Меню

Сенна хрема, астма и COVID-19

Сенна хрема, астма и COVID-19

Сезонът на алергиите започна. Съвпадът му със сезона на новия коронавирус особено безпокои страдащите от сенна хрема и астма, както и родителите на алергични деца.

Дали сезонните алергии улесняват заразяването с коронавирус? Дали противоалергичните лекарства намаляват общия имунитет? Дали заразяването с новия вирус води до по-тежки състояния при хората с алергии и астма? Дали симптомите на сезонна алергия не са симптоми на COVID-19?

Отговорът от експертите е с три думи: не е ясно. Все още. Повечето научни и експертни публикации се базират на опита от предишни вирусни епидемии, но както знаем, COVID-19 не е обикновен вирус.
 

Улесняват ли сезонните алергии проникването на новата зараза?

Сезонната алергия води до сърбеж около носа и очите, до непрекъснато кихане и течащ нос. А докосването на лицето, както знаем, може да проправи пътят на заразата. Трудно може да се обясни това на едно дете, но се опитайте да го научите да докосва лицето си с еднократни хартиени кърпички, както и да трие носа си с тях, след което да ги изхвърля.

Експертите смятат, че респираторните алергии причиняват силно възпаление на дихателните пътища, което може да отслаби защитните бариери на тялото и да улесни проникването на коронавируса в него1. Така че, всичко, което можем да направим, за да намалим секрециите от носа и горните дихателни пътища, както и възпалението, ще помогне за справянето с каквато и да е вирусна инфекция. Така че, ако вие или вашето дете обикновено страдате по време на пролетния цъфтеж, трябва да вземете обичайните мерки против алергия – започнете колкото е възможно по-рано приемът на лекарства, които са ви помагали преди – това обикновено са антихистамини или назални стероиди. Навременното приемане на необходимите медикаменти е особено важно при алергична астма. Сезонната алергия може да активира пристъпите на астма, а това трябва да се избягва със всички сили по време на пандемията, защото често води до хоспитализация.

Ако знаете точно към какво сте алергични вие или детето ви, избягвайте излагането си на тези алергени. И разбира се, спазвайте всички препоръки за предпазване от новия вирус.
 

И още нещо: алергията не е автоимунно заболяване. Тя е резултат на засилена имунна реакция към опреден алерген/и. Въпреки алергията, имунната система на тялото е в състояние да реагира на вирусите и бактериите.


Повечето противоалергични лекарства не намаляват имунитета

Разбира се, зависи от лекарството. Такива като антихистамините и монтелукаст се смятат за безопасни. Няма данни, че те намаляват имунния отговор. За безопасни се смятат и стероидите в инхалаторите, пулверизаторите и в назалните спрейове, тъй като дозите стероиди в тях са малки, а те помагат на възпалените лигавици в носа и на дихателните пътища и намаляват отока и свръхчувствителността им. Приеманите през устата стероиди и другите таблетки за потискане на имунната реакция обаче могат да повлияят имунния отговор, но приемът им не трябва да се спира на своя глава – лекуващият лекар или педиатърът трябва да прецени дали рискът или ползата от тях са по-големи.
 

При използване на инхалатор

Вирусът може да се задържи в капчици във въздуха в продължение на 1-2 часа. Някои пациенти с астма изпитват затруднения при ползване на ръчните инхалери и предпочитат инхалатор (небулизатор). Той работи като превръща течното лекарство в капчици мъгла, т.е. ако ползвателите му имат респираторна инфекция, могат да допринесат за по-продължителното задържане на вируса във въздуха. Затова Американският колеж по алергии, астма и имунология препоръчва при съмнение за или при диагноза COVID-19 използването на инхалатор да става на място, далеч от незаразени членове на семейството, където въздухът не се връща в дома – например места като беседка, гараж, където също така повърхностите могат да бъдат почистени лесно или където не се налага да бъдат почиствани.


