бедните на съединителна тъкан и мазнини меса от млади животни и птици...

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Доброволно изтегляне на дигитален видео монитор Philips Avent (SCD620) 

Като предпазна мярка Philips доброволно изтегля и обезщетява притежателите на този модел. Прочети повече...

Харесай ни във Facebook