Използване на инхалатор при хрема, кашлица и задух

Използване на инхалатор при хрема, кашлица и задух

Симптоми на състояния, при които може да се използва инхалатор, са хрема и кашлица, спадане на гласа, хрипове и свиркащо дишане, учестено дишане и задъхване на детето и други. Прочетете повече.Алергичните и астматиците по-тежко ли боледуват COVID-19?

Логично е да се смята, че всяко хронично заболяване на дихателните пътища би трябвало да утежни симптомите на заразените с коронавирус. Затова и първоначално болните от астма и хронични белодробни заболявания бяха причислени към рисковата група пациенти. Клиничната практиката обаче показва друго. Още през февруари китайските медици публикуваха проучване на заболели от COVID-19, от което стана ясно, че противно на очакванията, болните от астма и COPD (хронично обструктивно белодробно заболяване, което включва хроничен бронхит и емфизема) не са често сред критично болните, смъртността при тях също е по-малка от обичайното3. Подобни данни публикуват и медиците от Ню Йорк, който е американският епицентър на пандемията. Астмата вече не е сред 10-те хронични заболявания, които крият смъртна опасност при заразяване с коронавирус4.

Хроничните белодробни заболявания обаче, съчетани със заразяване с коронавирус, често водят до хоспитализация. Затова предпазните мерки при тях трябва да бъдат по-стриктни.

Разбира се, всички данни от клиничната практика при лечение на новото вирусно заболяване са предварителни и неокончателни. Лекарите по света непрекъснато обменят данни, за да коригират навреме клиничните си подходи.
 

Как да различим симптомите на алергия и COVID-19?

Тази година сезонът на алергиите идва с повече тревоги заради съвпадът му с пандемията. Дали човекът в магазина киха, защото носи коронавирус? Кашлицата и хремата на дъщеря ми алергични ли са, или пък са симптом на новата зараза? Тежестта в гърдите ми от алергичната астма ли е? Детето има температура – грип или COVID-19? Цялото тяло ме боли и нямам сили – от какво се разболявам?

Най-важното е да запазим спокойствие и да си припомним как са протичали предишните алергични сезони – при вас, или при детето ви. И как са действали предписаните от лекаря лекарства на тези симптоми, като ги сравните с действието им сега. Това дава най-добрата ориентация.

Още повече, че достъпът до лекар и педиатър или е по-труден, или е притеснителен да не хванем или разнесем заразата.

Най-общо трябва да знаем, че температурата, умората и сухата кашлица са най-съмнителните симптоми на COVID-19, докато кихането не е5. Въпреки, че нищо не може да се каже със сигурност, не само защото коронавирусът се мени, а и при различните хора симптомите са различни, таблицата по-долу дава някаква ориентация.

Сравнителна таблица на симптомите при COVID-19 и други респираторни заболявания

Симптом

COVID-19

Настинка

Грип

Алергии

Температура

Често

Рядко

Често

Понякога

Суха кашлица

Често

Лека

Често

Понякога

Недостиг на въздух

Често

Не

Не

Често

Главоболие

Понякога

Рядко

Често

Понякога

Болки по тялото

Понякога

Често

Често

Не

Възпалено гърло

Понякога

Често

Често

Не

Умора

Понякога

Понякога

Често

Понякога

Диария

Рядко

Не

Понякога

Не

Хрема

Рядко

Често

Понякога

Често

Кихане

Не

Често

Не

Често

 


Източници: CDC, WHO, American College of Allergy, Asthma and Immunology

1. https://edition.cnn.com/2020/04/09/health/allergies-coronavirus-wellness/index.html

2. https://www.allergyuk.org/get-help/resources/1225-coronavirus-and-allergy-faqs

3. https://www.thelancet.com/action/showPdf?pii=S2213-2600%2820%2930167-3

4. https://www.nytimes.com/2020/04/16/health/coronavirus-asthma-risk.html

5. https://www.webmd.com/lung/covid-allergies

Още по темата

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с вашия термин или възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook